Norvegams poilsis tampa svarbesnis nei darbas

27 valandų darbo savaitė - po penkias valandas per dieną. Tiek dirbti norėtų norvegai. Norvegams nebeužtenka ilsėtis vien tik švenčių metu. Jie nori, kad nedarbo dienos būtų ir prieš, ir po švenčių. Vis daugiau norvegų renkasi ne pinigus, o laisvą laiką, rašo norvegų dienraštis „Dagens Næringsliv“.

Kam dirbti, jeigu galima ilsėtis.<br>123rf
Kam dirbti, jeigu galima ilsėtis.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 3, 2013, 2:40 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:14 AM

Darbe norvegai linkę praleisti vis mažiau laiko. Norvegijos centrinio statistikos biuro duomenimis, visu etatu dirbančių norvegų darbo savaitė per penkiasdešimt metų sumažėjo nuo 48 iki vidutiniškai 39 valandų. Be to, norvegai turi dešimt papildomų atostogų dienų. Susumavus viršvalandžius, nebuvimą darbe ir darbą ne pilnu etatu, dabar vidutiniškai norvegai dirba 30 valandų per savaitę.

Du Norvegijos centrinio statistikos biuro tyrėjai mano, kad norvegų darbo savaitė ir toliau trumpės. Norvegų dienraštis rašo, kad 2060 metais ji gali sutrumpėti iki 27 valandų per savaitę.

Be to, laisvalaikio ištroškę norvegai vis labiau linkę prasiilginti šventinius laisvadienius, ypač jeigu pasitaiko, kad šventinė diena būna savaitės viduryje, o ne arčiau savaitgalio. Pavyzdžiui, 2011 metais dėl to norvegai turėjo penkias papildomas laisvas dienas.

Toks norvegų noras poilsiauti - nuostolingas. Norvegijos centrinio statistikos biuro naujausi skaičiavimai rodo, kad vieną pilną darbo dieną sukurtos produkcijos vertė siekia 9,4 milijardo Norvegijos kronų, tai yra, kone vieną procentą šių metų nacionalinio šalies biudžeto.

Parengė Giedrė Balčiūtė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.