Amerikiečiams užkliuvo įtartinos spekuliantų operacijos

Investavimo legenda Warrenas Buffettas už 28 milijardus JAV dolerių nusprendė perimti „Heinz“ kečupų ir padažų gamintoją. Tai paskelbta katvirtadienį. Tačiau gali būti, kad kai kas apie tai žinojo jau anksčiau.

Praėjusios savaitės pabaigoje „Heinz“ akcijų kaina šovė į viršų.<br>"Reuters"
Praėjusios savaitės pabaigoje „Heinz“ akcijų kaina šovė į viršų.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-17 14:29, atnaujinta 2018-03-11 17:30

JAV biržos priežiūros tarnyba SEC nusprendę įšaldyti akcijų prekeivių sąskaitą Šveicarijoje, nes kilo įtarimų, kad jos savininkai galėjo pasinaudoti viešai neskelbiama informacija ir iš to pasipelnyti.

Mat dar trečiadienį šios sąskaitos savininkai sudarė krūvą ateities sandorių, lažindamiesi, kad „Heinz“ akcijos brangs. Taip ir įvyko: jau po dienos paskelbus apie W.Buffetto ketinimus, jų kaina pakilo net 20 proc. SEC duomenimis, apsukruoliai sugebėjo susižerti net 1700 proc. pelną per dieną – iš viso uždirbo apie 1,7 mln. dolerių.

Suma gal ir ne pati įspūdingiausia, tačiau daugiausia įtarimų pasėjo tai, kad iš šios sąskaitos niekuomet anksčiau nebuvo vykdomi sandoriai dėl „Heinz“ akcijų.

„Jei šie prekeiviai nori vėl naudotis savo pinigais, jie turi pasirodyti teisme ir pasiaiškinti, kas vyko“, - pareiškė SEC atstovė Sanjay Wadhwa.

Prekyba akcijomis pasinaudojus viešai neskelbiama informacija – gana paplitęs reiškinys, nors tokie veiksmai draudžiami.

Anot patyrusių investuotojų, tokių atvejų daugiausia mažų valstybių (taip pat ir Lietuvos) biržose.

Tiesa, mūsų šalyje kol kas plačiau žinomas tik vienas atvejis, kai kaltę pavyko įrodyti. 2009 metais tuometė Vertybinių popierių komisija paskelbė sprendimą, kuriuo buvęs „Finastos“ finansų makleris Mantas Galinis pripažintas pasinaudojęs viešai neatskleista informacija prekiaujant „Dvarčionių keramikos“ akcijomis.

Etiką ir įstatymus pažeidusio maklerio darbo sutartis su banku kaipmat buvo nutraukta.

Parengė Vakaris Deksnys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.