Senų namų liga – byrantys kaminai

Krosnimis kūrenamų senų daugiabučių suirę plytiniai kaminai kelia rimtą pavojų ne tik gyventojams, bet ir praeiviams, žaidžiantiems vaikams.

Daugiau nuotraukų (1)

Aistė Paškonytė

Apr 28, 2013, 11:07 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:59 PM

Dėl žmonių saugumo kaminus būtina tvarkyti. Tačiau tai suvokia ne visi namų bendraturčiai. Kai kurie jų stoja piestu prieš bet kokius byrančių kaminų remonto darbus.

Lyg tiksinti bomba

Vilniuje yra beveik 5 tūkst. krosnimis kūrenamų namų. Dalies jų kaminų būklė kone avarinė.

Didžiąją dalį šių namų prižiūri ir kaminus naujam gyvenimui prikelia bendrovei „Mano būstas” priklausančios daugiabučių administravimo įmonės. Jų atstovai kiekvienais metais suremontuoja apie 100 prasčiausios būklės kaminų.

Šis skaičius galėtų būti didesnis, jei ne prieš kaminų remontą nusiteikusių kai kurių žmonių abejingumas. Kai kurie vilniečiai remonto nepagrįstai bijo it velnias kryžiaus. Dalis jų visais įmanomais būdais siekia sutrukdyti administratoriams atlikti privalomus darbus.

„Pernai sutvarkėme apie 100 kaminų dviejose dešimtyse namų. Šiemet planuojame atlikti tiek pat darbų.

Daugelis gyventojų supranta, kad remontas atliekamas dėl jų pačių ir aplinkinių saugumo.

Tačiau pasitaiko ir itin piktai nusiteikusių gyventojų. Keista, kad žmonės priešinasi remontui – juk nuo avarinės būklės kamino nuskilusi plyta gali užkristi ne tik ant automobilio, bet ir ant praeivio galvos ar, neduok Dieve, ant kieme žaidžiančio vaiko. Privalome užkirsti kelią galimai nelaimei”, – motyvus, kodėl neišvengiamai reikia remontuoti senus kaminus, vardijo bendrovės „Mano būstas” Vilniaus regiono vadovas Arūnas Kubilius.

Trukdė pradėti remontą

Kaip pavyzdį pašnekovas pateikė vieno daugiabučio, esančio Lvovo gatvėje, atvejį, kai pradėti tvarkyti avarinės būklės kaminus pavyko tik pasitelkus policijos pareigūnus.

Dar 2006 metais ekspertai nustatė, kad šio namo kaminų būklė nebeatitinka reikalavimų ir kelia pavojų.

Nepaisant to, gyventojai kategoriškai atsisakė juos tvarkyti. Praėjus 4 metams specialistai vėl bandė suremontuoti byrančius šio namo kaminus, bet ir šį kartą namo bendraturčiai stojo piestu.

Šiemet, kai nuo kamino nuskilo plyta ir apdaužė šalia namo stovintį automobilį, daugiabučio administratorius dar sykį pabandė atlikti privalomus darbus. Tai pamatę namo gyventojai ėmė piktybiškai trukdyti meistrams: užstatinėjo kiemą automobiliais, kad negalėtų privažiuoti speciali technika, kitais būdais neleido pradėti remonto.

Tik įsikišus policijai avarinės būklės kaminų tvarkymo darbai pagaliau pajudėjo.

Išvengė tragedijos

Vis dėlto dauguma gyventojų tik džiaugiasi, kad ant jų namo esantys seni pavojų keliantys kaminai sulaukia remonto. Viename sostinės Šnipiškių daugiabutyje, statytame 1940 metais, gyvenantis Vladislovas tvirtino, kad iki remonto ant namo stogo esantis senas kaminas piktą pokštą buvo iškrėtęs du kartus.

„Pirmą kartą plytgalis nukrito ant žemės be jokios priežasties, antrą sykį – pučiant stipriam vėjui.

Tik dėl laimingo atsitiktinumo abu kartus niekas nenukentėjo. O juk mūsų kieme nuolat žaidžia vaikai. Baisu ir pagalvoti, kas būtų buvę, jei plytos gabalas būtų užkritęs ant galvos.

Po antro įvykio neberizikavome – kartu su kaimynais susisiekėme su namą administruojančia įmone ir susitarėme dėl kamino remonto darbų”, – pasakojo vilnietis.

Profesionalų rūpestis

„Mano būsto” Vilniaus regiono vadovas A.Kubilius pabrėžė, kad senų kaminų remontą tikslinga patikėti patyrusiems specialistams, o ne imtis šių darbų savavališkai ar samdyti abejotinos reputacijos meistrus.

Mat tik kvalifikuoti specialistai pajėgūs užtikrinti, kad sykį sutvarkytas kaminas būtų ilgai eksploatuojamas.

„Seni kaminai remontuojami laikantis visų tokiems darbams keliamų reikalavimų ir naudojantis laiko patikrinta technologija. Sutvarkytiems kaminams suteikiama 5 metų garantija”, – akcentavo A. Kubilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.