Investicijų valdytojas R. Sosnowskis: „Vienos mano klaidos kaina - pusė metinio atlyginimo“

„Finansų analitikai praneša apie krizę“, „Rinkų ekspertai prognozuoja euro zonos augimą“ - tokių ir panašių žinučių kasdien pasirodo ir portale lrytas.lt, ir kitose žiniasklaidos priemonėse.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Mar 29, 2013, 2:56 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 3:08 AM

Mistiniai „finansų analitikai“ skaičiuoja ir prognozuoja, lygina ir kritikuoja.

Tačiau ar kada nors teko susimąstyti, kaip atrodo finansų rinkose „apsigyvenusio“ žmogaus darbo vieta? Ką jie veikia, kokiomis vertybėmis vadovaujasi?

Lenkų kilmės gyvybės draudimo ir pensijų fondų bendrovės „Aviva Lietuva“ vyriausiasis investicijų valdytojas dr. Romanas Piotras Sosnowskis (43 m.) jau penkerius metus gyvena ir dirba Vilniuje.

Apie tai, kaip tampama finansų ekspertu, kaip atsikratyti įtampos po parą trunkančio darbo, ir apie išminties perlus iš serialo „Žvaigždžių kelias“ („Star-trek“) R. Sosnowskis kalbėjosi su portalu lrytas.lt.

- Šiuo metu dirbate Vilniuje investicijų valdytoju. Ką veikėte anksčiau? - paklausė lrytas.lt

- Per savo ilgesnę nei 20 metų karjerą beveik visą laiką dirbau su finansais. Vienintelė išimtis buvo tuomet, kai pusantrų metų dirbau Lenkijos žydų istorijos muziejuje. Bet ir ten ėjau finansų direktoriaus pareigas.

- Kai buvote dar mažas ar vėliau, kai studijavote, ar taip įsivaizdavote savo būsimą darbą?

- Mano šeima skaudžiai nukentėjo Antrojo pasaulinio karo metais ir komunizmo laikotarpiu. Savarankiškai pradėjau gyventi nuo 16 metų amžiaus. Tai mane privertė suvokti, kad tik įgytos žinios negali būti atimtos.

Iš pradžių aš įstojau į universitetą ir baigiau inžinieriaus studijas. Studijų metu net buvau pradėjęs dirbti inžinieriaus asistentu, bet, laimė, valdžia panaikino finansavimą, ir aš praradau tą darbo vietą.

Neilgai trukus atsidarė Lenkijos investicijų birža. Pradėjau joje prekiauti - pavyko savo santaupas padidinti 6 kartus ir apmokėti mokslus.

Dar studijų metu išlaikiau biržos maklerio egzaminą ir įveikęs 50 konkurentų gavau pamainos valdytojo vietą vidutinio dydžio vertybinių popierių biržoje.

Tai buvo itin rimtas iššūkis – niekas, padaręs klaidą, toliau ten nebedirbdavo. Tai motyvavo nuolat tobulėti.

Iš pirmo darbo išmokau aklai netikėti jokia informacija. Jei nori išlikti šiame versle, turi mąstyti šaltai ir nepriklausomai nuo kitų.

- Finansų analitiko darbas yra gana sekinantis – teko girdėti ir apie 24 valandų ilgumo darbo pamainas. Kaip pailsite nuo darbo?

- Laimė, tokie atvejai nėra dažni, jie pasitaiko tik per itin svarbius globalius neramumus. Daugiausia tokių darbo parų buvo 2008 metais, 2009 metų pradžioje. Jie siejosi su itin svarbiais finansiniais įvykiais, krizėmis.

Paprastai stengiuosi nepainioti privataus gyvenimo ir darbo, tačiau dažnai nutinka taip, kad pabundu vidury nakties ir įsijungiu kompiuterį, kad patikrinčiau akcijų kainas ir naujienas. Miegas nebūna labai gilus, nes miegodamas klausausi audioknygų.

Atsipalaiduoti padeda šokių užsiėmimai, kuriuos pradėjau neseniai lankyti. Tai – ir pramoga, ir šiokia tokia mankšta.

