Sekti pasakas apie stebuklingą kūno išvalymą padeda ir V. Šapranauskas

Aktorius Vytautas Šapranauskas, Vytenis Pauliukaitis, solistas Merūnas Vitulskis, geidžiamiausias estrados jaunikis Radžis, TV laidų vedėja Laima Kybartienė patys nežinodami įsitraukė į galimai melagingos reklamos kampaniją. Žinomi žmonės ir naudojasi, ir internete (www.detoxas.lt) kitiems siūlo įsigyti organizmo valymo aparatą „Detoxas“, kuris kelia įtarimų net dviem kontroliuojančioms institucijoms.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-03-27 08:06, atnaujinta 2018-03-09 06:40

Įtariama, kad šis įrenginys yra klastotė ir dar nesaugi – įmerkus kojas į „geraisiais“ jonais pakrautą vandenį galima gauti elektros smūgį.

Praėjusį savaitgalį Kaune, Ekspozicijų centre, parodoje „Namų pasaulis“ įvyko keistas incidentas. Inteligentiškai atrodantis vyras priėjo prie bendrovės „Sivantony“ stendo, reklamuojančio organizmo valymo aparatą „Detoxas“.

Vyras bandė nufotografuoti stendą, tačiau, aplinkinių nuostabai, „Sivantony“ vadybininkas Mantas Aukštuolis puolė ir iš jo rankų išplėšė  fotoaparatą,  nors draudžiančių fotografuoti įspėjimų nebuvo. Parodos lankytojui vadybininkas neleido paimti ir reklaminių lankstinukų, traukė juos iš rankų.

Būtent taip savo pareiškime Kauno Žaliakalnio policijos komisariatui nušvietė kaunietis Laisvydas S. (pavardė redakcijai žinoma).

Reklamai - Nobelio premijos laureatas

Grumtynių Kauno ekspozicijų centre priežastis – kaunietis stojo skersai kelio apsukriems veikėjams, kurie prekiauja organizmo valymo aparatu „Detoxas“, neva patvirtintu Nobelio premijos laimėtojo Peterio Agre molekulinės fizikos atradimais.

 P. Agre iš tiesų yra apdovanotas Nobelio premija už išradimus chemijos, bet niekur nėra oficialiai skelbta, kad jo atradimų pagrindu būtų sukurtas Lietuvoje platinamas organizmo valymo įrenginys.

Aparatą „Detoxas“ sudaro kelis režimus turinti vandens elektrolizės įranga su elektrodu. Reklaminiame tinklalapyje buvo skelbiama, kad aparatas pagamintas pagal  japonų išradimą. Elektrodas - iš vario, kuris elektrolizės metu, pamerkus kojas į vandenį, per pėdų odos poras pereina į organizmą, praturtindamas jį mineralais ir „geraisiais jonais“.

Šarminis vanduo po elektrolizės esą gelbsti „rūgštėjantį“ organizmą nuo ligų. Ši medicinos mokslo nepatvirtinta teorija dabar yra madinga. Todėl tai - puiki galimybė apsukruoliams žertis greitus pinigus.

Organizmą valantį aparatą už 888 litus įsigijo ir Laisvydas S. Kaunietis nuo seno domisi gydomosiomis vandens savybėmis, jonizuoto vandens poveikiu organizmui ir neblogai išmano, kokius reikalavimus turi atitikti elektrolizės įrenginiai.

Pasigedo atitikties dokumentų

Sveikuolis pastebėjo, kad nėra šio modelio patvirtinančių atitikties dokumentų, todėl jam kilo įtarimų, ar „japoniškas Nobelio premijos išradimu patvirtintas“ stebuklingas aparatas tėra pigus kiniškas padirbinys.

Kaunietis pirmiausia pastebėjo, kad elektrinės dalies saugumą liudijanti etiketė CE yra tik ant pakuotės, o ant paties aparato – ne. Pagal ES standartus toks žymėjimas turi būti ir ant gaminio. Ant elektrodo jo taip pat nebuvo.

Laisvydas S. pasigedo gaminio atitikties sertifikatų ir pareikalavo jų iš „Detoxas“ platinančios bendrovės „Sivantony“. Jam buvo toks atsiųstas, bet kaunietis pastebėjo, jog gamintojo pavadinimas uždengtas.

Paprastai tariant, pirkėjas negavo gamintojo patvirtintų įrodymų, kad aparatas yra originalus gaminys, o ne pigi kopija.

Pablogėjo savijauta

Vyras ryžosi savo kailiu išbandyti kaip veikia nuodus iš organizmo neva šalinantis įrenginys. Po kurio laiko, jo teigimu, ėmė jaustis prasčiau. Pakilęs kraujospūdis, atsirado nemigos požymių, ėmė svaigti galva. Kaunietis kreipėsi į polikliniką.

„Sunerimau, kad pardavėjai jokiu būdu nenorėjo pateikti gamintojo, atseit japonų išradimo pagrindu sukurto aparato, atitikties dokumentų.

