Tapetai – interjero sprendimas norintiems spalvų, faktūrų ir minkštumo jausmo

Be jokių abejonių, stilingi, kokybiški tapetai kambario interjerui suteikia daug šarmo. Vis tik, dar yra manančių, kad šis interjero sprendimas gali būti nepraktiškas, sunkiai pritaikomas ar pakeičiamas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2013, 12:24 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 10:21 PM

Salonų tinklo „Dubingiai“, kurių vienas yra įsikūręs baldų ir interjero centre „Domus galerija“, prekių grupės vadovė Vilma Leščinskienė pasakoja, kaip per pastaruosius metus keitėsi tapetai ir jų pritaikymo galimybės, kokias medžiagas ir raštus siūlo garsiausi tapetų gamintojai.

- Atrodo, kad šiandien, galbūt dėl praktiškumo, o gal dėl lengvo pritaikymo, populiariausia sienas dažyti, ypač balta spalva. Ar sutinkate su tokiu teiginiu? Ar tapetų populiarumas nemažėja?

- Kiekvienas dekoravimo būdas, kiekviena medžiaga turi savo privalumų ir trūkumų. Skirtingi žmonės gerai jaučiasi skirtinguose interjeruose. Kam priimtina gyventi steriliame interjere, kam nereikia spalvų, faktūrų, minkštumo jausmo patartina rinktis dažytas sienas. Jei erzina net ir minimaliai matomi tapetų sujungimai, taip pat verčiau rinktis dažytas sienas.

Ar tai praktiškiau? Manau, kad ne. Vienspalvės sienos yra teplesnės, ne tokios atsparios mechaniniams poveikiams kaip tapetuotos. Be to, panorėjus pakeisti kambario nuotaiką, interjerą, perdažyti sienas bus sudėtingiau nei perklijuoti tapetais. Kartais pakanka išklijuoti tapetais vieną, akcentinę sieną - ir kambarys tarsi naujas. Be to, tai labai paprasta: sukarpai tapetą reikiamo ilgio juostomis, tepi sieną klijais ir klijuoji.

Tapetų populiarumas pradėjo didėti maždaug prieš 15 metų ir tikrai nepastebėjome mažėjimo tendencijos tiek Europoje, tiek Lietuvoje.

- Kaip tapetai pasikeitė per pastaruosius 10 metų? Kokie šiandien populiariausi tarp lietuvių ir europiečių?

- Tapetų gamybos technologijoms sparčiai einant į priekį, kiekvienais metais pristatomos naujos kolekcijos, nauji efektai, kitokios medžiagos. Jau nieko nebestebina 3D efektas, natūralių medžiagų (sizalio, jūros žolės), tekstilinės, metalizuotos sienų dangos.

Popieriaus pagrindą baigia išstumti flizelino pagrindas ne tik Lietuvoje ir Europoje, bet ir Amerikoje.

Pirmiausia - dėl paprastenio, spartesnio klijavimo - tepi sieną klijais, prispaudi tapeto juostą, nuvalai klijų perteklių. Nebereikia pačio tapeto sutepti klijais, nebereikia laukti, kol pagrindas įmirks klijais, nereikia dangstyti ir saugoti daiktų, baldų ar grindų.

Antra - flizelinas neįgeria klijų, tai reiškia, kad džiūdamas nesitraukia, nekeičia savo parametrų, todėl minimaliai matosi sujungimai.

Trečia – šiuos tapetus labai paprasta nuimti ir perklijuoti kitais. Priklijavus ant teisingai paruoštos sienos, naudojant klijus, skirtus flizelinui, nuimant senus flizelininius tapetus, visiškai nepažeidžiama siena, todėl jos nereikia naujai ruošti kitam klijavimui. - Į ką labiausiai žmonės atsižvelgia pirkdami tapetus?

- Pirmas klausimas renkantis tapetus - kokios paskirties patalpoje jie bus? Ar yra mažų vaikų, augintinių? Jei tai didesnio praeinamumo patalpa - koridorius, valgomasis ar virtuvė - rekomeduojame rinktis vinilinius ar didesnio atsparumo flizelininius tapetus, kad atitraukiant kėdę, nešant daiktus ar aunantis batus nebūtų lengvai pažeidžiamas paviršius, tapetai lengvai valytųsi.

