Sėkmės formulė: reikia dirbti ne sunkiau, o protingiau

Tuomet, kai JAV įmonės „Thermo Fisher Scientific“ Baltijos regiono viceprezidentas ir generalinis direktorius Algimantas Markauskas iš prezidentės rankų atsiėmė geriausio 2012-aisiais vadovo apdovanojimą, jo ištarta sėkmės formulė privertė suklusti.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Mar 4, 2013, 7:41 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:36 PM

Tryliktuose Metų vadovo rinkimuose, kuriuos skelbia žurnalas „Veidas“, geriausią iš geriausių vadovų rinko trylika komisijos narių.

- Prakalbote, kad didžiausiais sėkmės garantas yra darbas. Teko bendrauti su jūsų įmonėje dirbančiomis bičiulėmis. O jos prasitarė, kad dar daugiau nei darbui tenka skirti laiko mokslams. Kodėl tai taip svarbu? - paklausėme A. Markausko.

- Mano žodžių, išsprūdusių per apdovanojimo ceremoniją, kad reikia „dirbti, dirbti, dirbti“, prasmė iš tiesų kitokia. Taip, dabartiniame pasaulyje išties reikia daug ir sunkiai dirbti. Nes pastaruoju metu progresuoja tik tos šalys ir tautos, kurios yra darbščiausios. Tai Kinija, Malaizija, Singapūras. Jose žmonės nerealiai darbštūs.

Lietuviai taip pat garsėja darbštumu. Bet, atsigręžus į Aziją, tenka padaryti išvadą, kad vien darbštumo nepakanka. Reikia tai daryti gudriai.

Kaip sako mano tiesioginis vadovas „Thermo Fisher Scientific“ viceprezidentas Mitchas Kennedy, nereikia dirbti vis sunkiau. Reikia dirbti protingiau ir protingiau.

Galbūt galima jo mintį perteikti šiek tiek kitaip: reikia dirbti išmintingai – taip, kaip niekas kitas nemoka.

Ir jei tai darysime nuoširdžiai, kūrybingai, entuziastingai, mums nebus lygių. Galima nusirašyti nuo kitų tai, kas geriausia, bet padaryti dar geriau. Todėl didžioji darbo dienos dalis turi būti skiriama tobulinti kad ir pačiai paprasčiausiai veiklai.

- Pravartu pasukti galvą, kaip tas žinias veiksmingiausiai pritaikius?

- Be abejo. Mūsų įmonė yra viena iš pirmųjų bendrovių Lietuvoje, pradėjusių diegti gamybos procesų optimizavimo sistemą, vadinamąją „Lean“.

Ši sistema leidžia sunerti pačią veiksmingiausią pridėtinės vertės kūrimo grandinę. O tai leidžia sukurti dar vertingesnių produktų klientams.

Paprasčiau tariant, turime dirbti ir mokytis, kad sukurtume naują veiklos modelį, kuris padėtų išvengti „beprasmių apsisukimų“ - nešvaistyti tuščiai laiko. Taip per tą patį laiką galima padaryti daugiau ar geriau.

Apmaudu, kad pagrindinių vadybos žinių, kurių verkiant reikia kone visiems gamyboje dirbantiems žmonėms, mokoma vos keliose Lietuvos aukštosiose mokyklose.

Manyčiau, kad visose jose turi būti mokoma, į ką atsižvelgiant reikia priimti sprendimus. Ir supažindinama su svarbiausiais „Lean“ principais, nes juos galima kasdien ne tik gamyboje, bet ir virtuvėje pritaikyti (juokiasi).

- Lietuviai – darbštūs. Bet ir jie slapta nori būti vadovų pastebėti ir pagirti. Ar paskatinate savo pavaldinius geru žodžiu?

- Pirmiausia, ką kitiems patariu ir ką pats bandau padaryti, reikia išsiaiškinti, kokį tikslą norėčiau pasiekti, kad mano veikla būtų prasminga ir man asmeniškai, ir mano tėvynei, ir visam pasauliui.

Norėtųsi, kad žmogus, praleisdamas darbe didžiąją savo gyvenimo dalį, padarytų ją prasmingą. Apie tai nuolat galvoju, ir kitus skatinu tai daryti. Tai mane motyvuoja. Manau, motyvuoja ir mano kolegas.

Kita vertus, labai svarbu ir tai, kokiomis sąlygomis žmogus dirba. Ar jam maloni aplinka? Ar aš pats, ar jie, mūsų žmonės, gali pakilti iš savo darbo vietos ir čia pat, įmonėje, išgerti skanios kavos?

- Nejaugi vaišinate ja savo darbuotojus?

- O, taip! Pas mus tikra kava, sumalta iš iš tikrų pupelių, patiekiama su tikru pienu. Ir nemokamai.

O jei rimtai, mokome vadovus, kad jie turėtų tinkamų žinių, kaip dirbti su žmonėmis. Tai nėra paprasta. Štai todėl tas mano posakis „darbas, darbas ir dar kartą darbas“ aplimpa įvairiomis detalėmis.

- Tai, kas gaminama jūsų įmonėje – fermentai (tam tikri baltymai), nukleorūgštys ir įvairūs šių rūgščių ir baltymų dariniai, - tampa įrankiais medikų rankose. Vadinasi, tikslas, kurio gali siekti jūsų darbuotojai, yra tiksli ligų diagnozė ir sveikstantis žmogus?

- Tiekiame produktų laboratorijoms, kurios dirba vėžio tyrimų srityje. Toms, kurios kuria naujus vaistus, diagnozuoja kitas, pavyzdžiui, genetines ligas.

Dirbame ir su laboratorijomis, kurios tiria augalus. Kurios rūpinasi, kad pasaulyje nepristigtų maisto. Jei ne tie tyrimai, maisto jau dabar katastrofiškai trūktų.

Dirbame su mokslininkais, kurie tiria aplinką ir analizuoja, kokią įtaką žmonija daro gausybei gamtos procesų.

Galiausiai visa, kad ir ką gamintume, sutampa su mūsų bendrovės misija: padaryti pasaulį švaresnį, saugesnį ir sveikesnį.

- Ar ilgas buvo jūsų kelias į tuometį „Fermentą“ - įmonę, kurią 2010-aisiais nupirko amerikiečių korporacija „Thermo Fisher Scientific“?

- Studijuodamas Vilniaus universitete biochemiją, diplominį darbą 1983-aisiais rašiau dirbdamas tuometiniame Taikomosios enzimologijos institute. Parašiau diplominį darbą ir likau. Bet netrukus mane įsiurbė vadyba.

Tuomet, kai iš instituto susiformavo įmonė „Fermentas“, jau dirbau vadybininku.

- Kokie įmonei buvo tie 2012-ieji, kurie jums pelnė Metų vadovo titulą?

- Tai buvo įmonės sėkmės metai. Gaminamų produktų asortimentą padvigubinome. Apyvartą – taip pat.

Persikraustėme į naują pastatą. Vilniuje buvo atidarytas „Thermo Fisher Scientific“ Molekulinės biologijos mokslų kompetencijų centras, kuriame naujų darbo vietų atsirado 84 žmonėms.

Užtat dabar pas mus pilna jaunimo, pilna šypsenų. Skaniai, lyg restorane, naujoje valgykloje papietauti galime už 4 litus. O jei kas nors užsimano didžiulio gabalo skanaus pyrago, tenka dar litą sumokėti. Bet kava prie to pyrago yra nemokama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.