Bedarbių kvalifikacija - per menka būti virėjais ar barmenais

Vasarai besirengiantys kavinių, barų ir restoranų šeimininkai skėsčioja rankomis: rasti darbuotoją kasmet darosi vis sunkiau. Jiems pritaria ir darbo biržų regionuose atstovai – mažiau kaip pusė pretendentų neturi tinkamos kvalifikacijos.

Dažnos kavinės ar baro savininko galvos skausmas – kur rasti virėjų.<br>V.Balkūno nuotr.
Dažnos kavinės ar baro savininko galvos skausmas – kur rasti virėjų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 27, 2013, 7:16 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:48 AM

Galimų darbuotojų gretas praretino emigracija, darbdaviams tenka patiems mokyti ateinančius kandidatus, o jų motyvacija sumenkusi.

Lietuvos darbo biržos (LDB) duomenimis, apie 40 proc. registruotų bedarbių neturi profesinės kvalifikacijos, tad jie dažnai neatitinka darbdavių reikalavimų.

Antai vasarį virėjams buvo 360 darbo vietų, o bedarbių, ieškančių tokio darbo – 280, barmenams – 100 darbo vietų, o tokio darbo besidairančiųjų – 80.

Bendras laisvų darbo vietų skaičius vasarį buvo 47 proc. didesnis nei 2012 metų vasarį. Iš viso šįmet įdarbinta 14 proc. daugiau žmonių nei pernai.

Konkuruoja darbdaviai

Kandidatų į laisvas darbo vietas – vis mažiau, jų pasirengimas – vis prastesnis, o motyvacija – vis žemesnė. Tokiomis įžvalgomis dalijosi greitojo maisto restoranų tinklo „McDonald’s” žmogiškųjų išteklių vadovė Baltijos šalims Agnija Rikmanė.

„Nenorime mažinti darbuotojams keliamų reikalavimų, nes tikime, kad net susiklosčius tokiai padėčiai įmanoma rasti tinkamų žmonių. Tiesa, dabar tam reikia daugiau pastangų, o kandidatai susiduria su mažesne konkurencija”, – sakė A.Rikmanė.

Ankstesniais metais „McDonald’s” per dieną sulaukdavo net 150–200 paraiškų į aptarnaujančio personalo darbuotojo vietą. Pastaruoju metu per tris dienas ant personalo paieškos specialistų stalo gula maždaug 30 paraiškų, dauguma – iš vidutiniškai ar mažai tinkamų kandidatų.

„Padėtis geriems darbuotojams tikrai palanki. 2012 metais pagrindinė priežastis, dėl kurios darbuotojai Baltijos šalyse išeidavo iš darbo, buvo emigracija – ji sudarė 90 proc. nurodomų išėjimo priežasčių.

Šiemet viena dažniausiai pasitaikančių priežasčių yra kitas darbas. Akivaizdu, kad padidėjo ir konkurencija tarp įmonių, kurios siekia priimti į darbą motyvuotus darbuotojus”, – padėtį rinkoje apibūdino restoranų tinklo atstovė.

Neatitinka reikalavimų

Anksčiau „McDonald’s” keliamus reikalavimus atitikdavo 60–70 proc. įsidarbinti norinčių kandidatų, dabar – vos 40 proc.

„Mūsų reikalavimai per pastaruosius metus nepasikeitė. Svarbiausia, kad kandidatas būtų ne jaunesnis kaip 18 metų, turėtų vidurinį išsilavinimą, galėtų tinkamai aptarnauti klientus.

Prieš dvejus metus net 30 proc. kandidatų eiti aptarnaujančio personalo darbuotojo pareigas turėjo aukštąjį išsilavinimą, dabar – apie 10 procentų”, – vardijo A.Rikmanė.

„Darbuotojų stygių jaučiame nuolatos, o kepėjų ypač trūksta.

Šiltuoju metų laiku reikia dar daugiau žmonių, todėl pavasario pabaigoje planuojame sukurti nemažai papildomų darbo vietų.

Dažniausiai įdarbiname jaunimą, studentus ir moksleivius nuo 18 metų”, – pasakojo „Čili pica” Marketingo departamento direktorė Olga Belova.

Patys turi išmokyti

Sunkiausia surasti darbuotojų kurortuose – Klaipėdoje, Palangoje ir Druskininkuose.

„Dėl emigracijos labai trūksta žmonių, turinčių darbo patirties, ypač virėjų, kepėjų”, – vardijo O.Belova.

Dažniausiai „Čili” tinkle dirba studentai. Baigę mokslus ir įgiję patirties, jie siekia karjeros tame pačiame restoranų tinkle arba ieško iššūkių kitur.

„Maisto gamybos darbuotojai keičiasi rečiau, o pagrindinė jų kaitos priežastis – darbas užsienyje. Todėl, norėdamas turėti kvalifikuotą specialistą, darbdavys pats turi jį išmokyti”, – sakė O.Belova.

Paklausiausi darbininkai – virėjai

Lietuvos darbo biržos (LDB) duomenimis, šįmet per sausio–kovo mėnesius buvo užregistruota beveik 2 tūkstančiai laisvų darbo vietų apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonėse, iš jų 87 proc. – neterminuotam darbui.

Darbdaviai ieškojo 503 virėjų, 201 padavėjo, 156 barmenų-padavėjų, 100 padavėjų. Taip pat jie laukia tinkamų kandidatų dirbti administratoriais, kepėjais, indų plovėjais, virtuvės darbininkais.

Apie 30 procentų laisvų darbo vietų registruota Vilniuje, apie 20 procentų – Kaune, apie 12 procentų – Klaipėdoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.