Dvylika produktyvumo gudrybių - kaip taupyti savo laiką?

Ryte atrodo, kad per dieną pavyks kalnus nuversti, o vakare paaiškėja, kad svarbiausi darbai taip ir liko nepajudinti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 22, 2013, 6:45 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:38 PM

Su tokia problema dažnai susiduria daugybė dirbančių žmonių visame pasaulyje.

Susitikimai, smulkios užduotys ir išsiblaškymas atitraukia dėmesį nuo svarbiausių dienos užduočių. Kaip išvengti tokio bėgimo rate?

Portalas businessinsider.com pateikia gudrybių, kurios padeda produktyviau išnaudoti savo dieną, sąrašą:

1. Per dieną suplanuok tik 4-5 valandas intensyvaus darbo. Likęs laikas savaime užsipildys įvairiomis smulkmenomis.

2. Visiems pasitaiko dienų, kai dirbti norisi 12 valandų, ir dienų, kai pusė darbo laiko praleidžiama socialiniuose tinkluose ar snaudžiant prie stalo. Reikia tai išnaudoti: atsipalaiduoti ir pailsėti, kai darbas nesiseka, ir darbuotis už du, kai tam yra nuotaika.

3. Gerbk savo laiką. Prieš ką nors veikdamas įsivaizduok, kad kiekviena valanda yra verta bent 1 tūkst. litų. Ar tikrai verta taip juos „išleisti“?

4. Stenkis daryti kuo mažiau užduočių vienu metu. Didesnis užduočių kiekis vienu metu tik išblaško dėmesį. Geriau kelias valandas skirti vienai užduočiai, o tada imtis kitos.

5. Norisi prieš darbą atsikelti valanda anksčiau ir nuveikti kažką naudingo? Neverta dejuoti, kad tai labai sunku, tereikia nustatyti sunkesnį režimą ir jo visą laiką laikytis. Po kiek laiko organizmas stebėtinai lengvai prisitaikys prie didesnių reikalavimų.

6. Nustatyk projektų baigimo datas, turėk apibrėžtas darbo valandas – žmonės yra produktyvesni ir labiau susikaupę, kai žino, kiek laiko turi užduočiai padaryti. Be to, nemalonias ar sunkias užduotis daryti lengviau, kai žinai, kada jos baigsis.

7. Užduotis lengviausia atlikti jas darant. Suskirstyk didelius ir sudėtingus darbus į gausybę mažesnių darbelių – taip bus lengviau pradėti darbuotis.

8. Darbas su trūkumais yra geriau nei jokio darbo. Kartais sunku imtis darbo, nes norisi jį atlikti tobulai nuo pat pradžių. Tai gali tapti rimtu „stabdžiu“, tad geriau iškart pradėti darbuotis, o vėliau tobulinti jau užbaigtą darbą.

9. Svarbius susitikimus, posėdžius ar darbus planuok kuo anksčiau ryte – jei svarbus įvykis yra po pietų ar vakare, dažnai visą dieną neišeina susikaupti dėl jaudulio ar nerimo.

10. Stenkis per vieną dieną užsiimti viena veiklos rūšimi – nepatartina per vieną dieną dirbti su keliais skirtingais darbais ar keisti darbo vietos. Jei taip nutiko, kad iš ryto tenka darbuotis iš namų, tuomet geriau ir po pietų likti namie, o ne skubėti į biurą.

11. Visuomet aiškiai nustatyk vieną svarbiausią dienos užduotį, kurią reikia žūtbūt atlikti.

12. Kartais padaryk pertraukėlę. Geriausia, jei pertraukos yra derinamos su sunkiausiomis užduotimis.

Parengė Aurimas Abišala

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.