Vaikams kenksmingi saldumynai jiems parduodami be apribojimų

Dviejuose saldainiuose kofeino tiek, kiek puodelyje kavos. Suvalgęs visą pakuotę jaustumeisi lyg išgėręs 8 puodelius kavos.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 18, 2013, 10:39 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:34 AM

Tokius saldainius pirko kauniečiai mokiniai, o mokytojai ir tėvai sunerimo, kad vaikai tapo nevaldomi ir neužmigdavo iki vidurnakčio.

Energinių saldainių, kuriuos parduoda įmonė „Saldūs majai”, etiketėje nurodyta, kad jie nerekomenduojami vaikams ir nėščioms moterims.

Produktų, kurie nepatartini vaikams, parduotuvių lentynose yra ir daugiau – kad ir energiniai gėrimai ar energinė kramtomoji guma, dažnai parduodama degalinėse. Bet įstatymas kol kas nedraudžia jų parduoti nepilnamečiams.

Kauniečių tėvų ir pedagogų skundą dėl saldainių „Energy” ištyrė Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Ji nustatė, kad saldumynai paženklinti tinkamai.

Trijų rūšių „Energy” saldėsiuose, kuriais prekiaujama parduotuvėse „Saldūs majai”, etiketėse nurodoma: „Produkte yra didelis kiekis kofeino. Nerekomenduojama vaikams. Nerekomenduojama nėščioms moterims.”

„Pardavėjai teisūs – nėra teisės aktų, kurie draustų vaikams parduoti produktus, turinčius daug kofeino. Bet akivaizdu, kad tokie saldainiai vaikų sveikatai kelia pavojų”, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Kaip atremti tėvų ir mokytojų priekaištus, žino ir parduotuvių „Saldūs majai” tinklo vadovė Rasa Zeniauskienė: „Pagal įstatymą mes nieko nepažeidžiame. Ką valgo vaikai, turėtų rūpintis ne pardavėjai, o tėvai.”

Tiesa, į skundą ji sureagavo: tinklo vadovė patikino, kad energinius saldainius pardavėjai perkėlė į suaugusiesiems skirtą lentyną ir jų, kaip ir energinių gėrimų, vaikams nebeparduos.

„Mes juk suvokiame, kad tokie produktai vaikams nenaudingi, ir laukiame, kol tai aiškiai reglamentuos valstybė.

O dabar vaikai gali skųstis, kad pažeidžiame jų teises neparduodami tų saldainių”, – kalbėjo R. Zeniauskienė.

Anot jos, seniai reikėjo apibrėžti energinių produktų – gėrimų, saldumynų, kramtomosios gumos – pardavimo nepilnamečiams taisykles.

Per mėnesį – net septyni litrai gėrimų

Ir Lietuvoje, ir visoje ES diskusijos dėl energinių gėrimų pardavimo vaikams verda kelerius metus, bet griežto draudimo parduoti juos nepilnamečiams vis dar nėra.

Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) apklausos duomenimis, 68 proc. ES paauglių nurodė vartoję energinius gėrimus, o 12 proc. apklaustų nepilnamečių šiuos gėrimus geria nuolat – vidutiniškai po 7 litrus per mėnesį.

Beveik 18 proc. 3–10 metų vaikų buvo vartoję energinių gėrimų, iš jų 16 proc. juos geria nuolat – suvartoja vidutiniškai apie litrą per savaitę.

Tyrimai parodė, kad šiuose gėrimuose esančio kofeino poveikis didžiausią pavojų kelia 3–10 metų vaikų sveikatai.

Pagal EFSA apklausą, energinius gėrimus su alkoholiu maišo 56 proc. suaugusiųjų ir 53 proc. paauglių. Tokie kokteiliai kelia dehidratacijos pavojų ir neigiamai veikia centrinę nervų sistemą.

VMVT duomenimis, į Lietuvos rinkoje esančių 70 proc. energinių gėrimų sudėtį įtraukta 32 mg kofeino 100 miligramų gėrimo.

Saikingas kofeino vartojimas, neviršijant 300 mg per dieną, suaugusiųjų sveikatai nekelia pavojaus, tačiau didelis šios medžiagos kiekis (daugiau negu 2 tūkst. mg) gali sukelti nemigą, raumenų drebulį, padažnėjusį kvėpavimą, padidėjusį kraujospūdį ir širdies plakimą.

Kofeinas aktyvina šlapimo išsiskyrimą, praplečia bronchus, didina skrandžio rūgšties sekreciją, pagreitina medžiagų apykaitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.