Europą juokinsime kioskų eilėmis

Mieste trūksta parduotuvių, tad gyventojai maistą perka paviljonuose. Tokią išvadą padarys į Vilnių vasarą atvažiavę Europos Sąjungos vadovai, pakeliui iš oro uosto išvydę metalinius kioskus Naujininkuose, kurie nebus iškraustyti, kaip žadėta.

Miesto vadovų nuomone, šie nudrengti kioskai prie transporto žiedo neturėtų kristi į akis keliaujantiems iš oro uosto, nes yra toliau nuo kelio.<br>V. Balkūnas
Miesto vadovų nuomone, šie nudrengti kioskai prie transporto žiedo neturėtų kristi į akis keliaujantiems iš oro uosto, nes yra toliau nuo kelio.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Lietuvos rytas")

Apr 7, 2013, 8:19 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:28 PM

Vartais ne tik į Vilnių, bet ir į Lietuvą vadinamuose Naujininkuose svečiai iš Europos Sąjungos šalių turės kur paganyti akis.

Nors daug metų valdžia kalba ir net ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius užsiminė, kad aptriušusius kioskus transporto žiede ir prie prekybos centro „Maxima” reikia kuo greičiau iškraustyti, savivaldybė jų egzistavimą ėmė ir pratęsė dar iki spalio 1 dienos.

Sako, kad pirmas įspūdis stipriausias. Tad gal kioskai suminkštins į susitikimus, priėmimus, konferencijas iš Vilniaus oro uosto į centrą keliausiančių Europos biurokratų širdis?

Rudenį bus dar įdomiau?

Savivaldybė kovo 28 dieną suteikė malonę dešimčiai kioskų transporto žiede ir 16 – prie prekybos centro „Maxima” savininkų. Su visais kioskų eksploatavimo sutartys bus pratęstos.

Kodėl savivaldybė leido toliau gyvuoti bjauriems kioskams, kai Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai Vilniuje vyks gausybė svarbių renginių?

Savivaldybės Verslo licencijavimo ir paslaugų skyrius į tai atsakė aptakiai.

Esą kioskus Naujininkuose leista eksploatuoti iki spalio 1osios, taip suteikiant pusės metų terminą paruošti ir suderinti projektus bei pakeisti juos naujo pavyzdžio ir kokybės prekybos vietomis.

Vadinasi, kai Vilniuje po spalio 1-osios dar vyks Europos Sąjungos renginiai, tuos senus kioskus bus imta versti, griauti ir keisti kitais?

Į tai savivaldybė neatsakė.

Net papudruoti neketina

Valdininkai užsiminė, kad kioskininkams Naujininkuose ir taip nustatytas trumpesnis terminas.

Kiti senose prekyvietėse, esančiose nuošalesnėse vietose, galės prekiauti iki kitų metų balandžio 1-osios.

Prieš Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai Vilniuje bus remontuojamos gatvės, pastatų prie gatvių iš oro uosto į miesto centrą fasadai. Tai gal ir kioskus Naujininkuose numatyta papudruoti?

Valdininkų atsakymas trumpas – šių kioskų išvaizdos nėra numatyta gerinti. Savivaldybė kioskų tvarkymu neužsiima.

Tiesa, savivaldybės atstovai skuba patikinti, kad daugelis kioskų, ypač miesto centre, turės būti pakeisti naujais iki spalio. O kai kurie jų, pavyzdžiui, senamiestyje ar Šnipiškėse, – net iki liepos.

Bet Naujininkų prekeiviai gali būti ramūs – taip greitai pertvarkos jiems negresia.

Paklaustas apie kioskus, nekalbus buvo ir Naujininkų seniūnas Benediktas Citovičius. Rodydamas pirštu į savivaldybę, jis nesutiko pasakyti net savo asmeninės nuomonės.

Eina į kitą gatvės pusę

Savivaldybei nė motais ne tik premjero žodžiai, bet ir gyventojų skundai dėl kioskų Naujininkuose. Esą pagrįstų jų nebuvo nė vieno.

Valdžios dangoraižyje niekas negirdėjo, kaip net prieš devynerius metus Naujininkų bendruomenė skundėsi dėl kioskų išvaizdos, prie jų besirenkančių prastos reputacijos asmenų.

„Nesuprantu, kam tie kioskai. Juk parduotuvėse rasi visko, ko tik širdis geidžia.

