Arklienos Lietuvoje rasta „Turistų pusryčiuose“ ir kituose konservuose (papildyta)

Prekybos tinklas „Maxima“ ketvirtadienį skubiai iš prekybos pašalino „Kuršu zeme“ pagamintus mėsos konservus, - tuos, kurių sudėtyje yra ne tik jautienos, bet ir kiaulienos bei vištienos.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 1, 2013, 2:34 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 7:31 PM

„Arklienos aptikta „Troškintos jautienos“, „Troškintos jautienos skardinėje“ ir „Turistų pusryčiuose iš jautienos“ konservuose. Visus juos gamino „Kuršu zeme“, - pranešė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė spaudai Jurgita Savickaitė.

Prekybos tinklas „Maxima“ ketvirtadienį skubiai iš prekybos pašalino „Kuršu zeme“ pagamintus mėsos konservus, - tuos, kurių sudėtyje yra ne tik jautienos, bet ir kiaulienos bei vištienos.

Atlikti DNR tyrimai parodė, kad Latvijos bendrovės „Kuršu zeme“ konservuose dalis jautienos buvo pakeista arkliena, nors informacija apie tai etiketėse nepateikta.

Pasak VMVT Sanitarijos skyriaus vedėjo Deivido Kliučinsko, dėl konservų likimo spręs pardavėjai arba gamintojai. 

„Šitie produktai gali būti sunaikinti, kaip pasirinks pardavėjas, ar pats gamintojas, kadangi arkliena kaip mėsa nėra pavojinga ir ji yra leidžiama naudoti maisto pramonėje ir netgi delikatesiniai produktai yra iš arklienos. Tai nėra maisto saugos klausimas, tai yra maisto ženklinimo, yra apgavystės ir vartotojų klaidinimo klausimas“, - Lietuvos radijui sakė D. Kliučinskas. 

Jis teigė, kad konservai galėtų būti perženklinti, tačiau toks sprendimas yra brangus. 

Pasak D. Kliučinsko, konservuose rasta arkliena Lietuvoje greičiausiai bus vienetinis atvejis, kadangi ištirta daugiau nei 50 Lietuvoje parduodamų produktų ir mėsos klastojimas nustatytas tik šiuose konservuose. 

VMVT atstovas teigė, kad Europoje kilęs skandalas dėl arklienos greičiausiai paskatins griežtinti maisto ženklinimo kontrolę. 

„Svarstoma, ir man atrodo, kad visos šalys pritars, kad būtų skiriamas papildomas finansavimas papildomas finansavimas laboratorinei kontrolei, kad įsitikinti, jog tokių dalykų nebūtų“, - tvirtino D. Kliučinskas.

Tarnyba nurodė iš rinkos surinkti „Kuršu zeme“ produkciją.

Pasak tarnybos, dažniausiai klastotės, kai į jautienos gaminius buvo įmaišoma arklienos, nustatomos įvairiuose šaldytuose ar konservuotuose jautienos pusgaminiuose.

Atsižvelgiant į šią informaciją, Lietuvoje taip pat tiriami maisto produktai su jautiena: šaldytų lazanijų, padažų, koldūnų, šaldytų kebabų pusgaminių, mėsos kukulių ar mėsainių ir kitų produktų mėginiai.

VMVT duomenimis, jautienos klastojimo atvejai užfiksuoti 21 Europos sąjungos valstybėje.

Šią savaitę pranešta, kad Latvijos mėsos perdirbėjos „Forevers“ produkcijoje aptikta arklienos. Lietuvos Veterinarijos tarnyba dėl šio įvykio pradėjo tyrimą.

Vasarį Europos Sąjungoje kilo skandalas, kai keliose šalyse jautienos produktuose aptikta arklienos priemaišų.

Švedijos maisto pramonės milžinė „Findus“ išėmė iš prekybos Prancūzijoje ir Švedijoje įvairius šaldytus maisto produktus. Didžiojoje Britanijoje iš parduotuvių išimta šaldyta lazanija, kai buvo nustatyta, jog gaminiuose iki 100 proc. mėsos sudaro arkliena. Arklienos jautienos produktuose aptikta ir Vokietijoje.

Maisto pramonės milžinė „Nestle“ savo gaminiuose taip pat rado arklienos. Šie produktai praėjusią savaitę išimti iš prekybos Ispanijoje ir Italijoje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.