Draudimo išmokos bus pervestos dar 445 „Nacionalinės kredito unijos“ indėlininkams

Valstybės įmonė „Indėlių ir

Valstybės įmonė „Indėlių ir investicijų draudimas“ išmokės draudimo išmokas 445 indėlininkams.<br>M. Astrauskas
Valstybės įmonė „Indėlių ir investicijų draudimas“ išmokės draudimo išmokas 445 indėlininkams.<br>M. Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 22, 2013, 3:59 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 12:01 PM

Teisinis pagrindas pervesti šias draudimo išmokas atsirado gavus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos rezultatus apie tyrimą, kurio metu siekta išsiaiškinti „Nacionalinėje kredito unijoje“ laikytų indėlių, didesnių nei 65 tūkst. litų, lėšų įsigijimo teisėtumą.

„Apgailestaujame, kad indėlininkams, kurie pinigus įgijo teisėtu būdu, teko patirti nepatogumų, tačiau draudimo įmonė daro viską, kad draudimo išmokos kuo greičiau pasiektų indėlininkus. Šiuo metu yra aišku, kad draudimo išmokas galėsime išmokėti 445 iš 468 indėlininkų, kurių lėšų įsigijimo teisėtumas buvo tiriamas. Dėl 23 indėlininkų bus atliekamas detalus tyrimas, jeigu paaiškėtų, kad nėra kliūčių jiems mokėti draudimo išmokas, draudimo įmonė jas išmokės“, - išplatintame pranešime cituojama „Indėlių ir investicijų draudimas“ direktorė Aurelija Mažintienė.

„Nacionalinės kredito unijos“ indėlininkams, turėjusiems daugiau nei 65 tūkst. litų, draudimo išmokų grąžinimas buvo laikinai pristabdytas dėl FNTT vykdyto tyrimo, kurio metu siekta išsiaiškinti indėlio lėšų įsigijimo teisėtumą. Galimybę šiuo atveju stabdyti draudimo išmokų išmokėjimą numato Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymas.

Draudimo įmonė jau yra bankui pervedusi dalį draudimo išmokų, priklausančių 2617 Nacionalinės kredito unijos indėlininkų.

Sausį laikinajam „Nacionalinės kredito unijos“ administratoriui pateikus išvadą, kad jos turtas yra mažesnis už įsipareigojimus, Lietuvos banko valdyba šią kredito įstaigą pripažino nemokia. Kartu priimtas sprendimas visam laikui atšaukti „Nacionalinės kredito unijos“ veiklos licenciją.

Pernai spalį Lietuvos banko Priežiūros tarnyba per tikslinį inspektavimą nustatė, kad „Nacionalinė kredito unija“ vykdo rizikingą ir neskaidrią veiklą, keliančią grėsmę indėlininkų pinigų saugumui. Nustatyta, kad paskolos buvo suteikiamos tinkamai neįvertinus rizikos - neanalizuojamas kredituojamų įmonių verslo planų realumas, jų įgyvendinimo perspektyvos, netikrinama, ar būsimi skolininkai pateikė teisingus duomenis, būtinus jų rizikai įvertinti.

Taip pat nustatyta, kad Lietuvos bankui pateikiamose ataskaitose neatspindėta reali unijos finansinė būklė.

Lietuvos bankas pernai gruodį nušalino „Nacionalinės kredito unijos“ vadovybę, apribojo jos veiklą, o kredito įstaigos finansinei būklei ir jos veiklos perspektyvoms įvertinti skyrė laikinąjį administratorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.