Daugiausiai Velykinių margučių suvalgo latviai, mažiausiai - lietuviai

Kiek kiaušinių prie Velykų stalo suvalgo Jūsų šeima, priklauso ne tik nuo šeimos gausumo. Tai priklauso ir nuo valstybės, kurioje gyvenate, įpročių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-31 20:26, atnaujinta 2018-03-09 01:14

Tai parodė prekybos tinklo „Maxima“ trijose Baltijos šalyse atlikta internetinė apklausa, kurioje dalyvavo per 4 tūkst. respondentų.

Apibendrinus visų šalių rezultatus, latviai išsiskyrė suvalgomų kiaušinių skaičiumi: prie šventinio stalo beveik pusė jų įveikia daugiau kaip 4 kiaušinius. Apie du trečdalius apklaustų estų prie Velykų stalo įveikia iki 2-4 kiaušinių, o lietuviams pakanka 1-2 kiaušinių.

Visų Baltijos šalių gyventojai Velykas tradiciškai planuoja švęsti namuose su šeima ir artimaisiais. Kiaušinių šventiniam stalui dauguma jų įsigyja prekybos centre, o šventinėms išlaidoms skiria nuo 50 iki 200 litų.

Anot „Maxima“ Įvaizdžio ir komunikacijos departamento vadovės Ingos Romanovskienės, lietuviai labiausiai išsiskiria tuo, kad dauguma planuoja artimiesiems Velykų proga pirkti dovanų.

„Dovanomis pirkėjai rūpinasi gerokai iš anksto, tarp populiariausių – įvairūs šokoladiniai rinkiniai, vaikams perkami šokoladiniai kiškiai ir kiaušiniai“, – sakė I. Romanovskienė.

Velykų stalas neįsivaizduojamas be kiaušinių, kuriuos Lietuvoje ir Latvijoje populiariausia marginti natūraliais būdais – žolelėmis, kiaušinių lukštais ar vašku, Estijoje dauguma respondentų kiaušinius dažo prekybos tinklų siūlomais dažais arba nusiperka jau išmargintus kiaušinius.

Baltijos šalyse skirtingas ir pasiruošimas šventei. Daugiau nei trečdalis Lietuvoje apklaustų respondentų nurodė, kad šiemet įsigys naujų šventinių atributų – staltiesę, gėlių vazonų, indų, padėklų kiaušiniams, kuriais papuoš namus, o estai ir latviai apsiriboja stalą puošdami žaliuojančiais augalais ir skintomis gėlėmis.

Beveik pusė apklaustų latvių ir lietuvių atsakė, kad prie jų Velykų stalo susėda nuo 4 iki 8 žmonių, Estijoje – iki 4 žmonių. Velykų patiekalus daugiau kaip pusė latvių pradeda ruošti kiek anksčiau – likus dviem-trims dienoms iki šventės, o lietuviai ir estai – dažniausiai Velykų išvakarėse. Apklausos duomenimis, Velykų stalui lietuviai ir latviai skiria panašią sumą – nuo 50 iki 200 litų, estai – kiek mažiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.