Palangos gintaro muziejus bus prikeltas naujam gyvenimui

Palangos gintaro muziejus, įsikūręs XIX a. pabaigoje iškilusiuose neoklasicistinio stiliaus grafų Tiškevičių rūmuose, dar plačiau garsins Lietuvą ir mūsų lietuvišką auksą – gintarą. Rūmai prikeliami naujam gyvenimui – kapitalinis Gintaro muziejaus remontas patikėtas statybų bendrovei „Irdaiva“, turinčiai didelę paveldosauginių objektų atstatymo, restauravimo ir rekonstravimo patirtį.

Palangos gintaro muziejus rekonstruojamas pirmą kartą nuo jo įkūrimo 1963 metais pradžios.
Palangos gintaro muziejus rekonstruojamas pirmą kartą nuo jo įkūrimo 1963 metais pradžios.
Daugiau nuotraukų (1)

Angelė Adomaitienė

Feb 13, 2013, 4:47 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:02 AM

Pusę amžiaus, nuo nuo pat įsteigimo 1963 metais iš esmės neremontuoti rūmai, po kapitalinės rekonstrukcijos išplės erdves, pasipuoš prabangiu varinės skardos stogu, nauju parketu, durimis, elektronine bei santechnine įranga ir kitais elementais.

Be to, pastatas ir prieigos bus pritaikytos moderniam šiuolaikiniam turistų, aukšto valstybinio lygio konferencijų bei įvairių kultūrinių renginių aptarnavimui.

Į rūmų ekspozicines sales lengvai pateks ir neįgalieji – jiems bus skirti specialūs įėjimai, liftas bei kiti patogumai. Iš viso vienu metu muziejus galės aptarnauti du tūkstančius lankytojų, o šiuo metu rūmai pajėgūs iškart priimti apie 300-500 žmonių.

Rūmų būklė apgailėtina

Didelio ir gražiai tvarkomo Palangos botanikos parko juosiami rūmai - Lietuvos dailės muziejaus (LDM) padalinys. Pasigrožėti gintaru kviečia 15 salių, kuriose nuolat rodoma daugiau nei keturi tūkstančiai eksponatų, unikali inkliuzų kolekcija, o muziejaus rinkiniuose yra sukaupta apie 29 tūkstančiai gintaro ir kitų vertybių.

Tiškevičių rūmų koplyčioje pastaraisiais metais organizuojamos įvairios dailės parodos, terasoje vasarą jau trys dešimtmečiai vyksta Nakties serenadų koncertai, kultūriniai renginiai kviečia ir į rūmų Židinio menę. 

Kosmetinis rūmų remontas ir kai kurie būtini tvarkymo darbai buvo atlikti neseniai - pakeisti langai, atnaujinta ekspozicinė įranga, prieš įėjimą į muziejų atlietos vazos. Tai kainavo 2,9 mln. litų. Projektas 2009–2011 m. įgyvendintas iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos lėšų pagal Sanglaudos skatinimo programą. Kapitalinė rekonstrukcija pagal projektą „Palangos gintaro muziejaus reprezentacinių rūmų restauracija ir pritaikymas šiuolaikiniams kultūrinio turizmo poreikiams“ taip pat bus finansuojama iš minėto fondo - iš viso tam skirta daugiau nei 4,4 mln. litų.

LDM skelbtą Gintaro muziejaus rekonstrukcijos konkursą laimėjo didelę tokių darbų patirtį turinti statybų bendrovė „Irdaiva“. Jos specialistai atlieka rekonstrukcijos ir restauracijos darbus V.Kasiulio dailės muziejuje Vilniuje, Biržų pilies komplekse, Burbiškio dvaro ansamblyje, Kauno IX forto muziejuje, Telšių seminarijoje ir kituose kultūrinio paveldo bei visuomeninės svarbos objektuose.

Tiškevičių rūmuose irgi jau vysta statybos darbai – šiuo metu išmontuojamos durys, ardomos pertvaros, parketas, ruošiamasi pagrindiniams darbams.

