Spindinčioje finansų sostinėje – pragaras imigrantams

Dvokiantis vanduo. Ant žemės šmirinėjantys tarakonai ir žiurkės. Nepakeliamas karštis vasarą, nuolatinis triukšmas naktį.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Mar 2, 2013, 8:14 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 6:49 PM

Tokiomis sąlygomis gyvena apie 100 tūkst. Honkongo gyventojų – mieste, kuris yra penktas pasaulyje pagal vienam gyventojui tenkantį BVP.

Pagal šį rodiklį Honkongas pralenkia JAV, Šveicariją ir Jungtinius Arabų Emyratus.

Tačiau galima neabejoti, kad nė vienoje iš ką tik išvardytų šalių nėra tokio neįtikėtino gyvenamosios vietos stygiaus, kaip miniatiūrinėje Azijos valstybėje.

Į Honkongą nuolat plūsta verslininkai, imigrantai ir geresnio gyvenimo išsiilgę kinai iš žemyninės šalies dalies.

Visiems vietos neužtenka, tad atvykėliams, senyvo amžiaus žmonėms, skurstantiems ir ligotiems asmenims tenka glaustis senuose, prastos būklės bendrabučiuose.

Kai kuriuose iš jų 20-čiai kambarių tenka vienas dušas ir tualetas. Daugumoje bendrabučių ir taip maži kambariai yra dar padalinti į maždaug 3 kvadratinių metrų erdves, perskiriant kambarius medinėmis ar kartoninėmis pertvaromis.

Apskaičiuota, kad vienam tokio bendrabučio gyventojui vidutiniškai tenka 1,5 kvadratinio metro gyvenamosios vietos – dažname bute, kurio dydį lietuvis įvertintų kaip prieškambarį, glaudžiasi keli žmonės.

Ir už visa tai mokamos apvalios pinigų sumos.

Vidutiniškai 1,5 kvadratinio metro nuoma tokiame bute kainuoja apie 3,5 tūkst. Lt (1 tūkst. 350 JAV dolerių). Lietuvoje už tokius pinigus būtų galima išsinuomoti suremontuotą ir erdvų butą Vilniaus centre.

Organizacijos „Society for Community Organization“ vadovo Hei Wah teigimu, didelė bėda yra neefektyvi Honkongo socialinio būsto programa.  

Visų pirma, kad į ją pretenduotum, turi būti bent 7 metus išgyvenęs Honkonge (tai yra galvos skausmas imigrantams, kurie ir sudaro didžiąją dalį lūšnynų gyventojų), o pakliuvus į sąrašą dar bent trejus metus tenka laukti pasiūlymo apsigyventi socialiniame būste.

Per metus socialiniuose būstuose yra apgyvendinama 1,5-2 tūkst. žmonių. Nuo 2001 metų iki dabar nuolat mažėja socialinių būstų statybų apimtys, taip vis daugiau atvykėlių ir skurdžiai gyvenančių žmonių verčiami apsigyventi apgailėtinomis sąlygomis.

Dėkojame organizacijai „Society for Community Organization“, kuri pasidalijo informacija ir išskirtinėmis organizacijos savanorio Benny Lamo fotografijomis su portalu lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.