- Kaip atrodo jūsų darbo vieta?

- Atspindinti realybę – chaotiška. Šiame darbe svarbiausias įrankis yra smegenys, o iš įrankių naudoju tik kompiuterį su „Bloomberg“ (finansinių naujienų agentūra. - Red.), dokumentus ir kavą. Daug kavos.

Ant mano kabineto sienų kabo karikatūros, atspindinčios svarbiausius pasaulio ekonominius įvykius ir „Ferengi“ rasės iš televizijos serialo „Žvaigždžių kelias“ verslo taisyklės. Jos yra itin pamokančios, jei nori suprasti, kaip turi elgtis tikras rinkų ryklys.

- Paminėjote „Žvaigždžių kelius“. Esate linkęs į mokslinę fantastiką?

- Ne linkęs, o pasinėręs visa galva. Turiu per šimtą „Žvaigždžių karų“ knygų, dažnai skaitau Stanislawo Lemo fantastiką.

Kita vertus, dažnai vartau istorines ir filosofines knygas – Cezarį, Herodotą, Aristotelį. Įdomu nagrinėti, kaip menkai nuo tų laikų pakito žmogaus prigimtis ir manipuliavimo tiesa metodai.

- Kokia yra klaidos kaina jūsų specialybėje?

- Šiame darbe – didelis streso ir rizikos laipsnis. Tenka nuspėti menkai prognozuojamus įvykius, o darbo vietą labai lengva prarasti.

Žmonėms, dirbantiems su milžiniškomis pinigų sumomis, nėra galimybės padaryti klaidų, nes kartais klaidos kaina gali būti didesnė nei metinis tavo įmonės pelnas.

Kol kas savo karjeroje esu sumokėjęs tik už vieną klaidą, kai 1999 metais Lenkijos centrinis bankas netikėtai pakeitė palūkanų normas.

Laimė, nuostoliai nebuvo itin dideli, tad kompanijos taryba nusprendė ta suma sumažinti mano metinę premiją. Žinoma, niekam nepatinka atsisveikinti su maždaug pusės metų uždarbiu, tad tuo metu buvau labai nepatenkintas.

- Ar pats investuojate?

- Nuo tada, kai dirbu šį darbą profesionaliai, neturiu jokių investicijų, išskyrus pensijų fondus. Tai būtų ne tik neprofesionalu, bet ir prieštarautų mano „šalto mąstymo“ principams.

Jei šiame versle leidi emocijoms tave užvaldyti, tai yra didelės nelaimės pradžia. Godulys, emocijos ir baimė yra didžiausi finansų valdytojo priešai.

- Ką patartumėte portalo lrytas.lt skaitytojams?

- Niekada negyvenkite virš savo galimybių ribos. Išlaikykite teigiamą sąskaitos likutį ir iš paskutiniųjų venkite vartojimo kreditų.

Kita vertus, yra gausu istorijų, kad paskolinti pinigai paskui pasidaugina. Stenkitės taupyti ir sukurti sau finansinį saugumą.

- Kaip vertinate Lietuvos finansininkus?

- Neturiu susidaręs tvirtos nuomonės, nes pažįstu palyginti nedaug vietinių finansininkų. Kaip ir kitose šalyse, čia yra geresnių ir prastesnių profesionalų. Labai aukštai vertinu buvusią Lietuvos finansų ministrę ir jos pasiekimus.

-------

Kelios interviu minėtos „Ferengi“ rasės (iš "Žvaigdžių kelio" (Startrek)) verslo taisyklės, iš tiesų vertos save gerbiančio finansų ryklio (patariame į jas pažiūrėti su šypsena):

1. Niekada nemokėk daugiau, nei prekė yra verta.

2. Neleisk šeimai stovėti tavo praturtėjimo kelyje.

3. Godulys yra amžinas.

4. Susitarimas yra šventas... kol sulauki geresnio pasiūlymo.

5. Tavo darbuotojai yra laipteliai kopime į sėkmę. Nebijok ant jų užminti.

Daugiau šių taisyklių anglų kalba galite rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.