Į „Ikea“ nubrėžta Vikingų gatvė Vilniaus valdžią nuvedė į teismus

Gatvės pro kylantį prekybos centrą „Ikea” tiesimas įstrigo, bet savivaldybė jai jau suteikė Vikingų pavadinimą. Jei ginčo su kelininkais artimiausiu metu neišspręs, miestas patirs 50 mln. litų nuostolį.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Lietuvos rytas")

Feb 23, 2013, 10:20 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 5:26 AM

Savivaldybės taryba prieš kelias dienas būsimai gatvei nutarė suteikti Vikingų pavadinimą dėl to, kad toje vietoje kyla švedų kompanijos prekybos centras „Ikea”.

Iki šiol dar nepradėta tiesti gatvė turėtų sujungti Vilniaus tarptautinį oro uostą ir Žirnių gatvę.

Pavadinti gatvę Vikingų vardu pasiūlė Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija.

Tačiau gatvės pavadinimas gali likti tik popieriuje, jei savivaldybei iki kovo 1-osios nepavyks išspręsti ginčo.

Teismas sustabdė konkursą

Savivaldybės Teisės departamento direktorius Egidijus Varoneckas patvirtino, kad šiuo metu viešojo pirkimo procedūros dėl Žirnių gatvės ir Vilniaus oro uosto jungties statybų sustabdytos.

Mat bendrovių „Panevėžio keliai” ir „Fegda” grupė, nesėkmingai dalyvavusi viešajame pirkime dėl jungties tiesimo, apskundė teismui savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijos sprendimą. Šių bendrovių prašymu teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdė konkurso procedūras.

Be „Panevėžio kelių” ir „Fegdos”, konkurse dėl jungties statybos dalyvavo keturi dalyviai.

Paskutiniu Viešųjų pirkimų komisijos sprendimu nugalėtoja buvo išrinkta mažiausią kainą pasiūliusi bendrovių „Latvijas tilti” ir „Kauno keliai” grupė. Ji nurodė 42,1 mln. litų kainą.

Teisme su savivaldybe besibylinėjanti „Panevėžio kelių” ir „Fegdos” grupė siūlė 51,9 mln. litų kainą – 9,8 mln. litų didesnę sumą nei nugalėtojas.

Prašys atlyginti nuostolius

Viešojo pirkimo procedūrų sustabdymas savivaldybei pridarytų 50 mln. litų nuostolių. Miestas negautų 39 mln. litų Europos Sąjungos ir 3,5 mln. litų valstybės biudžeto lėšų, taip pat būtų ir kitų nuostolių, be to, nepavyktų nutiesti sostinės infrastruktūrai svarbaus kelio ruožo.

Todėl savivaldybė kreipėsi į teismą, kad būtų užtikrinta galimybė gauti 50 mln. litų nuostolių atlyginimą iš „Panevėžio kelių” ir „Fegdos” grupės, kuri skundžia jungties statybos viešąjį pirkimą.

Anot E. Varonecko, savivaldybė laukia Lietuvos apeliacinio teismo sprendimo.

Savivaldybės atskirasis skundas dėl nutarties, kuria buvo sustabdytos viešojo pirkimo procedūros, bus nagrinėjamas vasario 28-ąją, paskutinę dieną iki nustatyto termino.

Nutiestų tik dalį jungties

Jeigu teismo sprendimas dėl viešojo pirkimo procedūros savivaldybei būtų palankus, ar užtektų laiko jungčiai nutiesti? Infrastruktūros skyriaus vedėjo Lino Bartusevičiaus žodžiais, sutartį su konkurso nugalėtoju savivaldybė galės pasirašyti tik po teismo sprendimo.

Jeigu tai įvyks artimiausiu metu, dalį jungties kelininkai nutiesti spės, dėl likusių darbų yra numatytas sutarties pratęsimas.

Šiuo metu oro uostą su centru ir kitomis miesto dalimis jungia vienintelė Dariaus ir Girėno gatvė, kurios būklė, atsižvelgiant į eismo srautus, nėra patenkinama ir neatitinka saugumo reikalavimų.

Tai ypač svarbu Lietuvai ruošiantis pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai šių metų antrojoje pusėje ir buvo viena priežasčių, dėl kurių valstybė nusprendė projektui įgyvendinti skirti ir ES paramos lėšų.

Kol kas Vikingų gatvė – tik planuose

Rado desantininkų palaikų

Toje vietoje, kur kyla „Ikea”, dar neseniai buvo metalinių garažų masyvas. Jį praėjusių metų vasarą ardant, darbininkai rado šešių Antrojo pasaulinio karo laikų vokiečių kareivių palaikus. Greta mėtėsi ginklų dalys, šaudmenys, šalmai, šešios 1939 metų granatos.

Šalia vieno kario palaikų buvo ir metalinis žetonas, pagal kurį nesunku identifikuoti žuvusįjį. Tačiau kitus palaikus iki šiol tiria ekspertai, jie neperlaidoti.

Manoma, kad ties Žirnių gatve aptikta žuvusių vokiečių desantininkų kapavietė. Pasak jų perlaidojimu besirūpinančios Lietuvos kultūros vertybių globos tarnybos vadovo Vlado Armono, specialios vermachto divizijos karių palaikų surandama itin retai.

Šie kariai buvo ginkluoti trumpaisiais ginklais, nešiojo išskirtinius šalmus. Visi palaikai palaidoti beveik stati. Manoma, jog taip nutiko dėl to, kad šalia sprogo bomba ir karius tiesiog užvertė žemėmis apkasuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.