Lenkų dešros - iš pašvinkusios mėsos?

Specialiai lrytas.lt iš Varšuvos (papildytas)

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Mar 9, 2013, 10:30 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 7:32 AM

ES krečiančio arklienos skandalo centre atsidūrusią Lenkiją supurtė dar viena mėsos afera, kurios aukomis galėjo tapti ir lietuviai.

Ketvirtadienį Lenkijos televizija TVN apkaltino vieną didžiausių mėsos fabrikų „Viola“, jog ši produktų gamybai naudoja sugedusias žaliavas. Įtariama, jog dėl to prieš kelis mėnesius „Violos“ gaminiuose buvo aptikta bakterijų, vartotojams galinčių sukelti mirtiną listeriozės ligą.

Aferą demaskavo televizijos TVN programos „Uwaga“ („Dėmesio“) žurnalistai, sugebėję slapta nufilmuoti suktybes fabrike. Korespondentai įamžino vaizdus, kaip fabriko darbuotojai išpakuoja iš parduotuvių grąžintus sugedusius ar pasibaigusio galiojimo termino produktus, ir meta į mėsmalę naujiems gaminiams.

Žurnalistų prakalbinti minėto cecho darbininkai prisipažino, jog pasenusius produktus į naujus perdaro daugybę metų. Darbininkams esą yra nurodyta akivaizdžiai apipelijusius produktus nuplauti specialiu skysčiu ir perklijuoti etiketes arba perdaryti į naujus gaminius.

Kol kas nežinoma ar iš pasenusios mėsos gaminami produktai buvo platinami vien Lenkijoje, ar pateko ir į „Violos“ gaminius importuojančias šalis. Didelę dalį produkcijos bendrovė eksportuoja į Lietuvą, Vokietiją, Jungtinę Karalystę ir Airiją.

TVN teigia, jog prieš kelis mėnesius „Violos“ gaminiuose buvo aptikta žmonių sveikatai labai pavojingų listerijos bakterijų. Šios bakterijos sugeba daugintis net užšaldytuose produktuose ir esant mažai deguonies, o apie penktadalis listerioze JAV bei ES susergančių žmonių miršta.

Higienistai žurnalistams pareiškė, jog pavojinga bakterija į naujus „Violos“ gaminius galėjo persimesti iš sugedusių produktų.

Lenkijos Veterinarijos inspekcijos direktoriaus pavaduotojas Jaroslavas Naze pareiškė, jog sugedę mėsos gaminiai privalo būti naikinami specializuotose įmonėse, ir jokiu būdu negali iš naujo patekti į apyvartą.

J. Naze neslėpė pasipiktinimo žinia, jog iš parduotuvių grąžinti sugedę mėsos produktai būdavo vežami į tą patį „Violos“ cechą, kaip ir šviežia mėsa. Spėjama, jog ant tų pačių stalų iškraunant šviežią ir pasenusią mėsą pavojingos bakterijos galėjo patekti į šviežius gaminius.

Fabriko darbuotojai tvirtina, jog kas mėnesį „Violoje“ buvo perdirbama po kelias tonas iš parduotuvių grąžintų pasenusių mėsos produktų.

Veterinarijos kontrolierių fabriko vadovybė esą nebijodavo todėl, kad iš anksto žinodavo apie planuojamus reidus ir pasiruošdavo jiems.

Prieš trisdešimt metų Lnianų gyvenvietėje netoli Bydgoščės miesto įkurta „Viola“ mėsos produktų gamyboje specializuotis ėmė 1989 metais, o dabar kasmet pagamina apie aštuonis tūkstančius tonų mėsos gaminių.

„Viola“ išsirūpino tarptautinius aukščiausios kokybės sertifikatus, o šalyje buvo įtraukta į patvirtintos kokybės įmonių sąrašą ir galėjo savo produktus tiekti ligoninėms bei kariškiams.

„Viola“ ne kartą pelnė Žemės ūkio ministerijos apdovanojimus už kokybę, o 2010 metais jai buvo skirtas net prizas už sąžiningą verslą. Sustabdė gamybą

Dėl Lenkijoje kilusio visuomeninio pasipiktinimo veterinarijos inspekcijos vadovai nurodė laikinai nutraukti gamybą mėsos fabrike "Viola".

Inspektorius Krzystofas Jazdzewskis pareiškė, jog per patikrinimą "Violos" šaldymo sandėlyje šalia šviežios mėsos buvo aptiktos ir užslėptos pasibaigusio galiojimo termino mėsos pakuotės, dėl to nuspręsta stabdyti įmonės darbą ir tikrinti visų jos gaminių kokybę. Anot K.Jazdzewskio, apie keletą pažeidimų įmonės veikloje jis informavo prokuratūrą ir ši jau užvedė bylą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?