Amerikiečiai mokesčių slėpėjus skundžia už pinigus, lietuviai - už dyką

Mokesčių inspekcija kone kas dieną platina pranešimus apie vokeliuose atlyginimus mokančias įmones ir kitokio plauko mokesčių slėpėjus. Suprantama, kad toli gražu ne visus šiuos atvejus aptinka patys inspektoriai.

Ar padaugėtų pranešimų apie slepiamus mokesčių, jei „skundikams“ būtų atsilyginama?<br>V.Balkūnas
Ar padaugėtų pranešimų apie slepiamus mokesčių, jei „skundikams“ būtų atsilyginama?<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Feb 16, 2013, 5:38 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:52 PM

Dažnai tiesiog gaunama pranešimų apie vienokią ar kitokią neskaidrią veiklą, kuria siekiama sutaupyti valstybės sąskaita. Tam Valstybinė mokesčių inspekcija yra įkūrusi net pasitikėjimo telefono liniją.

Tačiau, skirtingai nei daugelyje kitų valstybių, „skundikai“ jokios tiesioginės naudos iš šių pranešimų negauna. Ne kartą buvo svarstoma galimybė žmonėms, padėjusiems išaiškinti stambesnius mokesčių slėpimo atvejus, atsilyginti pinigais. Juk valstybė iš to nemažai laimi.

Tik to „skundikams“ greičiausiai teks palaukti, kol dėl šių reikalų apsispręs įstatymų leidėjai. „Mes esame tik vykdytojai. O pagal dabartines sąlygas Lietuvoje kol kas nėra sistemos, kad už naudingus pranešimus butu mokamas atlygis“, - sakė Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovė Rūta Asadauskaitė.

Tuo tarpu Amerikoje atlygiai kasmet auga. Antai JAV 2011 metais už tokius pranešimus buvo sumokėta tik 8 milijonai dolerių, o pernai – net 125,4 milijonai. Tiesa, liūto dalis atiteko vienam asmeniui: buvęs šveicarų banko UBS darbuotojas Bradley Birkenfeldas gavo net 104 milijonus dolerių už tai, kad atskleidė schemą, kuria naudojosi mokesčių vengiantys ir į Šveicariją pinigus siunčiantys amerikiečiai.

Užtat pasinaudoję tokių „skundikų“ pateikta medžiaga JAV mokesčių inspektoriai pernai valstybei atgavo 592,8 milijono dolerių, tuo tarpu užpernai – vos 48 mln. dolerių.

Tiesa, 2012-aisiais amerikiečių skundikams sumokėta suma – itin solidi. Pavyzdžiui, Didžioji Britanija tokiems atlygiams nuo 2009 iki 2012 metų išleido viso labo milijoną svarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.