Už blogą atliekų rūšiavimą gresia baudos

Alytaus regione ir daugiabučių, ir individualių namų gyventojai jau rūšiuoja pakuočių atliekas. Nėra kur dėtis, nes kitaip gresia baudos ar didesni mokesčiai.

„Ekonovus” darbininkai šioje rūšiavimo linijoje per mėnesį galės perrinkti apie 60 tonų atliekų ir perpus sumažinti jų kiekį sąvartynuose.<br>Z.Šilinsko nuotr.
„Ekonovus” darbininkai šioje rūšiavimo linijoje per mėnesį galės perrinkti apie 60 tonų atliekų ir perpus sumažinti jų kiekį sąvartynuose.<br>Z.Šilinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas”)

Apr 5, 2013, 8:26 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:51 PM

Į sąvartynus išmetamų popieriaus, metalo, plastiko, stiklo pakuočių atliekų kiekis Alytaus regione sparčiai mažėja.

Dzūkijos sostine vadinamame mieste patikrinę beveik 300 mėlynųjų konteinerių Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro kontrolieriai nustebo, kad gyventojai gana supratingai atlieka šį darbą.

Iš konteineriuose rastų pakuočių daugiau kaip 70 procentų tinkamos perdirbti ar kitaip panaudoti.

Tačiau du kontrolieriai toliau stebės, kaip gyventojai atlieka šią pareigą.

Balandžio mėnesį netinkamai tai darantys asmenys bus įspėti, o jau nuo gegužės nepaisantys atliekų tvarkymo taisyklių alytiškiai neišvengs ir griežtų baudų.

Administracinė bauda gali siekti iki 2 tūkst. litų, o rinkliava už tokį elgesį gali būti padidinta dvigubai.

Nuo gyventojų neatsilieka ir jas surenkanti bendrovė „Ekonovus”, perpus sumažinusi į sąvartyną išvežamų atliekų srautą. Ji savo teritorijoje pasistatė mobiliąją rūšiavimo liniją, kurioje pakuočių atliekos išrūšiuojamos į aštuonias perdirbti tinkamas grupes.

Sukurtos septynios naujos darbo vietos – 6 rūšiuotojams ir krovikui.

„Kol kas apie pusę surinktų ir išrūšiuotų atliekų pakuočių tinkamos perdirbti. Popierių parduodame Lenkijoje, o visa kita – Lietuvoje.

Kol kas ne visi individualių namų gyventojai dar gavo mėlynuosius konteinerius, į kuriuos gali mesti popierių, plastiką ir metalą.

Gyventojai neprivalo plauti pakuočių. Tačiau labai džiaugiamės tais, kurie tai daro, nes nemaža šių atliekų dalis labai užteršta ir visiškai netinkama perdirbti”, – aiškino bendrovės „Ekonovus” Alytaus regiono vadovas Algimantas Dirsė.

Iki birželio mėnesio 29 tūkstančiai 120 ir 240 litrų konteinerių nemokamai bus išdalyta visiems Alytaus miesto ir rajono, Druskininkų, Birštono, Prienų, Lazdijų ir Varėnos rajono savivaldybių gyventojams.

Jau daugiau kaip pusė individualių namų gyventojų jais naudojasi.

„Džiugu, kad regiono gyventojai supranta, kaip svarbu tinkamai rūšiuoti visas komunalines atliekas.

Tikimės, kad jie padės mums įvykdyti Europos Sąjungos reikalavimus 50 procentų šių atliekų perdirbti, kad nereikėtų mokėti didelių baudų.

Turėtų gerokai lėčiau pilnėti ir sąvartynai, kurių įrengimas yra labai brangus”, – įsitikinęs Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.