Vokietijoje – pavojingos paukščių ligos

Vokietijoje, Brandenburgo regione, nustatytas mažo patogeniškuno H5N1 paukščių gripo atvejis, o Darmstado regione esančiame nedideliame ūkyje - Niukaslo liga. Iš užkrėstų Vokietijos regionų į Lietuvą gyvi paukščiai ar paukštiena neįvežami, tačiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra sustiprinusi paukščių gripo ir Niukaslo ligų kontrolę.

Artėjant pavasariui, paukščių migracijos metui, derėtų saugoti naminius paukščius nuo kontaktų su laukiniais paukščiais, juos reikėtų laikyti dengtuose aptvaruose.<br>V. Balkūnas
Artėjant pavasariui, paukščių migracijos metui, derėtų saugoti naminius paukščius nuo kontaktų su laukiniais paukščiais, juos reikėtų laikyti dengtuose aptvaruose.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2013, 12:24 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 11:58 AM

Kaip pranešė Vokietijos veterinarijos specialistai, pavojingas paukščių gripo virusas aptiktas paukštyne, kuriame buvo laikomos 14 408 antys.

Netoli užkrėsto paukštyno yra ir daugiau paukščių augintojų, todėl, siekiant užkirsti kelią infekcijai plisti, visos antys - daugiau nei 14 tūkst. - likviduotos, nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos. Iš protrūkio teritorijos uždrausta išvežti paukštininkystės produkciją, griežtai taikomos biosaugos priemonės.

Niukaslo liga nustatyta Vokietijos Darmstado regione esančiame nedideliame ūkyje, kuriame buvo laikoma apie 80 vištų. Visi ūkyje laikyti paukščiai sunaikinti, imtasi reikiamų apsaugos priemonių.

Nors į Lietuvą paukščiai iš šių Vokietijos regionų neįvežami, maisto ir veterinarijos inspektoriai sustiprino kontrolę ir mūsų šalyje.

,,Paukščių gripo ir Niukaslo ligos rizikos analizės pagrindu parengta efektyvi naminių ir laukinių paukščių pavojingų ligų kontrolės strategija.

Praėjusiais metais dėl Niukaslo ligos ištirti 3122 paukščių mėginiai, dėl paukščių gripo – 2264 naminių ir 284 laukinių paukščių mėginiai. Visais ištirtais atvejais ligų požymių nebuvo nustatyta”, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjo pavaduotojas Egidijus Pumputis.

Pasak E.Pumpučio, pavojingų užkrečiamųjų ligų situacija Europoje rodo, kad paukščių gripo ir Niukaslo ligos grėsmė išlieka reali ir mūsų šaliai, todėl šiais metais bus organizuoti imituoto paukščių gripo protrūkio likvidavimo mokymai pagal neatidėliotinų priemonių planą, taip pat toliau stebima padėtis paukščių ūkiuose.

Specialisto nuomone, artėjant pavasariui, paukščių migracijos metui, derėtų saugoti naminius paukščius nuo kontaktų su laukiniais paukščiais, juos reikėtų laikyti dengtuose aptvaruose.

2012 metais Europoje paukščių gripo protrūkiai buvo nustatyti Vokietijoje, Airijoje, Italijoje, Olandijoje, o Niukaslo liga – Čekijoje, Italijoje, Rumunijoje, Šveicarijoje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.