Privati sala - turtuolių statuso ženklas

Graikijoje esanti Skorpios sala, dešimtmečius priklausiusi graikų laivybos magnatui Aristoteliui Onasiui, Rusijos milijardieriui buvo parduota už 153 milijonus JAV dolerių.

Brolių Barclay pilis Brecqhou saloje.<br>Wikipedia
Brolių Barclay pilis Brecqhou saloje.<br>Wikipedia
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-02 10:23, atnaujinta 2018-03-07 10:23

Graikijoje esanti Skorpios sala, dešimtmečius priklausiusi graikų laivybos magnatui Aristoteliui Onasiui, Rusijos milijardieriui buvo parduota už 153 milijonus JAV dolerių.

Šią, už 250 kilomtrų į pietryčius nuo Atėnų, Jonijos jūroje esančią salą dengia tankūs miškai ir smėlėti paplūdimiai. Salą 1962 metais A. Onasis įsigijo už 15 tūkst. JAV dolerių. Labiausiai ji išpopuliarėjo todėl, kad čia 1968 metais A. Onasis susituokė su buvusia pirmąja JAV ponia Jackie Kennedy.

Vėliau minėtoje Skorpios saloje buvo palaidotas 1975 metais miręs A. Onasis, taip pat jo sūnus Alexanderis ir duktė Christina.

Dabar turtuolio vaikaitė ir vienintelė turto paveldėtoja Athina Onassis Roussel salą pardavė neįvardijamam rusų milijardieriui.

Praėjusį mėnesį dienraštis „The Telegraph“ pranešė, kad A. Onassis Roussel dėl salos pardavimo derėjosi su Kataro emyru, bet sandoris neįvyko, nes pardavėja atsisakė nuleisti pradinę 260 mln. JAV dolerių kainą. Vietoje to emyras už 11 mln. JAV dolerių nupirko netoliese esančių šešių salų grupę.

Populiariausios Havajų salos

Sklinda kalbos, kad reperis Jay-Z žvalgosi privačios salos, kurioje galėtų pasislėpti su savo žmona dainininke Beyonce ir jų mažyle Blue Ivy. Atlikėjas žadėjo pirkti vieną iš salų Šiaurės Abake, Bahamų apskrityje. Jai Jay-Z ketina išleisti apie 3 milijonus JAV dolerių.

Privačią salą įsigijo ir JAV verslininkas, vienos didžiausių pasaulyje programinės įrangos įmonės „Oracle“ vadovas ir steigėjas Larry Ellisonas. Už nuosavą rojų Havajuose jis, kaip teigiama, paklojo apie 600 mln. JAV dolerių. Dabar L. Ellisonui priklauso 98 procentai šeštos pagal plotą Lanajo salos Havajuose. Ši 365 kvadratinių kilometrų sala, anksčiau priklausiusi milijardieriui Davidui Murdockui, turi 3,2 tūkst. gyventojų.

Bahamuose salą įsigijo ir aktorius Johnny Deppas. Jis 18 hektarų salą Litl Hols Pond Kei Bahamuose nusipirko 2004 metais po to, kai filmuodamasis filme „Karibų piratai“ susižavėjo ramiu gyvenimo būdu Havajuose. Sala aktoriui kainavo 3,6 mln. JAV dolerių.

Taip pat salą Muša Kei Bahamuose turi magas Davidas Copperfildas. Čia tuokėsi aktoriai Penelope Cruz ir Javieras Bardemas bei vienas iš kompanijos „Google“ įkūrėjų Sergejus Brinas su verslininke Anne E. Wojcicki. Salas mėgsta verslininkai

Rizikos fondų valdytojas Louisas Moore'as Baconas 1993 metais įsigijo netoli Long Ailendo esančią Robinso salą. Už ją turtuolis sumokėjo 11 mln. JAV dolerių.

Kitas fondų valdytojas Paulas Tudoras Jonesas turi tris privačias salas, kurių forma yra tokia pati, kaip ir jo inicialai. Šis trys salos yra dalis laukinės gamtos draustinio Meilande, Česapiko įlankoje.

Rusijos magnatas Romanas Abramovičius 2010 metais Sankt Peterburge už 400 mln. JAV dolerių nusipirko Naujosios Olandijos salą, ketindamas joje atidaryti meno muziejų.

Vienas iš „Microsoft“ korporacijos įkūrėjų Paulas Allenas turi 117 hektarų dydžio salą greta Vašingtono. Salos, kurioje nėra namo, išskyrus prižiūrėtojo trobelę, vertė yra 13,5 milijono JAV dolerių.

Vienas iš žymiausių britų verslininkų, verslo grupės „Virgin Group“ įkūrėjas Richardas Bransonas 1970 metais nusipirko Nekerio salą. Už ją verslininkas paklojo 200 tūkst. JAV dolerių, o dabar nuomoja už 50 tūkst. dolerių nakčiai.

Riedžių „Segway“ išradėjas Deanas Kamenas 1986 metais nusipirko Konektikuto Nort Dumplingo salą už 2,5 mln. JAV dolerių.

Britų verslininkai, dvyniai Davidas ir Frederickas Barclay 1993 nusipirko vieną iš Sąsiaurio salų Ramiajame vandenyne – Brecqhou.

JAV verslininkas, telekomo magnatas Craigas McCawus su žmona turi 312 hektarų salą netoli Vankuverio. Joje stovi 450 kvadratinių metrų namas, yra įrengtas golfo laukas, lėktuvų kilimo ir tūpimo aikštelė. Sala neseniai buvo įvertinta 75 mln. JAV dolerių. Perka ir menininkai

Dainininkė Celine Dion turi salą Kanadoje. Pernai netoli Monrealio esančią salą, kurioje stovi 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto rūmai, dainininkė įvertino 29,3 mln. JAV dolerių.

Už 15 milijonų JAV dolerių 2005 metais Fidžyje esančią Mago salą nusipirko ir aktorius Melas Gibsonas.

Režisierius ir prodiuseris Tyleris Perry nedidelę 10 hektarų salą Bahamuose nusipirko 2009 metais. Joje režisierius ketina pasistatyti namą ir svečių namelius.

Kantri muzikos duetas Faith Hill ir Timas McGrawus 2011 metais įsigijo 7 hektarų Ožkos rifo salą Bahamuose ir dabar joje statosi daugiau kaip tūkstančio kvadratinių metrų ploto namą, kuriame turėtų būti keturi miegamieji kambariai.

Interneto dienraštis „Business Insider“ daro prielaidą, kad daugybė įžymių ir turtingų žmonių perka salas, kaip savo gerovės simbolį.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.