Iš prekybos centro iškraustyta „Avitela“ atidarė naują parduotuvę

„Avitela“ ketvirtadienį atidarė naują prekybos centrą Vilniuje, Ukmergės gatvėje. Tai neplanuotas žingsnis. Kompanija buvo triukšmingai iškraustyta iš toje pačioje gatvėje esančio prekybos centro „Big“. Prekybos centro valdytojai tiesiog pareiškė nutraukiantys sutartį su buitine technika prekiaujančiu nuomininku ir paragino išsikraustyti. „Avitelos prekyba“ su „Big“ valdytojais aiškinsis teismuose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 14, 2013, 4:52 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 10:05 PM

„Kaip greitai atsikratyti sąžiningu nuomininku dėl didesnių pajamų? Paprasčiausias ir greičiausias būdas – išmesti jį jėga, nepaisant nuomininko teisėtų interesų ir lūkesčių sąžiningai bendradarbiauti. Tai įrodė „Big“ valdytojai.

Dar nepasibaigus galiojančiai terminuotai patalpų nuomos sutarčiai „Big“ valdytoja elektronikos buičiai parduotuvės „Avitela“ vadovams pranešė, kad nuomos sutartis vienašališkai nutraukiama, o dėl patalpų nuomos jie jau yra sudarę sutartį su kitu nuomininku“, - dėstė „Avitelos prekyba“ valdybos pirmininkas Algirdas Mitalas.

Anot jo, „Avitela“ dėl nuomotojo veiksmų patyrė didžiulių finansinių nuostolių, buvo suduotas smūgis įmonės dalykinei reputacijai tiek klientų, tiek tiekėjų akyse.

Prekybos centrą „Big“ yra įsigijęs vokiečių valdomas fondas „Entum“. Šį prekybos centrą administruoja „Newsec/Re&Solution“.

Apie tai, kad ketinama nutraukti nuomos sutartį, „Avitelai“ pranešta lapkričio 21 dieną. Patalpos turėjo būti atlaisvintos iki šių metų pradžios. Tačiau „Avitelos prekyba“ su tuo nesutiko ir dirbo kaip dirbusi.

Pasak „Avitelos prekybos“ vadovo, gruodžio mėnesį įvykusio abiejų pusių susitikimo metu nuomotojo atstovai nurodė vienintelę sutarties nutraukimo priežastį – nori didesnės nuomos kainos, nors ši kaina ir nebuvo įvardinta. Jokių pasiūlymų iš nuomotojo pusės „Avitelos“ atstovams suformuota nebuvo.

Galiausiai sausio 28 dieną „Big“ valdytojai nusprendė nuomininką iškeldinti jėga. Likus pusvalandžiui iki parduotuvės atidarymo „Avitela“ buvo informuota, kad darbuotojai nebus įleisti į patalpas: prie įėjimo į parduotuvę pastatyti apsaugos darbuotojai ir išjungta elektra.

Sutarties nutraukimas pagrįstas punktu – esą sutartis gali būti nutraukiama, jei viena iš šalių yra nusivylusi kitos šalies vykdoma veikla ar turi kitų neišspręstų problemų. Šiuo atveju nieko panašaus deklaruojama nebuvo. „Mes elgiamės griežtai pagal sutartį. Šalys yra pasirašiusios susitarimą apie sutarties užbaigimą, ir tame susitarime aiškiai pasakyta, kad „Avitela“ „...neturi ir nereikš jokių pretenzijų prekybos centrui dėl sutarties užbaigimo“, todėl dabar toks „Avitelos“ elgesys nesuprantamas ir sunkiai paaiškinamas.

To paties susitarimo punktas aiškiai apibrėžia konfidencialumą dėl šalių sutartinių santykių, todėl, laikydamiesi sutarties ir gerbdami savo įsipareigojimus, neturime teisės komentuoti sutarties detalių ir esame labai nustebę, kad „Avitela“ viešai eskaluoja tai, kas jų pačių sutarta ir pasirašyta“, - paaiškino bendrovės “Newsec” valdančios prekybos centrą „Big“, Turto valdymo departamento vadovas Sigitas Jautakis.

Nuomotojas, vadovaudamasis sutartimi, „Avitelai“ pervedė 6 mėnesių dydžio nuomos nutraukimo baudą, kurią „Avitela“ grąžino.

„Avitelos“ laukė dar viena staigmena: kito prekybos centro – „Aušra“ Utenoje, kuriame „Avitela“ nuomojasi patalpas ir kurį administruoja tie patys „Newsec/Re&Solution“ – valdytoja atsiuntė raštą, kuriuo informavo apie sutarties sąlygų keitimą – nuomos kainos pakėlimą beveik 50 procentų arba vienašališkai nutrauks sutartį.

„Mums pasiūlytas susitarimas, kurį pasirašius priverstinis iškraustymas nebūtų pratęstas, o „Avitela“ turi atlaisvinti patalpas iki vasario 15 dienos.

Žinoma, nuomotojas prirašė sąlygų, apribojančių „Avitelos“ teises, kurias jai suteikia galiojantys įstatymai bei pasiūlė be teismo kompensuoti pagrįstus nuomininko nuostolius.

Akivaizdu, kad „Avitela“, norėdama apsaugoti savo turtą nuo galimo sugadinimo ir jo galimo dalies dingimo, buvo priversta šį susitarimą pasirašyti“, - tvirtino A. Mitalas.

Dar iki susitarimo „Avitela“ buvo pateikusi prašymą Vilniaus apylinkės teismui dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo. Prašymas vasario 1 dieną patenkintas. Teismo sprendimu „Entum“ uždrausta vykdyti veiksmus prieš „Avitelą“, kurie trukdytų jos veiklai.

„Avitela“ savo parduotuvę iš „Big“ perkelė į buvusį „Iris“ Ukmergės gatvėje ir vasario 14 dieną ją atidarė.

Bendrovė kreipsis į teismą dėl patirtų nuostolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.