Galvosūkis valymo įmonėms: kaip išblizginti Arkikatedrą?

Išsigandusi sudėtingų užduočių ir didžiulių paveldosaugininkų reikalavimų, nė viena patalpų valymo įmonė nesutinka imtis svarbiausios šventovės Vilniuje tvarkymo.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Lietuvos rytas")

Apr 6, 2013, 9:22 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:38 PM

Kaip išvalyti langus Arkikatedros viduje, nubraukti dulkes nuo portalų ir skulptūrų? Tokie klausimai kamuoja Bažnytinio paveldo muziejaus darbuotojus, atsakingus už bažnyčios priežiūrą.

Nė viena patalpų valymo įmonė jau atsisakė atlikti darbus, nes naudoti sunkius ir didelius keltuvus Arkikatedros viduje draudžia paveldosaugininkai. Pakilti į 16 metrų aukštį kitokiais būdais neįmanoma, nes nėra prie ko prisitvirtinti.

Pastarąjį kartą Arkikatedrą mėginta sutvarkyti daugiau nei prieš metus. Tada darbus atliko Vilniaus arkivyskupijos Amatų centras. Tačiau dabar matyti, kad reikia kruopštesnio valymo.

Padarytų žalos požemiams

Bažnytinio paveldo muziejaus direktorė Sigita Maslauskaitė sakė, kad susidomėjusių pasiūlymu įmonių buvo, bet vienos atsisakė atlikti darbus, su kitomis nepavyko susitarti dėl sąlygų.

Vienas svarbiausių reikalavimų yra tas, kad keltuvo svoris neviršytų 1,5 tonos. Paprastai į tokį aukštį kelianti įranga sveria gerokai daugiau – 6–7 tonas.

Didelio svorio keltuvu į Arkikatedrą draudžiama įvažiuoti, nes jis padarytų žalos požemiams.

Neturi trukdyti mišioms

Anksčiau aukštai kabančius paveikslus, tarpulangius, puošybos detales pavalydavo restauratoriai.

„Ateina pavasaris, šviesesnės dienos. Arkikatedroje visais metų laikais būna daug žmonių. Bet ims plūsti piligrimai, turistai. Privalome pasirūpinti, kad šventovė būtų švari”, – kalbėjo S.Maslauskaitė.

Ji neprarado vilties, kad bent su viena valymo įmone pagaliau pavyks susitarti.

Kitas reikalavimas – Arkikatedrą valantys darbuotojai neturi trukdyti aukoti mišių. O jų net ir darbo dienomis būna trejos. Jei pavyktų rasti keltuvą, jis Arkikatedros viduje taip pat negali ilgai užsibūti.

S.Maslauskaitė džiaugėsi bent tuo, kad Arkikatedra – ne barokinė, jos puošyba palyginti kukli.

Trūksta kablių ir sijų

„Lietuvoje nėra daug aukštų pastatų, kurių vidų reikėtų valyti. Todėl įmonei pirkti brangų hidraulinį keltuvą dėl kelių objektų neapsimoka”, – aiškino bendrovės „Švaros broliai” korporatyvinių reikalų direktorius Raimondas Balčiūnas.

Dėl tos priežasties „Švaros broliai” atsakė pigių skrydžių bendrovei „Ryanair”, kuri siūlė valyti orlaivių išorę.

R.Balčiūnas vylėsi, kad Arkikatedroje bus bent keli kabliai ar sijos, prie kurių valymo specialistui įmanoma prisikabinti ir pakilti į reikiamą aukštį. Tačiau paaiškėjo, kad jų net neverta ieškoti.

Apie tai kalbėjo ir kitos valymo paslaugas teikiančios bendrovės „Ainava” generalinis direktorius Arūnas Jaseliūnas: „Arkikatedrą išvalyti padėtų aukštalipiai. Bet jiems nėra prie ko prikabinti savo įrangos.”

„Valome dangoraižių išorę, bet Arkikatedra – išties sudėtingas objektas”, – sakė R. Balčiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.