Susidarė įspūdis, kad pasinaudojus vienokio aparato sertifikatais per muitinę buvo įvežtas kitas, pigus gaminys“, – kalbėjo Laisvydas S.

Kaunietis kreipėsi į Valstybinę ne maisto produktų inspekciją (VNMPI) ir Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą (VASPVT).

Įtarimai pasitvirtino. Šioms tarnyboms buvo pateikta SYK 5-B modelio sertifikatai. Dokumentai tvarkingi, bet tai - visiškai kitokio modelio sertifikatas. VNMPI užsakė atsitiktinai pasirinkto „Detoxas“ aparato elektrinės dalies (vieno svarbiausių komponentų) ekspertizę.

Tyrimai parodė: šis organizmo valymo aparatas - nesaugus ir gali kelti elektros smūgio pavojų. Kitaip tariant, yra pavojus tokiu aparatu išsivalyti organizmą pirmą ir paskutinį kartą. 

V. Šapranauskas nebijo elektros

Skambūs „Detoxas“ platintojų pažadai išvalyti organizmą, grąžinti jaunystės jėgas ir honorarai už reklamą iš kitų naivumo pasišaipančias scenos žvaigždes pavertė kaimo bobutėmis, giriančiomis „pakrauto“ vandens galią.

Portalui lrytas.lt jie pripažino nesigilinę į aparato saugumo charakteristikas, originalo dokumentacijos subtilybes ir teigė sulaukę pagerėjimo, pamirkę kojas nuo elektrolizės nusidažiusiame vandenyje.

„Gavau reklaminį pasiūlymą, sutikau, o detalės manęs nedomina. Iš tiesų jaučiuosi geriau. Bet nežinau, gal taip pat būčiau pasijautęs ir nenaudodamas to aparato“, - praėjusios savaitės pabaigoje sakė aktorius Vytautas Šapranauskas.

Tiesa, reklaminiame tinklapyje jis kalba užtikrintai: „Po procedūrų pasijutau geriau, numečiau du kilogramus svorio nesportavęs.“

Bet neatrodo, kad  aktoriui organizmo valymo aparatas būtų suteikęs stebuklingų jėgų. Praėjusį penktadienį jis nepasirodė koncertiniame ture Šiauliuose. Oficialiai pranešama, kad aktorius susirgo. Iš portalo lrytas.lt išgirdęs, kad jo reklamuojamas „Detoxas“ yra nesaugus, V. Šapranauskas nesutriko.

„Sakote, gali trinktelėti srovė? Tai gerai, galvoje nušvis ir tapsiu genijumi“, – šmaikštavo juodojo humoro meistras.

Sąžinės graužaties, kad reklamuoja abejotiną produktą, nejautė ir režisierius Vytenis Pauliukaitis.

„Na, manęs nenutrenkė elektros srovė ir dar nenusinuodijau“, - į pastabą, kad jis dalyvauja galimai neskaidrioje reklamos kampanijoje atšovė V. Pauliukaitis.

Į perspėjimą sureagavo tik „Detoxas“ reklamuojančio M. Vitulskio žmona Erika.

„Ačiū už perspėjimą. Merūno savijauta tikrai pagerėjo, bet negaliu pasakyti, kad padėjo organizmo valymo aparatas. Vyras tuo metu daug sportavo, gal todėl dabar jaučiasi tvirčiau“, – kalbėjo E. Vitulskienė.

Suklastoti tyrimai?

Akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba taip pat neišreikalavo gamintojo sertifikatų iš „Detoxas“ platintojų. „Sivantony“ direktorė Živilė Stankevičiūtė paaiškino, kad „Detoxas“ nėra medicininė įranga, todėl tokių dokumentų nereikia.

Sveikatos priežiūros veiklą kontroliuojantys valdininkai pareikalavo iš tinklalapio www.detoxas.lt išimti informaciją, kad šis aparatas gydo, nes tokiu atveju jis būtų pripažintas medicininiu įrenginiu, kuriam taikomi griežti reikalavimai.

Tam, kad ligoms diagnozuoti ir gydyti skirta įranga būtų tinkama naudoti, privalu atlikti seriją tyrimų. Tiesa, tinklalapyje detoxas.lt skelbiami tyrimai, bet jie – klastotė. Kaip savi panaudoti kitu aparatu, amerikietišku „Ion Cleans“ 2002 metais daryti tyrimai.

Tai būtų tas pats, kaip pardavinėjant „Žigulius“ nurodyti „Mercedes“ charakteristikų tyrimus.

Aptiko nekokybišką elektrodą

Palyginus prieš mėnesį buvusią ir dabartinę informaciją tinklalapyje matyti, kad aparato pardavėjai gudrauja. Paprasčiausia apyrankė uždarai elektros grandinei palaikyti jau nebevadinama mikrokompiuteriu.

Išnyko pagyros neva iš vario lydinio pagamintam elektrodui, svarbiausiai daliai vandens elektrolizės procese. Jis esą pagamintas iš „specialaus metalo“.

