Sveikai besimaitinantiems moksleiviams - staigmenos

Velykų atostogų Kėdainių rajono Krakių miestelio Mikalojaus Katkaus gimnazijos pirmokai ilgai nepamirš. Kasdien sukirsdami pietų patiekalus, jie užsidirbo pramogą „Vichy” vandens parke Vilniuje.

Krakių M.Katkaus mokyklos pirmokai galėjo džiaugtis pagrindiniu akcijos prizu – kelione į „Vichy” vandens parką.<br>(Užs. Nr. 13K642-3)
Krakių M.Katkaus mokyklos pirmokai galėjo džiaugtis pagrindiniu akcijos prizu – kelione į „Vichy” vandens parką.<br>(Užs. Nr. 13K642-3)
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė URVELYTĖ

Apr 13, 2013, 11:47 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 9:00 AM

Mokyklos duris vos pradėję varstyti pirmokai paprastai sriubos lėkštę per pietus nustumia į šoną. Kad ir kokia gardi ji būtų, vaikai tiesiog jos nelabai mėgsta.

Tai tėvams kelia papildomų rūpesčių.

Jie nori, kad atžalos mokykloje, kaip ir namuose, pavalgytų sočius pietus.

Tačiau išleidę vaikus į mokslus jie negali būti tikri, ar mokiniai per pietus tikrai nusipirks maistingų patiekalų, ar nedums į artimiausią parduotuvę traškučių ir gazuotų saldžiųjų gėrimų.

Už sočius pietus – prizai

Pasak mitybos specialistų, sveika, subalansuota mityba vaikams ypač svarbi. Ji turi ne tik teigiamos įtakos fizinei jų raidai, bet ir gebėjimui susikaupti, mokslo rezultatams.

Sriuba, kad ir kokia ji būtų, – mėsos, daržovių ar pieniška, yra vertingas patiekalas. Kaip paskatinti ją valgyti?

Viena didžiausių Lietuvoje maitinimo paslaugų bei didmeninės prekybos įmonių bendrovė „Pontem” sugalvojo neįprastą būdą.

Žinodama vaikų įpročius, nes maistą ruošia daugybei moksleivių, mainais į suvalgytą pietų porciją – sriubą ir antrąjį patiekalą – sukvietė vaikus į žaidimą-akciją „Valgau ir augu sveikai”.

Dalyvaudami akcijoje vaikai galėjo laimėti gausybę smulkių dovanų ir didįjį prizą – kelionę į Vilniuje esantį „Vichy” vandens pramogų parką.

Tai darė ir Kėdainių rajone, Krakėse, esančios M.Katkaus gimnazijos moksleiviai. Jie į gardžius šiltus pietus nenumojo ranka. Įsijautę į žaidimą-akciją „Valgau ir augu sveikai”, jie tris mėnesius, nuo pernykščio gruodžio iki šių metų vasario pabaigos, kasdien pietaudavo savo gimnazijos valgykloje.

Šios gimnazijos pirmokas Andrius Blazevičius kartu su daugybe Lietuvos moksleivių taip pat dalyvavo akcijoje.

Loterijoje nusišypsojus laimei, vaikas laimėjo pagrindinį prizą ir savo klasės draugams pelnė išvyką į „Vichy” vandens pramogų parką.

Pirmokams išvyka – egzotika

Pasibaigus Velykų atostogoms, balandžio 8-ąją vaikai vėl patraukė į mokyklas. Tad ar įprotis ne tik įmerkti šaukštą į sriubą, bet ją ir suvalgyti, per atostogas nepradingo?

„Pastebėjome, kad iš atostogų grįžę mokinukai ir toliau pietums renkasi sriubą bei antrąjį patiekalą, tačiau kai kuriuos vėl tenka paraginti.

Matyt, vėl teks kokią loteriją sugalvoti”, – pasakodama šypsojosi apdovanotos klasės auklėtoja M.Katkaus gimnazijos mokytoja Jolanta Petkevičienė.

Jos teigimu, pirmąją klasę pradėję lankyti jos auklėtiniai iš pradžių taip pat nenoriai tiesė ranką sriubos link. Bet tuomet, kai buvo paskelbtas žaidimas „Valgau ir augu sveikai”, suskubo keisti įpročių. Mat nenusipirkus sriubos neįmanoma buvo gauti ir loterijos kupono.

„Tie kuponai vaikams labai rūpėjo. It magnetas juos traukė loterijoje laimimi prizai”, – pasakojo J.Petkevičienė.

Jos auklėtinis septynmetis A.Blazevičius, sukirtęs pietus, o kuponą su užrašyta savo pavarde įmetęs į urną, pramoginę kelionę laimėjo ir broliui dvyniui, ir dar keturiolikai savo bendraklasių.

„Broliukai Blazevičiai gyvena pačiose Krakėse. Juodu labai smalsūs ir sumanūs vaikai. Bet jie – pirmokai, žaisti jiems dar labai rūpi”, – šiltų žodžių auklėtiniams negailėjo mokytoja J.Petkevičienė.

Dauguma jos mokinukų gyvena kaime, iš jų retas kuris apskritai buvo išvažiavęs toliau nuo namų.

Tad vaikams vien kelionė į Vilnių jau buvo savitas prizas.

„Namo vaikai grįžo pilni energijos. Gerai, kad autobuse buvo galima juos prisegti saugos diržais.

Nuo emocijų pertekliaus grįždami jie vos nevirto iš kėdžių”, – įveikusi nemenką iššūkį – judrius lyg gyvsidabris vaikus sužiūrėjusi „Vichy” parke, laiminga pasijuto ir jų mokytoja.

