Kipro bankai atnaujino darbą, prie jų nutįso eilės

Kipro bankų skyriai

Kipro bankų skyriai ketvirtadienį vėl atvėrė duris<br>AP
Kipro bankų skyriai ketvirtadienį vėl atvėrė duris<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 28, 2013, 1:20 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 4:41 AM

Nikosijos centre eilės, kurias sudarė bent po keliolika žmonių, nutįso prie dviejų didžiausių šalies skolintojų - Kipro banko (Bank of Cyprus) ir „Laiki“ (Liaudies banko) - skyrių.

Ginkluoti apsaugos darbuotojai ketvirtadienį buvo pasiųsti budėti Kipro bankų skyriuose.

Kipro bankai, kurių kasininkai, kitaip nei kitose Europos šalyse, paprastai nebūna atskirti nuo klientų už stiklinių pertvarų, ragino žmones neišlieti nusivylimo ant jų darbuotojų, kai kredito institucijos atvers duris 12 val. vietos (ir Lietuvos) laiku - pirmąkart per beveik dvi savaites.

Indėlininkams buvo nustatyti griežti apribojimai, siekiant išvengti masinio sąskaitų ištuštinimo, kuris galėtų sukelti sumaištį jau dabar trapioje salos ekonomikoje. Per dieną klientams leidžiama išsiimti tik 300 eurų (1036 litus).

Pagal pirmadienį Briuselyje sudarytą susitarimą, Kipras privalo surinkti 5,8 mlrd. eurų (20 mlrd. litų), kad gautų 10 mlrd. eurų (34,5 mlrd. litų) finansinio gelbėjimo paketą iš tarptautinio skolintojų trejeto - Europos Sąjungos (ES), Europos centrinio banko (ECB) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF).

Dviejų didžiausių šios salos kredito bendrovių - Kipro banko (Bank of Cyprus, BoC) ir „Laiki“ (Liaudies banko) - indėlininkams, turintiems savo sąskaitose daugiau nei 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų), gresia netekti didelės šių pinigų dalies.

Kaip pranešama, penki konteineriai, prikrauti grynųjų pinigų, kurių bendra suma tikriausiai siekia milijardus eurų, trečiadienio vakarą buvo atgabenti į centrinį banką Nikosijoje, pranešė vienas naujienų agentūros AFP fotografas. Šią koloną lydėjo sraigtasparnis ir policijos automobiliai.

Bankų darbuotojų profesinė sąjunga ETYK nurodė, kad jos nariai yra pasiruošę grįžti į darbą, tačiau prašė visuomenės nekaltinti kasininkų dėl griežtos kapitalo kontrolės, kurią nustatė vyriausybė.

„Visi turime atminti, kad mes, bankų darbuotojai, nesame atsakingi - priešingai, patys esame nukentėję nuo nusikalstamų veiksmų ir/arba aplaidumo, lėmusių šį nuniokojimą, o daugelis (mūsų) yra labai tragiškoje padėtyje“, - sakoma ETYK pranešime.

 Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį pareiškė, kad Kipro sprendimas kontroliuoti kapitalo srautus yra pateisinamas, tačiau svarstoma kontrolę pratęsti ilgiau nei savaitei, praneša „Dow Jones“. 

„Europos Komisija stebės kontrolės priemones kartu su Kipro vyriausybe, Europos centriniu banku ir Europos bankininkystės institucija (EBI), - teigiama Europos Komisijos pranešime spaudai. - Finansinių srautų apribojimo priemonės galios septynias dienas. Komisija stebės ir, jei reikės, pratęs priemonių galiojimo laikotarpį“. 

Vienam asmeniui per mėnesį bus leidžiama atlikti finansinių pervedimų šalies viduje ir į užsienį ne daugiau kaip už 5 tūkst. eurų. Tai pat bus apribotas pinigų išgryninimas bankomatuose - 300 eurų per dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.