Elektrodą apžiūrėjusi Kauno technologijų universiteto Cheminės technologijos docentė Nijolė Dukštienė sakė, kad „specialus metalas“ panašus į paprastą nerūdijantį plieną.

„Elektrodas aprūdijęs, nuėstas. Jis nekokybiškas, tai aišku iš pirmo žvilgsnio. Tai - vartotojo apgaudinėjimas. Kokybiškai elektrolizei reikia elektrodo, pagaminto iš tauriųjų metalų, titano lydinių“, – aiškino chemikė.

Medicininiuose tinklalapiuose apstu perspėjimų, kad nekokybišku elektrodu jonizuotas vanduo gali būti ne naudingas, bet kenksmingas sveikatai.

Nuo sifilio vanduo nežaliuoja

Dar viena įdomi detalė: „Detoxas“ reklamoje nurodoma, kad įmerkus kojas elektrolizės metu spalvą keičiantis vanduo parodo, kokie žmogaus vidaus organai pažeisti, kokios užslėptos ligos kamuoja organizmą.

Geltona spalva esą liudija nesveiką šlapimo pūslę, inkstus, ruda spalva esą rodo organizme susikaupusį nikotiną, žalia spalva perspėja apie lytines ligas ir taip toliau.

Tokie teiginiai chemikei N. Dukštienei sukėlė tik šypseną. Ji paaiškino, kad spalva visiškai nepriklauso nuo ligų. Elektrolizės metu nusidažantis vanduo yra natūrali cheminė reakcija, spalvas lemia vandens sudėtis ir medžiaga, iš kurios pagamintas elektrodas.

Radikalus spalvų kitimas gali būti nekokybiško, kenksmingo elektrodo požymis. Kokybišku elektrodu jonizuotas vanduo spalvos nekeičia.

„Jonizuoto vandens stebuklai, ligų nustatymas pagal vandens spalvą yra verslas, nieko bendro neturintis su medicinos mokslu“, – griežtai komentavo ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Fiziologijos ir anatomijos katedros vedėja Judita Žymantienė.

Iš interneto išimta ne visa klaidinanti reklama, kaip reikalavo VASPVT. Į jos reikalavimus organizmo valytojai numojo ranka ir galimai vartotojus klaidinančią reklamą iš interneto perkėlė į lankstinukus, platintus praėjusį savaitgalį Kaune, parodoje „Namų pasaulis“.

Pasipiktinęs VASPVT bejėgiškumu, kovingasis Laisvydas S. kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), ketina kreiptis ir į prokuratūrą - dėl pažeisto viešojo intereso. Kaunietis pasakojo, kad vos pateikęs skundą kontrolieriams, netrukus iš "Sivantony" direktorės Ž. Stankevičiūtės sulaukęs griežto reikalavimo jį atsiimti. Iš to jis sprendžia, kad "Sivantony" turi globėjų valdžioje.

„Atrodo, jog žmonių mulkintojai turi globėjų Sveikatos apsaugos ministerijoje. Kodėl ši įstaiga nesutramdo melagių, kurie aiškina, kad aparatas nėra medicininis prietaisas, nors viešai skelbia jį atitinkančią reklamą?“ – stebėjosi kaunietis.

Laisvydas S. taip pat pyksta sakydamas, jog sveikatai įtaką turinčių prietaisų reklamą ir prekybą turi prižiūrėti valstybinės institucijos, o ne privatūs asmenys, kaip jis.

Dokumentai - lyg valstybinė paslaptis

„Sivantony“ direktorė Ž. Stankevičiūtė su portalo lrytas.lt žurnalistui kalbėjo piktai, iš aukšto ir įtikinėjo, kad turinti tikruosius „Detoxas“ sertifikatus. Jų esą nerodanti kontroliuojančioms institucijoms, nes jos gali būti susimokiusios su konkurentais.

„Nežinia, kur atsidurtų dokumentai, jeigu juos parodyčiau tarnyboms. Mes esame legali kompanija, tvarkingai mokame mokesčius. Prieš mus galbūt  sąmokslą rezga smulkūs spekuliantai, sveikatinimo rinka labai užkimšta“, - teigė moteris.

Ji net užsiminė, jog valstybiniai tikrintojai susimokė su įkyriu kauniečiu sužlugdyti verslą.

Ž. Stankevičiūtė griežtai atsisakė leisti atsišviesti ar perfotografuoti „Detoxas“ atitikties sertifikatus, tarsi jie būtų valstybinės reikšmės dokumentai.

Taigi jų pamatyti nepavyko. Šalia žurnalisto išvydusi fotografą, Ž. Stankevičiūtė apsisuko ir skubiai nužingsniavo. Jokie siūlymai pasikalbėti jos nesustabdė.

Reikia pasakyti, jog nėra įrodymų, kad visi "Sivantony" platinami produktai yra įtartini - kontrolieriai patikrino tik vieną organizmo valymo modelį - tą, kurį pataria rinktis scenos pažibos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.