Kavinėse ir restoranuose - sugedusio maisto bomba

Apskretę puodai, riebalais apaugusios pjaustymo lentelės, sugedę maisto produktai, kurių galiojimo laikas baigėsi prieš 3 mėnesius. Maisto ir veterinarijos inspektoriai vis dažniau stabdo maitinimo įstaigų veiklą.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 25, 2013, 1:23 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 3:12 AM

Dažniausiai į inspektorių akiratį patenka kinų restoranai, nepaisantys švaros reikalavimų.

Tačiau nevalų apstu ir kavinėse bei užkandinėse, kuriose šeimininkauja lietuviai.

Galiojimas baigėsi prieš mėnesį

Vos prieš kelias dienas tikrintojai užsuko į Marijampolėje esančią kebabinę, įsikūrusią priekaboje.

„Gruzdintuvas apaugęs nešvarumais, dešimt kilogramų produktų, kurių galiojimo laikas pasibaigęs”, – trūkumus vardijo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Kitoje kavinėje inspektoriai aptiko dar didesnį laimikį – 30 kilogramų šaldytos mėsos ir žuvų, kurių galiojimas baigėsi prieš tris mėnesius.

„Kam tiek laiko laikyti pasenusius produktus? Akivaizdu, kad juos parduotum”, – įsitikinusi A. Išarienė.

Inspektoriai nusižengėlius gali įspėti, skirti piniginę baudą ar laikinai sustabdyti veiklą. Trečiuoju atveju, kad kavinė, baras ar restoranas vėl galėtų atverti duris lankytojams, reikia ištaisyti trūkumus, sulaukti tikrintojų ir palankios jų išvados.

Tačiau, pasak A. Išarienės, yra tokių maitinimo įstaigų, kurios kartą sulaukusios pačios rimčiausios nuobaudos nepasimoko – atvykę tikrintojai vėl užregistruoja pažeidimų.

Iš visų praėjusiais metais nusižengusių maitinimo įstaigų 45 proc. jų sulaukė priekaištų dėl nešvaros. Užpernai tokių nusižengimų skaičius siekė 27 procentus.

Sūris – tik valgiaraštyje

„Kavinių šeimininkai skiria per mažai dėmesio patalpoms, įrenginiams, o higiena išvis lieka nežinia kokioje vietoje.

Darbdaviai nuolat skundžiasi didele darbuotojų kaita. Jiems stinga žinių. Atrodo, kad niekas už tai neatsakingas”, – bėdas vardijo VMVT specialistė.

VMVT yra sulaukusi ir tokio skundo: vienoje picerijoje apsilankęs ir picą su sūriu užsisakęs vyras suabejojo, ar valgė sūrį. Patikrinę inspektoriai nustatė: vietoj sūrio, kaip nurodoma valgiaraštyje, kepėjai naudojo sūrio gaminį.

„Tai baltyminis produktas, jis pigesnis. Šitaip taupant nepateisinami vartotojų lūkesčiai”, – sakė A. Išarienė.

A. Išarienė neabejoja, kad šias bėdas padėtų spręsti ne tik griežta kontrolė, bet ir maitinimo įstaigų reitingas.

„Manau, kad priėjome tą ribą, kai jis būtinas. Juk žmogus lankydamasis restorane neužeina į virtuvę. Žinoma, verslas tokiam reitingui priešinasi, tačiau galbūt taip yra, kol neaiški sistema”, – svarstė VMVT atstovė.

Reitingą, kuris būtų prieinamas visiems, VMVT ketina sudarinėti remdamasi savo patikrinimų rezultatais. Šis projektas turėtų prasidėti šių metų pavasarį ar vasarą.

Pernai inspektoriams teko laikinai stabdyti 81 kavinės ir restorano veiklą, 2011-aisiais – 78, o 2010-aisiais – 53. Kartu su dažnėjančiais pažeidimais didėjo ir maitinimo įstaigų skaičius. Šiuo metu jų yra 9180.

Alaus bare – netvarka

Panašiai padėtis klostosi ir šiemet. Praėjusią savaitę Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dėl nustatytų pažeidimų laikinai sustabdė trijų viešojo maitinimo įmonių ir dviejų šviežia mėsa, mėsos gaminiais bei žuvininkystės produktais prekiaujančių kioskų veiklą.

Radviliškio VMVT kartu su Radviliškio policijos komisariato pareigūnais ir Radviliškio rajono savivaldybės atstovais vykdyto reido metu patikrino bendrovės „Baisogalos agroprekyba” alaus barą Pakiršinio kaime.

Bare apsilankę inspektoriai išvydo, kad lankytojų salė, buitinės ir pagalbinės patalpos netvarkingos, nešvarios, reikia sienų, lubų, grindų remonto.

Patalpose mėtėsi daug su maisto tvarkymu nesusijusių daiktų, buvo juntamas stiprus pašalinis kvapas, nebuvo tiekiamas šaltas ir karštas vanduo, alus pilstomas į prastai išplautus bokalus.

Radviliškio VMVT nutarę laikinai sustabdyti baro veiklą, o atsakingam asmeniui skyrė baudą.

Nesnaudė ir Klaipėdos VMVT. Inspektoriai, tirdami vartotojo pranešimą, patikrino bendrovės „Taravos Anikė” restoraną „Anikės teatras” Klaipėdoje.

Per patikrinimą nustatyta, kad restoranas nenutraukė darbo, nors buvo įvykusi nuotekų tinklų avarija. Toks pažeidimas kėlė riziką gaminamo maisto saugai, todėl „Anikės teatro” restorano veikla buvo laikinai sustabdyta, atsakingam asmeniui skirta administracinė nuobauda.

Produktai – neženklinti

Priekaištų maisto ruošėjams turėjo ir Vilniaus VMVT. Šią savaitę inspektoriai, sulaukę vartotojo skundo, apsilankė Nacionalinės jaunimo nakvynės namų asociacijos patalpose Filaretų gatvėje.

Vartotojas savo pranešime teigė, kad įstaiga maitina nakvynės namų svečius neturėdama tam išduoto leidimo – maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo. Patikrinimo metu šis faktas pasitvirtino, todėl įmonei nurodyta pasirūpinti veiklai įteisinti būtinais dokumentais, o viešojo maitinimo veikla nakvynės namuose laikinai sustabdyta.

Kauno VMVT, rengdamasi atlikti patikrinimą, pasitelkė Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos specialistus – drauge jie surengė patikrinimą prekybos miestelyje, esančiame Vytauto prospekte.

Po šių patikrinimų dviejų kioskų, prekiaujančių šviežia mėsa, mėsos gaminiais bei žuvimis, veikla buvo laikinai sustabdyta.

Inspektoriai aptiko šiurkščių pažeidimų: kioskuose nebuvo vandens rankoms plauti, trūko dezinfekavimo priemonių ir pan.

Kioskuose rasti 98 kilogramai lenkiškos paukštienos, nepaženklintos valstybine kalba, ir 23 kilogramai neženklintų maisto produktų be įsigijimą patvirtinančių dokumentų.

Kauno VMVT ne tik laikinai sustabdė kioskų veikla, bet ir atsakingiems asmenims skyrė baudas.

Į inspektorių akiratį patekusios maitinimo įmonės ir prekybos kioskai galės toliau vykdyti veiklą tik po to, kai bus pašalinti nustatyti trūkumai ir tai patikrins teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.