Lenkai gamino dešras iš dvėselienos?

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Mar 21, 2013, 9:18 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:27 PM

Lenkijos mėsos pramonę šiemet sukrėtę skandalai dėl slapto arklienos dėjimo į jautienos gaminius bei sugedusių produktų pakartotino perdirbimo gali nublankti prieš kilusią naujausią aferą.

Lodzės veterinarinė inspekcija skubiai nurodė uždaryti Roslavovicų kaime veikusią skerdyklą dėl įtarimų, jog iš jos vartotojams buvo siunčiama nudvėsusių bei sergančių gyvulių mėsa.

Tokie įtarimai kilo po to, kai naktį atsitiktinei kontrolei sustabdę karves į šią skerdyklą vežusią mašiną kelių inspektoriai aptiko gabenamas gaišenas. Vairuotojo pateiktuose dokumentuose buvo nurodoma, jog veža 24 gyvas karves, tuo tarpu 9 iš jų buvo padvėsusios, o dar kelios buvo vos gyvos.

Inspektoriai apie krovinį skubiai pranešė prokuratūrai, o šios prašymu gyvulius apžiūrėję veterinoriai pareiškė, jog dalis gyvų karvių serga sunkiomis ligomis. Kadangi įstatymas draudžia sergančius gyvulius tiekti skerdykloms, policininkai nusprendė patikrinti visą minėtos įmonės produkciją.

Skerdyklos savininko Piotro M. namo kieme policija aptiko sunkvežimį šaldytuvą, prikrautą mėsos be jokių veterinarijos dokumentų. Kilus įtarimui, jog tai yra dvėseliena bei sergančių karvių mėsa, teisėsaugininkai suėmė Piotrą M., kuriam gręsia už aferą aštuoni metai kalėjimo.

Lodzės prokuratūra aiškinasi į kokias perdirbimo įmones ar turgus skerdykla tiekdavo produkciją. Roslavovicų gyventojai tardytojams papasakojo, jog dvėseliena į skerdyklą buvo gabenama vien naktimis, o sveikas karves sunkvežimiai veždavo dieną.

Manoma, jog Piotras M. dvėselieną pusvelčiui supirkdavo iš fermerių, kuriems tai labiau apsimoka, nei kad mokėti pinigus specializuotoms firmoms už dvėselienos utilizavimą.

Šis skandalas gali dar labiau pakenkti mėsos eksportui iš Lenkijos, kuris po aferos su arkliena sumažėjo penktadaliu. Lenkija yra didžiausia arklienos eksportuotoja ES, ir įvairių šalių gamintojai neseniai ėmė kaltinti, jog Varšuvoje pirktoje jautienos siuntoje buvo primaišyta pigesnės arklienos.

Iš sufalsifikuotos mėsos pagamintus produktus privalėjęs išimti iš apyvartos vakariečiai verslininkai ėmė boikotuoti jautieną iš Lenkijos, ir šios eksportas vis mažėja. Nepasitikėjimą Lenkijos gamintojais padidino ir demaskavimas, jog didelis „Violos“ fabrikas galiojimo terminus viršijusią mėsą perdarydavo į kitus produktus.

Importuotojų nepasitikėjimą didina ir tai, jog Lenkijoje veikiančios penkios maisto kontrolės tarnybos veiklos nederina, o kokybės laboratorijų yra per mažai. Be to, inspektoriai apie planuojamą patikrinimą privalo maisto gamintojus įspėti prieš savaitę, kas palengvina aferistams nuslėpti apgaulę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.