Tarp mokesčių vengėjų – diktatorių vaikai ir kompozitoriai

Vien pašto dėžutę teturinčios bendrovės. Sąskaitos lengvatinių mokesčių šalyse. Abejotini pinigų pervedimai. Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos konsorciumas (ICIJ) surinko apie 2,5 milijono dokumentų, liudijančių apie galimai nešvarią labai aukštų asmenų veiklą mokesčių rojumi pramintose valstybėse. Iš viso gauta liudijimų apie 130 tūkstančių tokių žmonių iš visų pasaulio kampelių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 5, 2013, 8:27 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:46 PM

Diktatoriaus duktė ir rusų oligarchas mėgsta britams priklausančias Mergelių salas. Baronienė ir kompozitorė – Kuko salas. Šešėlinės jų įmonės pavadintos kuo įvairiausiai - „Tantris“, „Moon Crystal“, „Sequoia“. Fantazijos tikrai nestinga, rašo „Spiegel.de“.

Tai – tik keletas detalių. Tačiau jų gali išlįsti gerokai daugiau. Mat anoniminiai liudininkai suteikė ICIJ apie 2,5 milijono dokumentų, kurie šiuo metu tikrinami ir skelbiami.

Politikai, įtakingi visuomenės veikėjai, ginklų prekeiviai, oligarchai, paprasčiausi sukčiai – visi jie naudojosi ir tebesinaudoja lengvatinių mokesčių zonų paslaugomis.

Tiriamas veiklos laikotarpis – pastarieji 30 metų. Iš dokumentų aiškėja, kaip į vienas valstybes iš kitų buvo pervedamos milžiniškos pinigų sumos, kam jos priklauso, kokie ryšiai tarp įvairių koncernų ir pavienių asmenų.

Šio tyrimo apimtis – 160 didesnė nei pranešimų iš ambasadų, kuriuos 2010 metais paskelbė „Wikileaks“. „Nieko panašaus nesu regėjęs“, - pripažino Kanados mokesčių ekspertas Arthuras Cockfieldas.

Mokesčių vengėjų sąrašas milžiniškas, o jame – kuo įvairiausių profesijų atstovai. Čia – ir Pakistano, Azerbaidžano, Tailando ar Kanados politikai, Volstrito „rykliai“, JAV dantų gydytojai, Graikijos kaimiečiai, įvairių diktatorių giminaičiai, Rytų Europos ir Indonezijos milijardieriai, oligarchai, net ir su Irano branduoline programa susijusi šešėlinė bendrovė.

Štai keletas pavyzdžių:

2011 metų gegužę nusižudęs žymus Vokietijos fotografas bei pramonininkas Gunteris Sachsas niekuomet nebuvo deklaravęs savo turto lengvatinėse mokesčių zonose. Dabar išaiškėjo, kad jam priklausė trys įmonės Kuko salose, dar penkiose bendrovėse jis turėjo dalį akcijų. Panašias struktūras vokietis buvo sukūręs ir kitur: Panamoje, britų Mergelių salose ir Liuksemburge.

Vienas žinomiausių britų Mergelių salų „gerbėjų“ - rusų oligarchas Michailas Fridmanas. Beje, jam čia suktis padeda irgi vokietis – 60 metų Franzas Wolfas, 34 metus Rytų Vokietijos žvalgybos tarnyboms vadovavusio Marcuso Wolfo sūnus.

Neseniai ant bankroto ribos svyravusios Graikijos gyventojai tose pačiose Mergelių salose yra įregistravę 107 įmones, iš kurių valdžiai Atėnuose pranešta vos apie keturias. Savininkai – nuo turtingiausiuose Atėnų rajonuose iki kaimo vietovėse gyvenančių asmenų.

Tose pačiose salose veikia ir vienos Filipinų provincijos gubernatorei Imee Marcos priklausanti kompanija. Gal būtų ir nieko nuostabaus, tačiau ši moteris – buvusio šalies diktatoriaus Ferdinando Marcoso duktė. Filipinų valdžia jau pasirengusi tikrinti, ar į Mergelių salas nepateko šio despoto pavogti milijardai dolerių.

Britų Mergelių salose interesų turi ir Rusijos vicepremjero Igorio Šuvalovo žmona bei du aukšti „Gazprom“ vadovai.

„Laisvosios Europos“ radijas paskelbė, kad žurnalistų surinktuose dokumentuose apie įmones Mergelių salose ne kartą minimos ir dviejų Azerbaidžano prezidento Ilhamo Alijevo dukterų – Leylos ir Arzu – pavardės.

Neturtingos Mongolijos parlamento pirmininkas Bayartsogtas Sangajavas Šveicarijoje turi sąskaitą, kurioje – gerokai daugiau nei milijonas JAV dolerių. Pareigūnas to net neslėpė, tačiau dabar gailisi: „Aš neturėjau to padaryti. Derėjo atsisakyti“.

Ispanų baronienė, meno dirbinių kolekcininkė, žinomo pramonininko Hanso Heiricho Thysseno našlė Carmen Cervera valdo įmonė Kuko salose, per kurią apsiperka „Sotheby's“ ir „Christie's“ aukcionuose. Jos advokato komentaras buvo toks: „globalioje meno rinkoje reikalingas didžiausias lankstumas“.

Tarp maždaug 4 tūkstančių dokumentuose minimų amerikiečių yra kompozitorė Denise Rich, sukūrusi nemažai dainų atlikėjai Celine Dion. Kai 2006 metais kūrėja gyveno Niujorke, Kuko salose jai priklausė 144 milijonai dolerių vienoje įmonėje ir dar jachta „Ladu Joy“. Kompozitorės vyras Marcas Richas, valdęs rizikos kapitalo fondą, dar 1983 metais JAV pareigūnų buvo apkaltintas vengimu mokėti mokesčius, tačiau tuometis prezidentas Billas Clintonas paskutinę savo valdymo dieną jo pasigailėjo. D. Rich 2011 metais persikėlė gyventi į Austriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.