Klaipėdoje iš ledo gaminamas stebuklingas vanduo - ne lietuviams

Uostamiestyje atidaryta, kaip teigiama, analogų pasaulyje neturinti gamykla, kurioje gaminamas vanduo iš užšaldyto ir atitirpinto ledo. Ukrainiečiai sukūrė technologiją, atkartojančią gamtoje vykstantį natūralų procesą – ledyno formavimąsi ir jo virsmą gėlu vandeniu.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Mar 1, 2013, 4:54 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 7:14 PM

Visą Klaipėdoje pagamintą vandenį rengiamasi eksportuoti, nes lietuviams šis produktas būsiąs per brangus. Teigiama, kad itin kokybiškas geriamasis vanduo gaminamas pagal unikalią technologiją, kokios dar nenaudoja niekas pasaulyje. Mokslininkai tokius teiginius vertina skeptiškai.

Klaipėdos rajone gamykla iškilo per metus. Čia jau dirba 15 specialiai parengtų žmonių. Per dieną pagaminama iki 15 tūkst. butelių vandens. Į ledą sustingęs vanduo atitirpinamas, iš jo pašalinamos organizmui kenkiančios priemaišos, vadinamasis sunkusis vanduo. Detaliau gamybos proceso gamintojai neatskleidžia.

„Toks vanduo savo sudėtimi yra kur kas vertingesnis ir biologiškai aktyvesnis nei įprastas mūsų geriamasis vanduo. Ne veltui ilgaamžiškumo rekordai pasiekiami tuose regionuose, kuriuose žmonės geria atitirpintą ledynų vandenį“, - sakė bendrovės „Melt Water“ direktorius Arūnas Ališauskas.

Naujuoju būdu pagamintas vanduo esą pasižymi ir sveikatai naudingomis savybėmis – stiprina imunitetą, padeda iš organizmo pašalinti toksinus, gerina medžiagų apykaitą. Tačiau šie teiginiai kol kas nėra pagrįsti moksliniais tyrimais, todėl ant etiketės šios informacijos skelbti negalima. Bendrovės vadovai patikino, kad yra pasirengę investuoti į tyrimus ir savo teiginius patvirtinti įrodymais.

Į vandens kokybę ir gamybos proceso sterilumą užtikrinančias technologijas ir gamyklos statybą įmonė „Melt Water“ jau investavo apie 10 mln. litų. Vandenį gamybai įmonė naudos iš 130-150 m gylio artezinio gręžinio. Paruoštas vartoti jis bus pilstomas į stiklinius specialaus patentuoto dizaino butelius ir galios ne ilgiau kaip pusmetį.

Produkciją žadama eksportuoti į kitas Europos šalis, daugiausia Vokietiją, taip pat Aziją ir Jungtines Valstijas.

Vandens tyrimus atliekančios įmonės vadovas, chemikas Valdas Šimčikas ukrainiečių išrastą technologiją linkęs vertinti skeptiškai. „Nėra patvirtinta, kad užšaldžius vandenį išlieka jo struktūra, nėra įmanoma atskirti, kuri dalis vandens - iš tirpsmo, kuri - iš garų ir panašiai. Nėra priemonių tai patikrinti“, - teigė jis.

Pasak V. Šimčiko, vandentiekio vanduo, kurį kasdien vartojame, yra pakankamai kokybiškas, atitinkantis visus geriamajam vandeniui keliamus reikalavimus. Jį filtruoti ar kitaip apdoroti neverta. „Jeigu vandenį užšaldome, paskui atšildome, arba išfiltruojame, gauname tą patį minkštesnį vandenį, bet pašaliname kalcį, magnį – elementus, kurie mūsų organizmui reikalingi. Minkštinti vandenį yra blogai. Pasaulinė sveikatos organizacija laikosi nuostatos – geriamasis vanduo turi būti kietas. Geriantieji kietesnį vandenį rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis“, - aiškino V. Šimčikas.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.