Moterų prievartautojai – rimta grėsmė Indijos turizmo verslui

Plačiai žiniasklaidoje nušviesti grupiniai išžaginimai Naujajame Delyje vokiečių Carolinos De Paolo ir Canan Wahner neatbaidė nuo šešių savaičių kelionės po Indiją. Taip, šie išpuoliai pasibaisėtini, bet nusikalstamumas egzistuoja visur, todėl reikia imtis atsargumo priemonių, galvojo moterys. Traukinyje į Goa prie C. Wahner prisigretino vyras ir įkišo ranką jai tarp kojų. Kitame traukinyje kitas vyras iš už nugaros čiupo C. De Paolo už krūtų, rašo AP.

Naujas tyrimas parodė, kad po to, kai Indijoje buvo išprievartauta ir vėliau mirė 23 metų studentė, turizmas čia smuko, ypač sumažėjo moterų turisčių.<br>AP
Naujas tyrimas parodė, kad po to, kai Indijoje buvo išprievartauta ir vėliau mirė 23 metų studentė, turizmas čia smuko, ypač sumažėjo moterų turisčių.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2013, 12:42 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 8:56 PM

„Norėjau šaukti, kažką daryti, bet jis pabėgo“, - sako C. De Paolo. Ji nepranešė apie nusikaltimą, nes nematė prasmės. Abi moterys, kurioms po 22 metus, sako, kad keliaudamos po Indiją ne kartą jautėsi nesaugiai, bet tvirtina, jog keliautų į šią šalį ir vėl.

Bet didesnė dalis turisčių taip negalvoja. Jos neretai apsisprendžia išvis į Indiją nekeliauti.

Smurtas prieš moteris ir plačiai pagarsėję išprievartavimų atvejai yra rimta grėsmė Indijos turizmo industrijai, atnešančiai 17,7 mlrd. dolerių pelno. Naujas tyrimas parodė, kad po to, kai Indijoje buvo išprievartauta ir vėliau mirė 23 metų studentė, turizmas čia smuko, ypač sumažėjo moterų turisčių. Tiesa, vyriausybė neigia, kad turizmas išgyvena nuosmukį.

Ypač turistės išsigando, kai buvo pranešta, kai praėjusį mėnesį centrinėje Indijoje grupė vyrų išprievartavo šveicarų turistę, o britė iššoko pro viešbučio langą išsigandusi, kad viešbučio darbuotojas bando išlaužti jos kambario duris, norėdamas išprievartauti. Pastarasis incidentas įvyko Agroje, kur yra turistų traukos centras Tadžmahalas.

Dėl turistų sumažėjimo jau skundžiasi ir Indijos prekeiviai, ir viešojo maitinimo įstaigų savininkai.

Nuo gruodžio, kuomet Naujajame Delyje įvyko grupinis išprievartavimas, užsienio turistų skaičius sumažėjo 25 proc., o moterų turisčių – net 35 procentais. Tai parodė Naujajame Delyje įsikūrusių Asocijuotųjų prekybos ir pramonės rūmų tyrimas. Tyrime buvo apklausta 1200 kelionių organizatorių visoje šalyje. Pasak jų, „susirūpinimas dėl moterų keliautojų saugumo“ pakeitė turistų planus. Turistai mieliau renkasi šalis, kurias laiko saugesnėmis – Tailandą, Vietnamą ir Filipinus.

Indijos turizmo ministras K. Chiranjeevi pareiškė, kad skaičiai neteisingi ir kad sausį bei vasarį turistų skaičius Indijoje išaugo 2,1 procento. Žurnalistų pakalbinti prekybininkai mano kitaip.

Mehraj Shora, Mumbajuje turintis kilimų parduotuvę, skundžiasi, kad jo verslas žlunga. „Kiekvieną dieną – vis blogiau. Turistų atvyksta, bet ne tiek, kiek anksčiau“, - sako prekybininkas.

Gerais laikais Shora užsieniečiams per dieną parduodavo du–tris kašmyro kilimus, kainuojančius nuo 300 dolerių. Dabar būna dienų, kai neparduoda net nedidelio kilimėlio. Jo vertinimais, prekyba sumažėjo 50 proc., o prie ekonominio nuosmukio prisidėjo prievartavimai.

Jis keikia užsienio žiniasklaidą, kad akcentuoja pastaruosius įvykius, kai nusikaltimai vyksta ir kitose šalyse.

Išties, moterims, ypač vienoms, keliauti po Indiją pavojinga. Bet nusikaltimai prieš moteris turistes vyksta ir kitur. Pavyzdžiui, Tailande šiemet išprievartautos mažiausiai trys užsienio turistės. Filipinuose sausį suimtas vietinis vyras, kurortinėje Borakajaus saloje išprievartavęs 23 metų britę. Savaitgalį Brazilijos sostinėje viešojo transporto mikroautobuse buvo grupiškai išprievartauta ir sumušta amerikietė. Tačiau Indijoje tokių istorijų rasti lengviau.

21 metų manekenė iš Italijos Ginevra Leggeri sako, kad jos niekas net nebandė įspėti, kai vyras griebė ją iš už nugaros, einančią su drauge Mumbajuje. Čia ji atvyko dirbti prieš keletą mėnesių.

„Aš buvau visiškai uždarai apsirengusi, mes tiesiog ėjome, ir šitas vyras pradėjo mane liesti, aš pradėjau šaukti ir skėliau jam antausį“, - pasakoja ji.

Jos draugė ir kolegė 19 metų Amy Manson pasakoja, kad prie jų sustojo kiti du indai, pro šalį važiavę motociklu, ir padėjo apsiginti nuo užpuoliko. Paklausta, ar draugėms rekomenduotų aplankyti Indiją, ji suabejoja.

Mumbajaus turizmo kompanijos „Visit India“ Imranas Latha aiškina, kad indai vyrai, matydami užsienietes geriančias ir vartojančias narkotikus, galvoja, kad jos ištroškusios ir sekso. Pasak jo, vienintelė išeitis – kukliai rengtis ir saugotis.

„Patikėkite, Indija nieko negali padaryti. Indijos valdžia – blogiausia pasaulyje. Jeigu mes negalime apginti savo šalies moterų, ką galime pasiūlyti užsienietėms?“ - sako jis.

Parengė Jurgita Noreikienė

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.