Ar bauda privers L. Pinkevičių prižiūrėti įsigytus rūmus?

Lentvario (Trakų r.) rūmų savininkui Laimučiui Pinkevičiui bus skirta bauda, nes Kultūros paveldo departamentas nebeišmano, kaip priversti verslininką prižiūrėti įsigytą istorinį pastatą.

Lentvario dvaro rūmus įsigijęs L.Pinkevičius žadėjo į juos investuoti 15 mln. litų.<br>K. Petkūnas
Lentvario dvaro rūmus įsigijęs L.Pinkevičius žadėjo į juos investuoti 15 mln. litų.<br>K. Petkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Petkūnas

Feb 11, 2013, 7:57 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:12 AM

L.Pinkevičiui priklausančio Lentvario dvaro pagrindinės durys buvo išlaužtos praėjusių metų pabaigoje. Jau nuplėšti daugelio langų apsauginiai lakštai.

Vos žengus pro duris sukrečia pradėtos ardyti išskirtinio architektūrinio šedevro sienos. Čia niekieno netrukdomi šeimininkauja istorinio statinio plytų vagys.

Apie išlaužtas rūmų duris ir ardomas sienas lentvariečiai informavo Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Vilniaus padalinio vedėją Vitą Karčiauską.

Rūmų durys buvo užkaltos, tačiau po kelių savaičių plytų vagys nuplėšė lentas nuo durų angos.

Apie įsilaužėlius buvo pranešta policijai, tačiau atvykę pareigūnai sienų ardytojų neberado – buvo palikti tik sienų ardymo įrankiai.

Tačiau ikiteisminis tyrimas dėl turto niokojimo nebuvo pradėtas, nes policija negavo rūmų savininko prašymo.

Teritorija aplink dvaro rūmus anksčiau buvo aptverta, dabar dalis tvoros išardyta ir į teritoriją galima įvažiuoti net ir automobiliu.

Metalinį elektros stulpą, ant kurio buvo pritvirtintas šviestuvas, apšviesdavęs dvaro kiemą, vagys dienos metu nupjovė. Nelikus apšvietimo vandalai ypač įsidrąsino.

Kultūros paveldo departamento vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Jolanta Miškinytė-Šeštakauskienė tikino, kad šiuo metu yra paskirtas inspektorius, kuris nuolat lankosi Lentvario dvare. Jei jis pastebi vandalų siautėjimo pėdsakus, į departamentą kviečiamas L.Pinkevičius.

Jam jau keliskart buvo įteiktas reikalavimas garantuoti rūmų apsaugą.

Kadangi L.Pinkevičius vis tiek neužtikrino tinkamos pastatų apsaugos, Kultūros paveldo departamentas kreipėsi į teismą dėl baudos skyrimo.

Jau sudaryta komisija, kuri nustatys Lentvario dvaro rūmams padarytą žalą. Verslininko L.Pinkevičiaus valdyta bendrovė „Ranga Group” bankrutuoja, todėl šis turtas įkeistas ir areštuotas.

Jeigu situacija nesikeis, Lentvario rūmai iš L.Pinkevičiaus gali būti atimti.

Milijonų – nė kvapo

L.Pinkevičius Lentvario rūmus įsigijo 2007-aisiais ir žadėjo investuoti 15 mln. litų. Jam Lentvaryje taip pat priklauso kiti penki Tiškevičių rūmų pastatai.

Lentvario pilies statybos vyko dviem etapais – 1865–1866 ir 1899 metais. Dvarą Tiškevičių giminė nusipirko 1850-aisiais.

Dvaro aukso amžius siejamas su Vladislovu Tiškevičiumi. Jam valdant buvo baigta perstatyti angliškojo Tiudorų stiliaus pilis.

Po V.Tiškevičiaus dvarą trejus metus iki 1939-ųjų valdė jo sūnus Eugenijus. Dvaro ansamblį sudarė dešimt pastatų – pilis, karvidės, arklidės, daržinė, kavinė „Rivjera” ir viešbutis prie jos, įvairūs kiti ūkio statiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.