Būstų TOP 5. Architektas T. Lapė: „Žmonės nepagrįstai kritikuoja gerus interjerus“

Miegas, tualetas ir valgis žmogui yra būtini. Tačiau interjere svarbiausi ne jie. Tomas Lapė įsitikinęs, kad gyvus namus sukuria ne fiziniai dalykai. „Interjere svarbiausia yra tai, kas žmogų daro žmogumi“, - sako jis ir priduria, kad visiems architektūros studentams praverstų psichologijos kursas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 28, 2013, 1:21 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 4:41 AM

Lrytas.lt šiandien žvalgosi po 400 kvadratinių metrų namą, kurio interjerą tarptautinė vertinimo komisija pernai paskelbė geriausiu.

Dvylika metų vienas ir septynerius - su kompanija „Studija lape“ dirbantis architektas interjerus kuria tarsi scenarijus, kuriame pagrindinis vaidmuo atitenka užsakovui ir jo gyvenimo būdui. Todėl jo nestebina, kad rimti žmonės nebenori viešumo.

Kam? Kad visokie neišmanėliai reikštų nuomonę? Ir dėl ko dažniausiai piktinasi - netinka baltos sienos, medis? Tarkim, Japonijoje, pasakoja Tomas, kur branginamas kiekvienas žemės lopinėlis, architektai iš vieno kvadratinio centimetro stengiasi išspausti viską - bet ne prigrūsti jame turinio, o tinkamai sudėlioti erdves.

Tada erdvės atlieka savo pagrindinį darbą - namuose tampa patogu gyventi ir gerą estetinį vaizdą jos kuria, tad svarstymai, kokia turi būti sienų spalva, tarsi nebetenka prasmės. Gražiausia spalva - natūrali šviesa. „O mūsų žmonės nepagrįstai kritikuoja gerus interjerus. Reikia pirmiausia išmanyti apie tai, tada reikšti nuomonę. Dabar tik: nuobodus, šaltas, vienodas.

Manau, architektai galėtų būti vertinami kaip automobilių gamintojai. Juk jų sukurti konceptai kartais būna be veidrodėlių, tačiau niekas dėl to nepuola dizainerių kritikuoti. Priešingai, dauguma žavisi jų sukurtais modeliais ir vertina už pastangas gyvenimą daryti gražesnį“, - svarstė T. Lapė.

Apskritai, kalbant apie nekilnojamąjį turtą, jis galvoja ne būstą, o gyvenimo būdą. Kuriant namus, jam tai rūpi labiausiai. Todėl jis daug bendrauja su užsakovu, stengiasi išsiaiškinti, kas jį džiugina, kas kelia ūpą. Tarsi siuvėjas, jis išmatuoja žmogų, tik tada imasi siūti. Tik Tomui rūpi ne kūno dydžiai. O dalykai, kurie matuojami ne centimetrais.

„Kartais būna, kad žmogus gūžčioja pečiais ir sako, kad jokių ypatingų pomėgių neturi, kad nieko nekolekcionuoja. Tačiau kalbi kalbi ir išsiaiškini, kad kažkur palėpėje paslėptas maišelis antpirščių, kuriuos jis atsivežė iš skirtingų pasaulio kraštų. Tada trauki juos iš ten.

Gyvenamąją erdvę turi formuoti mieli daiktai“, - pasakojo architektas. Po tokio šilto bendravimo, paprastai su klientais jie lieka draugais. „Pirtys, vyno degustavimai“, - šypsosi T. Lapė.

Didžiausias jo sukurtas interjeras - 800 kvadratinių metrų name, mažiausias - 40 kvadratinių metrų bute. Vienu metu jis dirba maždaug su 30 projektų, namus yra sukūręs ir užsakovams iš Baltarusijos. Lrytas.lt nuotraukų galerijoje - T. Lapės ir bendraautorių Živilės Putrimaitės, Dovilės Ažondenytės, Vytenio Eitminavičiaus pernai realizuotas ir geriausiu privačiu interjeru išrinktas 420 kv. metrų namas. Įvertinkite architektų komandos „Studija lape“ darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.