Antras kriterijus, žinoma, yra interjero stilius - kokie raštai imponuoja, kokį efektą norima sukurti namuose? Skirtingos tekstūros, medžiagos, dizainas sukuria labai skirtingą būsto nuotaiką. Pastebima tokia tendencija – jei žmogus ilgą laiką gyveno namuose, kuriuose sienos buvo vienspalvės, atėjus laikui atnaujinti interjerą paprastai norėsis spalvų, raštų, medžiagos jausmo. Ir atvirkščiai.

- Sakoma, kad interjero ir baldų dizaino tendencijos eina koja kojon su drabužių mada. Ar tą patį galima pasakyti ir apie tapetus? Kokios šiuo metu vyraujančios tapetų mados – spalvų, raštų deriniai ir pan.?

- Galima atsakyti ir taip, ir ne. Žinoma, tapetų kolekcijų kūrėjai eina koja kojon su mada. Iš kitos pusės - tai nėra lengva, nes ne dažnas sutiks keisti sienas kas sezoną, kas metus ar dvejus – taip, kaip keičiami drabužiai.

Bet jei viena ar kita spalva, raštai dominuoja aprangoje tais metais, tai atsikartos ir gamintojų kolekcijų pirmuose planuose.

Vis tik, noriu pabrėžti, kad kiekvienas gamintojas turi savitą braižą, filosofiją, spalvinę gamą. Kolekcijose dažnai pastebimos ne tik naujos idėjos, bet ir kokioje šalyje jos kuriamos. Tarkim, drąsių ir novatoriškų olandų „Eijffinger“ tapetų kolekcijų niekada nesumaišysi su kūrybiškomis belgų „Arte“ ar atsainiomis prancūzų „Casamance“ kolekcijomis. Tarp skandinavų vyrauja tradicijų paisymas, gebėjimas į seną pažvelgti naujai.

- Kuo iš kitų tapetų gamintojų išsiskiria Eijffinger tapetai?

- „Eijffinger“ galima apibūdinti šiuo sakiniu – „Kiekviena nauja kolekcija – atradimas...“ Jie nesižvalgo per petį į istoriją, į tai kas buvo sukurta. Begalinis išradingumas, sugebėjimas suvaldyti spalvas, pateikti raštus naujoviškai – juos galima apibūdinti įvairiai.

- Ką naujo ir netikėto Eijffinger pristatė šiemet? Kaip patartumėte tokius tapetus derinti prie interjero?

- Parodoje „Heimtextil 2013“ buvo pristatytos 4 naujos kolekcijos - „Luz“ ir „Ibiza“, fototapetų kolekcija „Wallpower Rythm“ ir atnaujinta natūralių sienų dangų kolekcija „Natural wallcoverings“. Tiek „Luz“, tiek „Ibiza“ yra tipiškos „Eijffinger“ kolecijos.

„Ibiza“ tapetuose dominuoja ranka tapytos gėlės, spalvinga batika. Ši kolekcija patiks tiems, kurie nebijo spalvų, drąsių jų derinių, kurie kuria namus „fusion“ stiliumi (red. pastaba - įvairių stilių derinimas) ir kuriems nepatinka monotonija, sterilumas.

„Luz“ kolekcija turi visiškai kitokią nuotaiką - tai miesto šviesų žaismas, tamsūs šešėliai, rafinuotos spalvos ir solidūs raštai. Kolekcija patiks modernaus interjero gerbėjams, kuriems tamsesnė spalva asocijuojasi su jaukumu, kuriuos žavi prabangus žvilgesys.

„Wallpower Rythm“ fototapetų kolekcijos pagrindas – stiprūs kontrastai, subtilūs šešėliai, spalvų įvairovė, išdidintos faktūros ir gėlių motyvai. Šie fototapetai tinka minimalistiniame interjere, kuriame nedaug daiktų ir kuriame nuotaiką kuria vienas akcentas - šiuo atveju siena.

„Natural wallcoverings“ kolekcijos sienų danga yra iš natūralių pluoštų, kurie apdirbti rankiniu būdu ir išdžiovinti saulėje. Ši sienų danga parodo natūralių medžiagų grožį ir unikalumą. Ji puikiai tinka skandinaviškiems, „country“ stiliaus interjerams, bei namuose su jūriniais motyvais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.