Didesni žemės mokesčiai Palangoje prasižengėliams jau kelia baimę

Kurorto tvarkos pažeidėjus praėjusią vasarą įspėjusi Palangos miesto valdžia tuščiai žodžiais nesisvaidė: savivaldybės nurodymus ignoravę žemės nuomininkai sulaukė 8 kartus išaugusių mokesčių.

Palangiškio savavališkai pastatyti kioskai tikriesiems pastato savininkams atsirūgo per 100 tūkst. litų padidėjusiais mokesčiais.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Palangiškio savavališkai pastatyti kioskai tikriesiems pastato savininkams atsirūgo per 100 tūkst. litų padidėjusiais mokesčiais.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus ("Lietuvos rytas")

Feb 11, 2013, 7:51 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:12 AM

Palangos savivaldybė pasinaudojo įstatymo suteikta teise žemės sklypų nuomininkus apmokestinti pačiu didžiausiu leidžiamu mokesčio tarifu.

Nuomininkams, kurių valdomuose žemės sklypuose yra apleisti pastatai ar jiems patiems už įvairius pažeidimus pernai buvo surašyti administraciniai protokolai, už 2012 metus vietoj 0,5 proc. tarifo buvo pritaikytas 4 proc. mokestis.

Mokesčius pakėlė staigiai

Pirmaisiais metais nutarta didesniu žemės mokesčiu bausti populiariausioje J.Basanavičiaus gatvėje miesto nustatytos tvarkos nesilaikančius asmenis.

Gerokai didesni mokesčiai buvo apskaičiuoti penkiems žemės nuomininkams, nors pernai Palangoje administraciniai pažeidimai iš viso buvo užfiksuoti daugiau nei 30 valstybės nuomojamų sklypų.

Labiausiai mokesčiai padidėjo J.Basanavičiaus gatvėje apleistą buvusio „Pajūrio” viešbučio pastatą valdančiai Kauno bendrovei „Optimalus turto valdymas”.

„Pernai lapkritį už žemės sklypo nuomą sumokėjome beveik 18 tūkst. litų, o gruodžio mėnesio viduryje sulaukėme naujos sąskaitos, kurioje nurodyta, kad žemės mokestis už sklypą mums padidėjęs beveik iki 142 tūkst. litų”, – skundėsi bendrovės direktorė Valė Kutulytė.

Kiaulystę iškrėtė nuomininkas

Paaiškėjo, kad pernai vasarą buvo surašytas administracinis protokolas dėl šalia buvusio viešbučio pastato savavališkai išdygusių kioskų.

Jų statytojai skirtą pusantro tūkstančio litų baudą apskundė, tačiau teismai nustatė, kad miesto valdžios reikalavimų nesilaikęs verslininkas nubaustas teisėtai.

Be to, dar vienas protokolas buvo surašytas dėl netvarkomo apleisto statinio.

V.Kutulytės teigimu, pastato savininkai apie nustatytus pažeidimus nieko nežinoję.

Buvęs „Pajūrio” viešbutis yra išnuomotas palangiškio Igorio Žirovo firmai.

Ji valdo pastatą, jam priskirtą teritoriją ir yra atsakinga už tai, kad šiame sklype nebūtų daromi pažeidimai.

Pastatui priklausanti teritorija yra pernuomojama kitiems verslininkams, o šie įsirengia prekybos vietas nepaisydami kurorto savivaldybės reikalavimų.

Savininkai ėmėsi veiksmų

Apskaičiuotą didesnį žemės mokestį bendrovė yra apskundusi teismui.

V.Kutulytė tvirtino, jog mėgins įrodyti, kad mokestis buvo perskaičiuotas praėjus tam skirtam terminui.

Bendrovės vadovė teigė, kad, nepavykus laimėti bylos, padidėjusias įmonės išlaidas turėtų kompensuoti nuomininkas.

Siekdama didesnio mokesčio išvengti šiemet, bendrovė „Optimalus turto valdymas” pareikalavo, kad I.Žirovo firma iš sklypo skubiai pašalintų visus laikinuosius statinius. Prieš vasaros sezoną jie gali atsirasti tik gavus visus savivaldybės leidimus.

Didesnis mokestis verčia tvarkytis

Palangos savivaldybės meras Šarūnas Vaitkus:

„Savivaldybė sieks, kad iš Palangos būtų pašalinti savavališkai statomi kioskai, dėl kurių kurorto centras tampa panašus į didelę turgavietę.

Už Miesto švaros ir tvarkos bei Prekybos taisyklių pažeidimus surašytus protokolus ir skirtas baudas pažeidėjai ginčijo teismuose, tačiau savivaldybė laimėjo visas bylas.

Kartu teismai patvirtino, jog miestas turi teisę reikalauti, kad gyventojai laikytųsi nustatytos tvarkos.

Palyginti su vasarą gaunamu pelnu, už pažeidimus verslininkams skiriamos baudos yra juokingos.

Tačiau keletą kartų padidėjęs žemės nuomos mokestis jau yra rimtas svertas verčiant laikytis tvarkos.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.