Lenkija kaltina Čekiją ir Slovakiją pradėjus mėsos karą

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Apr 4, 2013, 5:30 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 8:22 PM

Čekijos veterinarijos inspekcija informavo Briuselį ir Varšuvą, jog iš Lenkijos importuotoje jautienoje rado arklienos, kurioje buvo žmogui vėžį sukeliančio antibiotiko fenilbutazono. Tokie antibiotikai yra naudojami arklių gydymui, tačiau žmonėms juos draudžiama vartoti.

Čekų pranešimas įsiutino Lenkijos veterinarijos inspekcijos vadovą Januszą Zwiazeką, kuris kaltinimus tėvynainiams pavadino išgalvotais. Tuo tarpu Varšuvos žiniasklaida prakalbo apie dar vieną mėsos karo, kurį neva prieš jų šalį vykdo Čekija ir Slovakija, pasireiškimą.

Velykų išvakarėse pirmas oficialius priekaištus kaimyninėms šalims dėl lenkiškų mėsos ir kitų maisto produktų šmeižimo bei boikoto išsakė premjeras Donaldas Tuskas. Nuvykęs į Slovėnijos miestą Popradą aptarti su šios šalies premjeru Robertu Fico idėjos drauge surengti olimpines žaidynes, D. Tuskas užsipuolė vietos žemės ūkio ministrą.

D. Tuskas kritikavo slovaką už tai, jog jis neva tendencingai juodina lenkiškus produktus, dėl ko Slovakijoje sumažėjo jų paklausa. Dar atviresnis buvo Lenkijos maisto pramonininkų sąjungos pirmininkas Witoldas Choinskis, pareiškęs, jog tiek Bratislava, tiek Praha siekia eliminuoti juos iš vietinės rinkos.

Čekai ir slovakai suabejojo kokybe

Čekijos ir Slovakijos politikai bei žiniasklaida dėl susidariusios konfliktinės situacijos kaltina nesibaigiančius skandalus dėl lenkiškų produktų kokybės.

Trintis prasidėjo dar pernai, lenkų žurnalistams demaskavus, jog daugybė vietos firmų maisto gamyboje naudojo techninę, o ne valgomą druską.

Varšuva tada atmetė Prahos ir Bratislavos prašymą paviešinti kenksmingą druską gamyboje naudojusias firmas, o pasipiktinę kaimynai paragino tautiečius nebepirkti lenkiškų produktų.

Čekijos maisto gamintojų federacija kreipėsi į Žemės ūkio ministeriją, prašydama uždrausti importuoti lenkiškus produktus, tačiau to neleido ES valdininkai.

Panašius raginimus ne kartą išsakė ir Slovakijos žemės ūkio ministras Lubomiras Jahnatekas, o dėl naujų Lenkijoje kilusių skandalų ėmė mažėti maisto importas iš šios šalies.

Čekus ir slovakus sukrėtė vėlesni pranešimai apie tai, jog viena firma Lenkijoje kiaušinių miltus gamino iš supuvusių kiaušinių bei žuvies atliekų, o lenkiškuose saldumynuose buvo aptikta žiurknuodžių. Pasibaisėjimą sukėlė ir pranešimai apie arklienos dėjimą į jautienos produktus bei pasenusių mėsos produktų perdirbimą į naujus ir paskutinis skandalas apie dešrų gamybą iš dvėselienos.

Krinta importas iš Lenkijos

Varšuva tvirtina, jog Čekijoje ir Slovakijoje lenkiškų produktų boikotą skatina vietiniai verslininkai, pralaimintys konkurenciją prieš lenkus. 2001 metais lenkų verslininkai į Čekiją eksportavo maisto už 133 mln., o pernai - už 868 mln eurų.

Slovakijos parduotuvėse vietinis maistas jau sudaro tik 42 proc. produkcijos, o dauguma atvežtinių produktų yra lenkiški. Ši kasmet didėjančio importo iš Lenkijos tendencija nutrūko pernai, kilus skandalams dėl prastos lenkiškų produktų kokybės.

Pernai iš Lenkijos į Čekiją sūrių įvežimas sumažėjo 3,5 proc., kiaušinių — 3,7 proc., o daržovių - 6 proc. Į Slovakiją tokių produktų irgi įvežama mažiau. Spėjama, kad didžiausius nuostolius patiria Lenkijos mėsininkai.

Paaiškėjus, jog visą ES sukrėtusio arklienos maišymo į jautieną skandalo gijos veda į Lenkiją, mėsos importą iš šios šalies ėmė boikotuoti daug šalių. Lenkijos valdininkai pripažino, jog šiais metais mėsos eksportas nukrito penktadaliu, ir ėmė baimintis, jog tai sukels pramonininkų bankrotus.

Lenkai kritikuoja saviškius

D. Tusko teiginius, jog čekai ir slovakai be jokio pagrindo juodina lenkiškus maisto produktus, visgi pašiepė net Varšuvos žiniasklaida ir internautai.

Didžiausias šalies dienraštis „Gazeta Wyborcza“ maisto kokybės kontrolę Lenkijoje prilygino chaosui per karo bombardavimą. Esą šalyje trūksta kokybės laboratorijų, o veikiančios penkios inspekcijos nederina veiksmų.

Radijas „TOK FM“ priminė, jog D. Tuskui kritikuojant slovakus, jo tautiečiai su baime eina į mėsos parduotuves, dėl įtarimų jog apyvartoje yra iš dvėselienos pagamintų produktų.

Tokie įtarimai kilo sulaikius sunkvežimį, kuris vežė padvėsusias karves į Roslavovicų skerdyklą. Policininkai skerdykloje rado paslėptas patalpas, kurioje buvo laikoma 60 tonų mėsos be jokių dokumentų. Buvo areštuotas ir sergančius bei kritusius gyvulius iš fermerių supirkinėjęs verslininkas, gabenęs krovinius į minėtą skerdyklą.

Veterinarijos inspekcija trečiadienį nurodė patikrinti visas skerdyklas, ar jose nėra priimama sergantys ar be dokumentų gyvuliai. Žemės ūkio ministerija neviešina keliolikos fabrikų, pirkusių iš minėtos skerdyklos mėsą, pavadinimų.

Spėjama, jog iš dvėselienos buvo gaminami paštetai bei virtos dešros, nes verdant sunaikinamos visos bakterijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.