Aiškėja nemalonios Šiaulių paslaptys

Pasaulio mėgėjų sporto žaidynes TAFISA liaupsinę Šiaulių valdininkai pagaliau įvardijo, kad jos paliko 1,2 mln. litų skolą.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas”)

2013-05-02 08:13, atnaujinta 2018-03-07 10:31

Šiaulių savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius ir Šiaulių regiono plėtros agentūros vadovė Jolita Butkutė pristatė ilgai slėptas nepriklausomo audito išvadas, kuriose aiškiai pasakyta, kad būta labai daug netvarkos.

„Pakankamai pajamų ir finansavimo šaltinių neturėjusi įstaiga neekonomiškai, neefektyviai ir neveiksmingai naudojo materialinius, darbo ir finansinius išteklius, todėl liko skolinga už prekes ir paslaugas”, – toks nuosprendis paskelbtas po patikrinimo.

Auditoriaus kritikos strėlės nukreiptos į pernai žaidynių organizatorės viešosios įstaigos „Sportas visiems – Šiaulių regionas 2012” vadovus. Pavyzdžiui, 2012 metų birželio 16 d. įstaigos taryba patvirtino 4,6 mln. litų žaidynių sąmatą, o direktorius Kęstutis Petraitis po poros dienų ją padidino iki 5 mln. litų.

Mistiškai išaugo ir maitinimo kainos: su bendrove „R.G.Pramogos” buvo pasirašyta 215 tūkst. litų vertės sutartis, o pateikta gerokai didesnė – 404 tūkst. litų sąskaita.

Konstatuota, kad K. Petraitis viršijo įgaliojimus pasirašydamas ne tik sutartį dėl maitinimo paslaugos, bet ir perkant kompiuterinę programinę įrangą. Mat pasirašant didesnes nei 50 tūkst. litų sutartis buvo privaloma gauti įstaigos tarybos palaiminimą.

Įstaiga pati nesilaikė savo nustatytos tvarkos – grąžino 30 tūkstančių litų akreditacijos mokesčio. O anksčiau buvo priimtas nutarimas negrąžinti šio mokesčio nė vienam dalyviui.

Milijoninę skolą palikę veikėjai neskurdo – pernai įstaigos darbuotojams išmokėta 780 tūkst. litų. Brangiausios buvo K. Petraičio paslaugos – jos per metus įvertintos net 108,6 tūkst. litų.

Atsižvelgęs į darbo rezultatus žaidynes organizavęs veikėjas sau ir kitiems darbuotojams buvo paskyręs netgi vienkartinius 1400–4000 litų priedus.

Didžiulį kaimo turizmo sodybos kompleksą Radviliškio rajone pasistatęs K .Petraitis paaiškinimų nepateikė. Paaiškėjo, kad šis veikėjas netgi nebedirba žaidynes rengusioje įstaigoje.

Pristačius auditoriaus išvadas prasitarta, kad bus svarstoma galimybė patraukti K. Petraitį drausminėn atsakomybėn.

Bet neatsakyta į klausimą, kas sumokės milijonines skolas. Anksčiau tikinta, kad tai padarys regiono savivaldybės, bet jų vadovai purtosi šiauliečių siūlymo.

Dabar kalbama, kad bus prašoma ministerijų ir renginio globėjos Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės pagalbos. Šiaulių meras Justinas Sartauskas buvo prabilęs ir apie išeitį nurašyti šias skolas kaip verslo riziką.

Labiausiai bijoma, kad pinigų neatgavusios įmonės nesikreiptų į Europos Komisiją. Mat paaiškėjus, kad gauta 1,7 mln. litų EK parama panaudota ne pagal paskirtį, ją tektų grąžinti. Praskolintam Šiaulių miestui tai būtų sunkiai pakeliama našta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.