Ūkio bankui keliama bankroto byla - trūksta daugiau nei milijardo litų

Lietuvos banko valdyba nutarė kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo Ūkio bankui, nes jo turtas yra mažesnis už įsipareigojimus 1,226 mlrd litų, todėl bankas buvo ir išlieka nemokus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 18, 2013, 8:34 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:32 AM

Ūkio banko laikinojo administratoriaus pateiktoje išvadoje teigiama, kad nėra realių galimybių atkurti jo veiklos stabilumą ir patikimumą.

Lietuvos premjeras pareiškė, kad Ūkio banko bankrotas gali tapti kliūtimi šaliai siekiant 2015 metais įvesti eurą. Algirdas Butkevičius sako po lygiai vertinantis Lietuvos galimybes po dvejų metų prisijungti ir neprisijungti prie eurozonos. 

„Galiu pasakyt, kad aš irgi esu 50 ant 50 dėl to, kad šiek tiek mums padidino tam tikrą riziką šiek tiek netikėtas Ūkio banko bankrotas“, - ketvirtadienį „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistams sakė A.Butkevičius. 

Lietuvos banko valdyba 2013 metų vasario 18 dieną Ūkio banką pripažino nemokiu ir priėmė sprendimą visam laikui atšaukti šiam bankui išduotą banko licenciją.

Bankroto administratoriumi bus siūloma bendrovė „Valnetas“.

Atsižvelgiant į 2013 m. vasario 23 d. tarp akcinės bendrovės Šiaulių banko, Ūkio banko ir valstybės įmonės „Indėlių ir investicijų draudimas“ buvo sudaryta Turto ir įsipareigojimų perdavimo sutartis, o 2013 m. kovo 3 d. sutarties šalys pasirašė turto, teisių, sandorių ir įsipareigojimų perdavimo pagal sutartį aktą.

Ūkio banko laikinasis administratorius Lietuvos bankui pateikė kartu su audito įmone „KPMG Baltics“ sudarytą 2013 m. kovo 18 d. tarpinę banko finansinės būklės ataskaitą.

Pagal ją po įsipareigojimų ir turto perdavimo, Ūkio banko turto grynoji vertė yra 356,322 mln. Lt, įsipareigojimai – 1583,14 mln. Lt. Banko turto grynoji vertė 1226,82 mln. Lt mažesnė už įsipareigojimus, todėl bankas buvo ir išlieka nemokus.

Atsižvelgdama į tai ir į aplinkybę, kad pagrindiniai moratoriumo metu laikinajam administratoriui Adomui Ąžuolui Audickui kelti uždaviniai įgyvendinti, Lietuvos banko valdyba nutarė kreiptis į Kauno apygardos teismą su prašymu Ūkio bankui iškelti bankroto bylą.

Pagal Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymą, Lietuvos bankas, pateikdamas pareiškimą teismui dėl bankroto bylos iškėlimo įmonei, turi pasiūlyti teismui bankroto administratoriaus kandidatūrą.

Lietuvos banko valdyba pritarė Lietuvos banko priežiūros tarnybos pateiktai bankroto administratoriaus kandidatūrai, tad teismui Ūkio banko administratoriumi bus siūloma skirti bendrovę „Valnetas“.

Šio bankroto administratoriaus kandidatūra pasirinkta atsižvelgus į bankroto administravimo patirtį, reputaciją, galimybes efektyviai vykdyti sudėtingus, didelės apimties bankroto procesus ir pasiūlymus dėl paslaugų įkainių.

Bendrovė „Valnetas“ yra viena iš didžiausią bankroto administravimo patirtį turinčių įmonių Lietuvoje. Bendrovė nurodė ketinanti Ūkio banko bankroto administravimui pasitelkti yra subūrusi teisininkų (TARK GRUNTE SUTKIENE ir AAA „Baltic Service Company“), auditorių (BDO Auditas ir apskaita), turto vertintojų (NEWSEC/Re&Solution) komandą.

Teismui priėmus nutartį dėl bankroto bylos Ūkio bankui iškėlimo, laikinojo administratoriaus ir jo komandos įgaliojimai baigsis, o Ūkio banką toliau administruos teismo paskirtas bankroto administratorius.

Tikimasi, kad teismui patvirtintus pasiūlytą kandidatą bankroto administratorius ir jo pasirinkta komanda tinkamai užtikrins pradėtų darbų ir trišalės sutarties tarp Ūkio banko, Šiaulių banko ir valstybės įmonės „Indėlių ir investicijų draudimas“ tęstinumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.