Iškraustytų juos, pastatytų gražius paviljonus keleiviams laukti autobuso ar troleibuso”, – stebėjosi Šaltkalvių gatvėje gyvenanti Regina Višnevskaja.

Ji prisipažino, jog kai vėliau grįžta namo, pereina gatvę, kad netektų eiti pro kioskus, kuriuos nuolat apspitę įtartini asmenys.

Skundė Seimo kontrolieriui

Kodėl kioskai Naujininkuose lyg neįveikiama tvirtovė? Kodėl valdžia neprivertė prekeivių jų pakeisti išvaizdesniais prieš svarbų visai Lietuvai renginį?

Atsakymą rasti nesunku. Užtenka peržvelgti Naujininkų prekeivių ieškinius teismui, skundus Seimo kontrolieriams ar raštus savivaldybei.

Iš šūsnies dokumentų aiškėja, kad tai – lengvai nusileisti neketinantys asmenys.

Pavyzdžiui, Naujininkų kioskininkai pernai miesto valdžią apskundė ne tik teismui, bet ir Seimo kontrolieriui Augustinui Normantui.

Prekeiviai tikino, kad Miesto plėtros departamentas, vadovaujamas Artūro Blotnio, piktybiškai nevykdo mero ir savivaldybės administracijos nutarimų, neleisdamas Miesto rytinės teritorijos poskyrio vedėjui Vytautui Kondratui derinti prekybos kioskų Dariaus ir Girėno gatvėje ir Šaltkalvių gatvėse pertvarkos į paviljonus projektų.

Dar prieš porą metų nuspręsta kioskininkams leisti įrengti prekybos paviljonus už savo lėšas pagal jau turimus projektus, o ne remiantis bendra Vilniaus kioskų pertvarkymo koncepcija.

Jau tada kioskai Naujininkuose tapo išskirtiniai.

Naujininkų prekeiviai širdo, kad kol jų prekybos kioskų pertvarkos į paviljonus klausimo sprendimas buvo vilkinamas, valdininkų iniciatyva buvo leista pasididinti prekybos kioską Nemenčinės plente ir Liepkalnio gatvėje. Abu jie pertvarkyti į paviljonus.

Seimo kontrolieriaus prekeiviai klausė – ar savivaldybėje sprendžiant klausimus, susijusius su kioskų pertvarka į paviljonus, taikomi dvejopi standartai, pažeidžiant lygiateisiškumo principą?

Ginčo nesiryžo išspręsti

Naujininkų kioskų savininkai į Seimo kontrolierių buvo kreipęsi ir anksčiau, 2011-aisiais.

Tačiau skundo tyrimas buvo nutrauktas, nes savivaldybė prižadėjo, kad klausimą išspręs gera valia.

Gavęs antrą skundą, Seimo kontrolierius A.Normantas taip pat nesiryžo spręsti, kas teisus.

Mat tuo metu Vilniaus apygardos administraciniame teisme buvo nagrinėjamas kolektyvinis kioskininkų skundas, kuriame reikalaujama įpareigoti Vilniaus miesto savivaldybę patvirtinti pateiktus paviljonų projektus ir pašalinti kitas kliūtis, atsiradusias pertvarkant kioskus.

26

Tiek metalinių kioskų mažiausiai iki spalio 1 dienos stovės Naujininkuose.

Buvo pasišovusi net sumokėti už dažus

Iškraustyti kioskus iš Naujininkų ar bent pakeisti naujais savivaldybė ketino ir prieš Europos vyrų krepšinio čempionatą 2011-aisiais.

Tačiau tada pajudinti prekeivius sumaniusi valdžia jiems iš miesto biudžeto vos nepaklojo 150 tūkst. litų.

Kai kurie kioskininkai pareiškė savo lėšomis remontavę kioskus ar net juos pakeitę naujais paviljonais, bet savivaldybė ėmė ir persigalvojo.

Valdžia sumanė kioskų keitimo į paviljonus terminą nukelti po čempionato.

Tada kioskininkai pradėjo reikalauti, kad savivaldybė jiems sumokėtų pinigus, kuriuos jie išleido kioskams gražinti.

Savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius Vytautas Grinius teisinosi, kad skubėti kioskų Naujininkuose keisti naujais nėra būtina, nes jie esą stovi toliau nuo kelio ir važiuojantiems iš oro uosto akių nebado.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.