„Pastato būklė yra apgailėtina: per stogą bėga vanduo, parketas vietomis išpuvęs ir išsiklaipęs, inžinerinė, elektros bei santechninė įranga pasenusi, nėra liftų. Verkiant reikia keisti visų aukštų perdangas, lubas, pertvarkyti palėpę ir rūsį“, - darbus vardijo „Irdaiva“ Klaipėdos regiono vadovas Rolandas Šveikauskas.

Rekonstrukcija vyks dviem etapais

„Irdaivos“ Klaipėdos regiono vadovas sakė, kad pagal Projektavimo ir restauravimo instituto atliktą techninį projektą rūmų rekonstrukcija ir remontas suskirstyti į du etapus. Per pirmąjį bus pakeista viso stogo konstrukcija, jis apšiltintas ir uždengtas aukštos kokybės vokiška varine skarda, įrengtas lietaus nutekėjimas, sutvarkyta ir pritaikyta naudoti palėpė, pakeistos rūsio ir visų trijų aukštų perdangos, paklotas naujas parketas, įrengti trys liftai.

Rūsys pasikeis neatpažįstamai – jame bus įrengta moderni konferencijų salė, tualetai, rūbinė, be to, rūmuose bus pakeista instaliacija, sumontuotos šiuolaikinės ryšių, signalizacijos, vaizdo stebėjimo, priešgaisrinės apsaugos sistemos, taip pat kanalizacija, vandentiekio, ventiliacijos, vėdinimo, šildymo tinklai bei kita įranga.

„Didžiąją dalį „juodų“ darbų planuojame užbaigti iki gegužės, t. y. iki vasaros sezono pradžios, kad turistai jau galėtų patogiai lankyti muziejų. Visos rekonstrukcijos metu jis nebus uždarytas, tačiau bus apribojimų patekti į kai kurias vietas. Turizmo įkarštyje numatoma darbų pertrauka, nes vasara tam labai palankus laikas. Tuomet nuo rugsėjo jau vėl eitume į vidų ir užbaigtume likusius darbus“,- aiškino R. Šveikauskas.

Jau dabar rūmuose dirba apie 20 darbuotojų, o darbų įkarštyje dirbs daugiau nei 50 statybininkų. Pagal projekto pirmąjį etapą viską planuojama atlikti iki 2014 m. vasaros.

Projekto vadovo, Lietuvos dailės muziejaus investicinių projektų tarnybos vedėjo Gyčio Petrausko teigimu, Lietuvai ir Palangai labai pasisekė, kad Gintaro muziejaus pritaikymą šiuolaikinėms turizmo reikmėms 100 proc. finansuoja ES fondai.

„Pagal techninį projektą viską darome iš esmės, be to, trečdaliu padidiname muziejaus erdvę – įrengiame cokolinį aukštą. Jame bus Baltijos kultūrinių susitikimų ir reprezentacinis konferencijų centras aukšto lygio susitikimams bei valstybės protokolo renginiams.

Į rūmus kvies naujas įėjimas nuo rozariumo pusės - per jį lankytojai bus įleidžiami jau nuo šių metų vasaros sezono atidarymo“, - sakė G. Petrauskas.

Projekto vadovas pasidžiaugė, kad ir statybų bendrovės „Irdaiva“ darbuotojų profesionalumo dėka, muziejaus svečiai gana greitai matys esminius pasikeitimus ir galės naudotis įvairiais patogumais - keltis liftais, be spūsčių pakliūti į sanitarines zonas, atsikvėpti ir daugiau laiko skirti pagrindiniam kultūriniam tikslui - pažinčiai su gintaru, grafų Tiškevičių rūmais bei jų aplinka.

Darbo sąlygos pagerės ir Gintaro muziejaus darbuotojams, gidams. Tikimasi, kad naujai suspindę rūmai ir lietuviškas auksas pritrauks dar daugiau lankytojų, ypač į Klaipėdą kruiziniais laivais atplaukiančių turistų iš viso pasaulio, pagyvins Palangos kurorto ir viso Baltijos pajūrio regiono kultūrinį gyvenimą.

Palangos gintaro muziejus rekonstruojamas pirmą kartą nuo jo įkūrimo 1963 metais pradžios

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.