Prekybos milžinai įsuko nuolaidų karuselę

Namus besistatantiems ar juos remontuojantiems vilniečiams nuotaiką kelia įsismarkavęs statybines prekes pardavinėjančių „Ermitažo” ir „Senukų” karas. Jie solidžias prekių nuolaidų akcijas pradėjo skelbti ne tik ypač dažnai, bet ir tą pačią dieną.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas DUMALAKAS

2013-03-25 10:46, atnaujinta 2018-03-09 09:28

Praėjusį trečiadienį prekybos centrai „Senukai” ir „Ermitažas” vėl buvo apgulti vilniečių.

Anksčiau vangiai į „Senukų” skelbiamas 30 proc. nuolaidų akcijas visoms prekėms reaguodavęs „Ermitažas” prieš kelis mėnesius irgi sukruto.

Dabar, kai „Senukai” paskelbia, kad trečiadienį daugumą prekių pardavinės 30 proc. pigiau, „Ermitažas” meta savo kozirį – jis 25 proc. pigiau pardavinėja prekes ne tik tą patį trečiadienį, bet ir dieną prieš tai – antradienį.

Ir šios akcijos vis dažnesnės – kone kas trečią savaitę. Vilniečiai patenkinti. Kam nepatinka įsigyti trečdaliu pigesnių prekių?

Sutaupė 60 litų

Būriai vilniečių su prekių prikrautais vežimėliais iš „Ermitažo” ir „Senukų” keliavo ir praėjusį trečiadienį.

Sodybą kaime baigiantis įrengti 43 metų Vytautas džiaugėsi, kad „Senukuose” sutaupė apie 60 litų. Tačiau jau ankstyvą rytą jam teko pastovėti eilėje.

„Sumokėjau 138 litus, o įprastą dieną būtų tekę pakloti beveik 200 litų. Štai dešimt pušinių grindjuosčių pirkau už 105 litus, o šiaip man jos būtų kainavusios beveik 150 litų, dviejų plieninių kaiščių kaina pritaikius nuolaidą – 7,7 lito, be jos – 11 litų”, – vartydamas čekį „Sostinei” vardijo vyras.

Visus darbus vilnietis stengiasi atlikti pats, tik sudėtingesniems darbams samdosi specialistus. Vytautas visus didesnius pirkinius sodybai perka tik sulaukęs akcijų dienos.

Išsirinko kitas plyteles

Veronika Rudzinskienė iš prekybos centro išėjo nešina keliais sodo įrankiais. Ji tikino sutaupiusi 12,3 lito.

„Vyras prašė nupirkti dažų vieno kambario sienoms. Žinojau, kokios spalvos reikia. Nelabai išmanau, kokie tinka. Tegu vyras per kitą akciją atvažiuoja ir pats nusiperka. Juk tų akcijų bus ne viena”, – prisipažino moteris.

Jovitas pirko mišinio išlyginamajam grindų sluoksniui lieti, keraminių plytelių ir klijų joms. Jis apskaičiavo, kad ne akcijos dieną už šias prekes būtų sumokėjęs 54 litais daugiau.

Jo šeima nusipirko butą, kuriam reikia remonto. Darbų daug, tad vyras prisipažino taupąs kiekvieną centą.

„Buvome išsirinkę pigesnes plyteles, bet akcijų dieną pirkau geresnes. Jas lengviau klijuoti. Juk pačiam viską teks daryti”, – pasakojo butą remontuojantis Jovitas.

Čekius nagrinėja ne visi

Prie „Ermitažo” sutikti Vilija ir Titas prisipažino nenagrinėję pirkinių čekio, nors apie skelbiamas akcijas girdėję.

„Ėjome į „Ermitažo” parduotuvę, nes žinojome, ko konkrečiai reikia.

Nesiblaškėme po visus prekybos centrus”, – paaiškino Vilija.

Vilniečiai pirko penkias pakuotes ispaniškų keraminių plytelių, klijų, įvairių smulkių detalių, užtiesalą. Paprašyti apskaičiuoti, kiek sutaupė, jie iš pradžių patys negalėjo patikėti.

Vien brangus užtiesalas jiems kainavo pusšimčiu litų mažiau. O iš viso apsilankymas akcijos dieną šeimos biudžetui sutaupė net 150 litų.

Įėjimas – užgriozdintas

Nei „Ermitažo”, nei „Senukų” atstovai nesutiko atskleisti, kiek akcijų dienomis išauga apyvarta, ar ilgai konkuruojantys prekybos centrai nuolaidas siūlys tomis pačiomis dienomis, kokias prekes vilniečiai labiausiai perka. Prekybininkai tikino, kad tai – komercinės paslaptys.

Tačiau ir plika akimi trečiadienį buvo matyti, kad aršiai kovojančius prekybos tinklus apgulė pirkėjai. Jų užteko ir „Ermitažui”, ir „Senukams”.

Ukmergės gatvėje aikštelė prie „Senukų” – sausakimša. Prie vartų, kur išduodamos prekės, nutįso eilė. Įėjimas į prekybos centrą taip pat užgriozdintas automobiliais. Kiekvienas stengiasi privažiuoti kuo arčiau, kad netektų vilkti sunkių cemento ar klijų maišų.

Reklama aklai nepasitiki

Būstą remontuojantis Giedrius Rėklaitis, trečiadienį per pietų pertrauką atskubėjęs į „Senukus”, atidžiai skaitė skelbimus.