Pirmenybė – vis dar dešrelėms

M.Katkaus gimnazijoje, nelygu antrasis patiekalas, moksleiviams pietūs kainuoja 3,5–6 litus. Kaip ir visur, brangiau kainuoja mėsos patiekalai. Patiekalai iš miltų pigesni.

Vieni vaikai už juos moka patys, kiti, socialiai remtini, pietums gauna maitinimosi talonų. Ar sunkoka vaikus paskatinti, kad jie mokykloje, kaip dera, pavalgytų pietus?

„Yra dvi grupės vaikų. Vieni, socialiai remtini, į mokyklą ateina alkani. Jie visada noriai ir viską suvalgo.

Kiti mokiniai, kurie patys perka pietus, auga labiau pasiturinčiose šeimose.

Jų valgymo kultūra taip pat kitokia. Neretas jų vietoj šilto maisto sukremta traškučių ar saldumynų”, – kalbėjo M.Katkaus gimnazijos direktorius Alanas Magyla.

Jo teigimu, tam tikros įtakos pasirinkimui, ką valgyti, turi ir susidarę vaikų mitybos stereotipai. Jei pietums vaikai gauna dešrelių, noriai čiumpa jų lėkštę. Bet jei lėkštėje – vertingesnis patiekalas, pavyzdžiui, maltinis su daržovėmis, jie kažkodėl suka nosį į šalį.

„Tradiciškai mokyklinio amžiaus vaikai ne itin mėgsta sriubą. Todėl akcijos, per kurias bandoma visavertę mitybą susieti su žaidimu ir pakeisti vaikų įpročius, labai reikalingos”, – svarstė A.Magyla.

Tris mėnesius trukusi akcija „Valgau ir augu sveikai” sukėlė vaikams ir sveiko pavydo. Mat kas savaitę loterijoje buvo galima laimėti vertingų prizų, dėl kurių moksleiviai konkuravo ne bet kaip, bet valgydami pietus.

„Loterijoje kuponai buvo traukiami per didžiąją pertrauką. Mokiniai susirinkdavo į gimnazijos fojė ir nenustygdavo vietoje vildamiesi, kad kuprinė, skaičiuotuvas ar dar koks nors prizas paklius į kurio nors rankas”, – sakė gimnazijos direktorius.

Kadangi akcijos puikiai talkina formuojant vaikų mitybos įpročius, šiuo metu, pavasarį, būtų labai pravartu surengti ją tokią, kuri paakintų moksleivius sukrimsti kuo daugiau daržovių.

Svarbiausia – geri įpročiai

Bendrovė „Pontem” maitinimo paslaugas teikia 58-iose Lietuvos mokyklose, esančiose Vilniuje, Kėdainių mieste ir rajone, Alytaus rajone, Kazlų Rūdoje, Akmenėje bei Raseinių rajone. Iš viso šiose mokyklose mokosi daugiau nei 18 tūkst. vaikų.

Akciją „Valgau ir augu sveikai” bendrovė „Pontem” surengė siekdama paskatinti moksleivius rinktis visavertį, subalansuotą ir sveiką maistą.

Kad nors kartą per dieną jie pavalgytų šiltų, maistingų patiekalų, o įprotis tinkamai maitintis taptų kasdienis.

„Ne vienus metus maitinimo paslaugas teikiame ugdymo įstaigoms. Pastaroji akcija – tikrai ne pirmoji ir ne paskutinė mūsų iniciatyva, skatinanti sveikos ir visavertės mitybos kultūrą, atkreipianti vaikų ir jų tėvų dėmesį į tai, ką valgome.

Stengiamės mokiniams suformuoti įprotį valgyti šviežius, šiltus ir maistingus patiekalus”, – kalbėjo bendrovės „Pontem” generalinė direktorė Audronė Tendzegolskienė. Bendrovė savo lėšomis išleido ir šviečiamąją knygelę apie taisyklingą mitybą, organizavo paskaitų.

„Viliamės, kad mokiniai, pradėję valgyti sveikai ir suprasdami, kaip tai svarbu, išsaugos šį įprotį visą gyvenimą.

Todėl ir ateityje organizuosime panašių akcijų”, – sakė A.Tendzegolskienė.

Mokiniams išdalyta šimtai prizų

Akcijoje „Valgau ir augu sveikai” dalyvavo visi mokiniai, kurie pietums pirko sriubos bei antrąjį patiekalą. Atsiskaitę už maistą pinigais arba talonais, mokinukai gaudavo kuponą, kurį įmesdavo į urną.

Kas savaitę kiekvienoje iš akcijoje dalyvavusių mokyklų vykdavo loterija. Iš urnos buvo traukiamas laimingas kuponas, jį užpildęs vaikas gaudavo vieną iš savaitinių prizų.

Per tris akcijos mėnesius buvo išdalinta net 570 prizų: kuprinių, skaičiuotuvų, gertuvių, vandeniui atsparių laikrodžių, užrašinių, sportinės aprangos maišelių.

Bendrovė veikia visoje Lietuvoje

„Pontem” pagrindinė veikla – didmeninė prekyba maisto produktais, tam tikrų prekės ženklų platinimas ir maitinimo paslaugų teikimas visoje Lietuvoje.

„Pontem” valdo 12 kavinių tinklą „Myls in tempo”, yra įrengusi per 100 maitinimo taškų Lietuvos ugdymo ir sveikatos priežiūros įstaigose, taip pat ir Seime.

Bendrovė organizuoja pobūvius „Myls banquet”, orlaivių keleivių maitinimą „Myls aero”, teikia teritorijų priežiūros ir patalpų valymo paslaugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.