Mokesčių darbo grupė siūlys gelbėti „Sodrą“ uždarant privačius pensijų fondus

Vyriausybės sukurta Mokesčių darbo grupė jau siūlo reformuoti ką tik reformuotą pensijų sistemą – naikinti privačius pensijų fondus. Antrosios pakopos pensijų fondu galėtų tapti pati „Sodra“. Esą tik taip pavyktų išgelbėti vis giliau grimztančią valstybinę socialinio draudimo sistemą.

S. Jakeliūno teigimu, II pakopos pensijų fondo funkciją galėtų atlikti "Sodra".
S. Jakeliūno teigimu, II pakopos pensijų fondo funkciją galėtų atlikti "Sodra".
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

May 1, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:37 AM

Apie tai tai Mokesčių darbo grupės vadovas ekonomistas Stasys Jakeliūnas pareiškė „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

“Sodros“ bazinę pensiją (senatvės pensiją) siūlome perkelti į valstybės biudžetą. Atitinkamai perskaičiuoti gyventojų pajamų mokesčio tarifą, suprantama, jis kažkiek padidėtų. Tačiau atitinkamai sumažėtų „Sodros“ įmokos tarifas.

Likusiai „Sodros“ įmokos daliai susijusiai su senatvės pensija mes siūlome nustatyti žymiai tampresnį ryšį įmokų ir gaunamų išmokų. Kad žmonės, kurie uždirbo daugiau, gautų daugiau, žmonės, kurie uždirbo mažiau, atitinkamai galėtų tikėtis tiktai mažesnės pensijos“, - aiškino S. Jakeliūnas.

Mokesčių darbo grupė siūlo įvesti „Sodros“ įmokų lubas arba kaip alternatyva gali būti svarstomas ir išmokų lubų panaikinimas.

„Tokiu būdų „Sodros“ sistemoje atsirastų II pakopa, pagal tai, kaip ji yra apibrėžiama ir suprantama pasaulio ekonomikoje, ne čia mūsų vietinių žmonių. Ir kiltų klausimas, kaip jau ne kartą kalbėjome, ar tai suderinama su dabar egzistuojančia antrąja pakopa, iš kur ją finansuoti ir turi ar gali būti dvi pakopos“, - dabartine pensijų sistema suabejojo S. Jakeliūnas.

Anot jo, tam, kad tikrai įsigaliotų ta II pakopa „Sodroje“, reikalingas tam tikras sistemos pakeitimas, kad pensijų dydis priklausytų nuo įmokų „Sodrai“.

Tai gali būti ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlyta taškų sistema, bet A. Jakeliūno nuomone, novatoriškesnė yra virtualių sąskaitų sistema, kuri ateityje sudarytų galimybę žmonėms netgi skolintis iš „Sodros“.

Anot S. Jakeliūno, Mokesčių darbo grupės nuomone, tą sistemą reikėtų ir įdiegti.

„Rekomenduojame Vyriausybei prijungti darbdavio mokamą „Sodros“ įmoką prie darbuotojo atlyginimo. Kad žmogus žinotų, kiek jis uždirba, kiek jis kainuoja darbdaviui, kiek sumoka mokesčių. Mokesčius, kaip ir iki šiol turėtų mokėti darbdavys“, - E. Jakilaičiui laidoje sakė ekonomistas.

„Aš manyčiau, kad bazinės pensijos atskyrimas ir susiejimas likusios įmonės senatvei su kaupimo perspektyva, motyvuotų žmones ir tai yra esminis pakeitimas, kurį mes siūlome“ - teigė S. Jakeliūnas.

Mokesčių darbo grupė taip pat pasiūlė nustatyti „Sodros“ įmokų lubas, kurios siektų maždaug 7500 litų.

„Žmonės, kurie uždirba daug, jie būtų suinteresuoti kaupti šitoje sistemoje, negauti pajamų kitomis formomis. Perviršį jie galėtų skirti savo asmeniniam kaupimui ir susikurti senatvei kažkokias papildomas pajamas“, - aiškino S. Jakeliūnas.

Tai skatintų Lietuvoje dirbti aukštas pajamas gaunančius žmones, butų steigiamos aukštą pridėtinę vertę kuriančios darbo vietos.

 „Kitos priemonės iš esmės bus formuluojamos antrajame etape. Galbūt sustabdyti tą antrosios pakopos dabar veikiančią sistemą, kadangi daug uždirbantys žmonės nemokės „Sodros“ mokesčio ir galės savarankiškai finansuoti tą kaupimą, o mažai uždirbantiems žmonės neapsimokės būti ten dėl rizikingų apskritai tokių finansinių instrumentų“, - dėstė S. Jakeliūnas.

„Apskritai uždaryti privačius kaupiamuosius fondus, tai jūs sakote?“ - pasitikslino E. Jakilaitis. „Mes tokį siūlymą galbūt suformuluosime, gal ne, bet tą sritį mes tikrai svarstysim dėl dviejų priežasčių – dėl finansavimo šaltinių paieškos, taip pat dėl suderinamumo – tų visų sistemų veikimo, kadangi jos turi būti logiškos ir tarpusavyje suderintos. „Kitaip tariant jeigu „Sodra“, jūsų siūlymu, virstų iš esmės II pakopos fondu, o valstybės biudžetas I pakopos fondu, tokiu atveju nereikėtų privačių kaupiamųjų fondų“, - klausė E. Jakilaitis. „Taip. Turėtų likti III pakopa, kur žmonės jau iš savo lėšų kaupia fonduose“, - patvirtino S. Jakeliūnas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.