„Pernai nudegiau, todėl dabar aklai nebepasitikiu reklama. Juolab kad keista – ir „Ermitažas”, ir „Senukai” akcijas skelbia tą pačią dieną”, – paaiškino dažų einantis nusipirkti vilnietis.

Praėjusiais metais sužinojęs apie tokią pat akciją jis po darbo užsuko į „Senukus”.

Pirko nedaug, tik kelis sodo įrankius. Kai kasininkė įteikė čekį, G.Rėklaitis paklausė, kur nuolaida.

Paaiškėjo, kad akcija bus rytoj, o prekybos centras apie ją paskelbė per anksti.

„Nors buvau nusivylęs, prekių negrąžinau. Nesiruošiau važiuoti kitą dieną, nes daugiau benzino sudeginčiau, nei būtų naudos”, – paaiškino vilnietis.

Pyko, kad kainos išpūstos

Trečiadienį į „Senukų” prekybos centrą atvažiavęs Rimantas buvo nusiteikęs skeptiškai. „Dirbtinai išpučia kainas, o paskui esą nuolaidas suteikia. Žaidimas, ir tiek”, – šypsojosi vilnietis.

Parduotuvėje jis pirko 18 dienos lempų šviestuvų. Kainoje buvo nurodyta, kad jų vertė – 79 litai. Akcijų dieną Rimantas šviestuvus pirko po 55 litus.

Pasak jo, šviestuvų salone tokius pat šviestuvus jis matė po 60 litų be jokių akcijų. O „Senukuose” tie patys šviestuvai prieš mėnesį kainavo 10 litų daugiau.

Lenkijoje vis tiek pigiau

„Ėjau tik varžtų, vinių ir kainų pasižiūrėti”, – neslėpė iš parduotuvės prie mikroautobuso grįžtantis Viačeslavas Sokolovskis. Savaitgalį jis žadėjo važiuoti įrengti pirties.

Iš Lenkijos namo važiuojantis vyras pakeliui užsuko į „Senukus”. Kaimynų valstybėje jis lankėsi darbo reikalas. Grįždamas į Vilnių vyras Suvalkuose (Lenkija) užsuko į statybinių medžiagų parduotuvę.

Jo žodžiais, anksčiau į Lenkiją nemažai jo pažįstamų važiuodavo ne tik maisto produktų, bet ir statybinių medžiagų. Bet dabar apsiperkant reikia žinoti, kas pigiau nei Vilniuje.

Tarkim, 2,7 litro kibirėlį „Tikkurila” dažų Suvalkų prekybos centre jis matė už 63 litus.

Šiai prekei buvo pritaikyta akcijos nuolaida. Vilniuje panašūs dažai net ir akcijų dienomis kainuoja 77 litus.

Lenkijoje montuoti skirtų putų balionėlis kainuoja 10,2 lito.

Vilniuje panaši kaina būna tik per akcijas. Įprastomis dienomis už jį tektų mokėti 12–14 litų.

Kvadratinis metras keraminių plytelių Suvalkuose kainuoja 14–21,5 lito, tiesa, joms taip pat buvo taikomos akcijos nuolaidos.

V.Sokolovskis panašių plytelių Vilniuje matė 2–3, o kai kurių – ir 7 litais brangiau.

„Ne taip ir pigu pas mus per akcijas. Tačiau susivilioji, bėgi į parduotuvę bent varžtų nusipirkti”, – pats iš savęs juokėsi V.Sokolovskis.

Gavo per mažą nuolaidą

Skelbdami akcijas visoms prekėms prekybos centrai stengiasi neklaidinti pirkėjų, nes „Ermitažas” dėl to jau nukentėjo.

Pernai susiviliojusi pasiūlymu – 25 procentų nuolaida visoms prekėms – vilnietė užsuko į prekybos centrą „Ermitažas”. Tačiau jos išsirinktų prekių – putplasčio plokščių – pradinė kaina be nuolaidos buvo 11,79 lito, o su nuolaida – 11,07 lito. Vadinasi, šioms plokštėms buvo taikoma tik 6 procentų nuolaida.

Taip pat buvo nurodyta, kad kito modelio putplasčio plokštėms reklamoje nurodoma nuolaida nebuvo taikoma, nes prie kainos etiketės buvo pažymėta 7,28 lito kaina, kuri, prekybos tinklo „Ermitažas” darbuotojų teigimu, jau buvo su akcijos nuolaida.

Aptikus pažeidimų teismas „Ermitažą” nubaudė 14 tūkst. litų bauda.

Nemano, kad parduotuvės gaus didelį pelną

Adakras Šeštakauskas

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas

„Prekybos tinklų karai viliojant nuolaidomis susiję su tuo, kad statybos sektorius merdi. Jis buvo kiek atsigavęs 2011-aisiais, bet praėję metai vėl buvo blogi.

Nors pasiūlymų buvo daug, pirkėjų parduotuvėse šią savaitę netrūko ir dėl to, kad nemažai gyventojų taupydami pinigus remonto darbus atlieka patys.

Galbūt taip viliodami pirkėjus prekybininkai didelio pelno ir nesitiki, bet bent jau pagyvina pinigų srautus. Jiems išradingumo netrūksta. Pats gaunu trumpųjų žinučių ir stebiuosi, iš kur jie sužinojo mano telefono numerį.”

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.