Šiaulių politikai leido ukrainiečiams dykai klonuoti unikalią Šiaulių areną

Europos krepšinio čempionatui „Eurobasket 2015“ besiruošiantys ukrainiečiai galės nesukti galvos dėl arenų projektavimo.

Ukrainoje netrukus gali atsirasti net trys Šiaulių arenos klonai.<br>G. Šiuparys
Ukrainoje netrukus gali atsirasti net trys Šiaulių arenos klonai.<br>G. Šiuparys
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Apr 4, 2013, 5:31 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 8:22 PM

Ketvirtadienį į neeilinį posėdį susirinkę Šiaulių miesto tarybos nariai nusprendė perleisti ukrainiečiams Šiaulių miesto arenos projektą.

Šiaulių miesto biudžetui apie 700 tūkstančių litų kainavęs arenos projektas užsieniečiams perleistas neatlygintinai.

Už tai, kad ukrainiečiai galėtų naudotis Šiaulių arenos projektu, balsavo 15 iš 24 posėdyje dalyvavusių Šiaulių miesto tarybos narių.

Dykai techninį Šiaulių arenos projektą gavę ukrainiečiai ją galės klonuoti keliose vietose.

Kalbama, kad Ukrainoje turėtų iškilti ne viena, o trys į Šiaulių areną panašūs sporto ir pramogų kompleksai.

Politikas pasigedo skaidrumo

Beveik valandą trukęs neeilinis Šiaulių miesto tarybos posėdis prasidėjo aštriomis politikų diskusijomis, ar nereikėtų šio klausimo svarstymo atidėti vėlesniam laikui.

Šiaulių miesto tarybos narys „darbietis“ Aidas Gedvilas siūlė šio projekto net nesvarstyti, nes jis nėra tinkamai paruoštas. A. Gedvilui pritaręs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Aurimas Nausėda pasigedo skaidrumo.

Priminęs kolegoms, kad visuomeninis turtas neturi būti švaistomas, o jį panaudojant reikia siekti maksimalios naudos, A. Nausėda pasiūlė šio klausimo svarstymą atidėti balandžio pabaigai.

Projektą pristačiusi Šiaulių miesto savivaldybės teisės skyriaus vedėja Laura Steponkienė sakė, kad arenos projekto parduoti neįmanoma, nes tokios galimybės nenumato įstatymai. Vedėja sakė, kad arenos projekto perdavimas tebūtų leidimas naudotis arenos techniniu projektu, o arenos nuosavybės teisės liktų Šiaulių miesto savivaldybei.

Paklausus, ar tokių pat arenų nebus pristatyta ir Rusijoje bei dar kitose šalyse, buvo patikinta, kad Šiaulių arenos techninis projektas tebūtų naudojamas tik statant arenas Ukrainoje rengiamam „Eurobasket 2015“.

Palygino su šunimi ant šieno

„Arenos techninio projekto perdavimas yra dovana, todėl norėčiau paklausti, ar Šiaulių miesto savivaldybė yra gavusi tokių dovanų“, - per miesto tarybos posėdį klausė A. Gedvilas.

Atsakydamas į šį klausimą „tvarkietis“, buvęs Šiaulių miesto meras, Alfredas Lankauskas pareiškė, kad Šiaulių miestas įvairiems projektams iš Skandinavijos šalių, Olandijos bei Kanados vyriausybių yra gavęs net keliolikos milijonų litų paramą.

„Man ši situacija kažkuo panaši į šunį ant šieno – nei pats naudojuosi, nei kitiems duodu. Dovanodami šį projektą mes gautume daug daugiau naudos, nei tie keli šimtai tūkstančių litų, kuriuos galėtume gauti nebent skelbiant aukcioną.

Ši procedūra užtruktų daug laiko, o čempionatui besiruošianti Ukraina jo jau nebeturi. Jei mes nepritartume šiam projektui, tai man būtų gėda ir prieš Šiaulius, ir prieš Lietuvą, ir prieš Ukrainą“, - tvirtino A. Lankauskas.

Kyšo statybininkų ausys?

Liberalų sąjūdžio narys Gintaras Karalevičius kolegoms priminė, kad metų pradžioje pasigirdus kalboms apie ukrainiečių ketinimus įsigyti Šiaulių arenos techninį projektą, buvo džiaugiamasi ir tuo, kad šis projektas išgarsins Šiaulius ir tuo, kad jis leis papildyti miesto biudžetą.

„Leiskite paklausti, o kur gi dingo kalbos apie materialinę šio projekto naudą?“ - kolegų Šiaulių miesto tarybos narių klausė G. Karalevičius.

„Šis klausimas yra ne politinis, o ekonominis. Manau, kad čia kyšo Šiauliuose areną stačiusio ir į talką ukrainiečiams galbūt ateisiančio Panevėžio statybos tresto interesai“, - jau po Šiaulių miesto tarybos posėdžio portalui lrytas.lt sakė G. Karalevičius.

Pagal architekto Eugenijaus Miliūno projektą Šiauliuose pastatyta unikali arena gali būti klonuota net trijuose Ukrainos miestuose: Lvove, Dniepropetrovske ir Odesoje.

Kad Šiaulių arenos projektas būtų perleistas ukrainiečiams, E. Miliūnas neprieštaravo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.