Plienu apvilktas namas negadina pušų paunksnės peizažo

Įrengę šį namą kauniečiai architektai Vaidas Tamošiūnas ir Aidas Kalinauskas su jo gyventojais tapo gerais draugais. Aidas su šeimininku kartu žaidžia tenisą. O Vaidas sako, kad tai įdomiausias jų bendras darbas ir pirmi tokie lankstūs klientai.

Pirmojo aukšto erdvėje viskas tik iš natūralių medžiagų. Jų fone puikiai tiko K.Žardalevičiaus triptikas.
Pirmojo aukšto erdvėje viskas tik iš natūralių medžiagų. Jų fone puikiai tiko K.Žardalevičiaus triptikas.
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Junčienė ("Lietuvos ryto" priedas "Vartai")

Feb 11, 2013, 11:49 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:26 AM

Kad namas vertas komplimentų, pripažino ir tarptautinė architektų vertinimo komisija – Lietuvos architektų sąjungos surengtame konkurse „Žvilgsnis į save” V.Tamošiūno ir A.Kalinausko įgyvendintas projektas buvo išrinktas į geriausių, sukurtų šalyje per dvejus metus, dešimtuką.

Neries apjuostame ir pušyno apgaubtame name Kauno rajone prieš metus įsikūrė verslininkų pora ir trys jų vaikai.

Pritarė drąsiems sprendimams

Plienas”, – paklaustas, kokį įdomiausią sumanymą įgyvendino šiame projekte, nė nemirktelėdamas atsakė A.Kalinauskas. Idėjai namo fasadą apdengti šia medžiaga iškart pritarė ir užsakovas.

Kone bet kokiems orams atsparūs plieno lakštai buvo sumontuoti vertikaliai, kad kuo labiau derėtų prie medžių kamienų. Ir nors tai gana šalta medžiaga, jos korozijos spalva – raudonai rusva puikiai įsiliejo į pušų paunksnę.

„Plienas ne tik namo išorę padarė modernią, tai ir labai patvari, ilgaamžė medžiaga”, – pridūrė architektas.

Jo kolega V.Tamošiūnas prie drąsių sprendimų priskiria ir monolitinio betono sieną bei lubas – pagrindines namo laikančiąsias konstrukcijas.

Jų architektų duetas nusprendė neslėpti. Tiesa, pakeitė jų paviršių – lygų padarė grublėtą. Medinių klojinių, pašalintų išliejus betoną, tekstūra tapo pagrindine namo erdvių detale. Šalia jos suskambo skaidrūs ir lygūs stikliniai paviršiai.

Fotostudijos ar filmavimo aikštelės nuotaiką kuriantis šviestuvas su prožektoriais patiko šeimininkams, tačiau jie nenorėjo, kad svetainė būtų panaši į loftą, todėl buvo nuspręsta interjerą sušildyti mediena.

Ąžuolo čia yra visur – juo dekoruotos laiptinės sienos antrajame aukšte, išklotos antrojo aukšto grindys, iš šio medžio masyvo pagaminti visi virtuvės bei antrojo aukšto baldai – spintos, komodos, stalai, durys. Pastarųjų paviršius taip pat grublėtas, tarsi iš neobliuotų lentų.

Spintos – lyg masyvios medžio dėžės, be rankenėlių, vyrių ar kitokių minimalistinį stilių griaunančių elementų.

Visas dėmesys sutelktas į natūralų medžiagų grožį.

Erdviame name nėra židinio

395 kvadratinių metrų name lengvai įtilpo 9 metrų ilgio bei 4 metrų pločio baseinas.

„Beje, jo įrengimas su užsakovais buvo aptartas jau per pirmąjį susitikimą”, – sakė V.Tamošiūnas. Tačiau židinio naujakuriai atsisakė, nors architektai tarpusavyje jau buvo nusprendę, koks šiame name derėtų labiausiai.

Puikiai šiuolaikines technologijas išmanantis ir jomis itin besidomintis šeimininkas pasirūpino geoterminiu šildymu, vėdinimo sistema bei kitomis gyvenimą lengvinančiomis sistemomis.

Muzika ten skamba visur – name ir aplink jį.

Kone trisdešimties arų kieme architektai sukūrė neįprastą kubo formos stoginę su aukuru, erdvią terasą bei šeimos automobiliams skirtą vietą.

Vis dėlto svarbiausia laisvalaikio zona – 6,5 aro teniso aikštė, kurioje jau šį pavasarį bus rengiami draugų turnyrai.

Kaune – geros tradicijos

Kauno architektai pastaruoju metu vis nustebina savo darbais. Minėtame konkurse „Žvilgsnis į save” tarp įdomiausių individualių namų – daugybė iš Kauno ar jo priemiesčių.

Vilniečiai kolegos snaudžia?

„Jie tiesiog yra išlepę, turi daugiau užsakymų, todėl gal ne taip stengiasi kaip mes, – šypsojosi A.Kalinauskas. – Jei rimtai, Kauno architektūros istorija – puošnesnė nei sostinės.

Kiek gražių nuosavų namų pristatyta tarpukariu, o ir sovietmečiu kauniečiai statėsi sau namus. Vilniuje visi labiau būrėsi į daugiabučius.

Deja, naujuose Kauno kvartaluose yra daug chaoso.”

Šis interjeras dalyvauja konkurse „Metų interjeras/Auksinė paletė '12“, kurio informacinis partneris yra lrytas.lt. Aštuntus metus iš eilės portalo interjeras.lt rengiamo interjerų konkurso tikslas išrinkti geriausius/įdomiausius 2012 metų interjerus.

Balsuoti už labiausiai patikusį ir išrinkti Tautos interjerą lrytas.lt skaitytojai galės kovo mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.