Nuo gegužės pradžios Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Druskininkų ir Trakų viešojo maitinimo specialistams organizuojami ir specialūs mokymai.
VMVT specialistai šių miestų ir regionų kavinių ir restoranų atstovams rengia seminarus „Ūmių infekcinių žarnyno susirgimų protrūkių prevencija“.
2011 metais Lietuvoje užregistruoti 25 infekcinių žarnyno susirgimų protrūkiai, 2012 metais – 14.
„Nors infekcinių žarnyno susirgimų protrūkių dėl viešojo maitinimo įmonių veiklos mažėja, reikia stengtis apskritai išvengti tokių atvejų“, - sakė VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vita Šturmienė.
Ūmių žarnyno susirgimų protrūkius dažniausiai sukelia pasibaigusio tinkamumo vartoti maisto produktai (26 proc.), kryžminė tarša (25 proc.), savikontrolės sistemos neefektyvumas ir bendri higienos pažeidimai (po 8 proc.), netinkamos produktų laikymo sąlygos (8 proc.). Ganėtinai dažnai infekcijos platintojais tampa sveikatos nepasitikrinę virtuvės darbuotojai.
Šių seminarų metu viešojo maitinimo verslo atstovai supažindinami su ūmių infekcinių žarnyno susirgimų protrūkių statistika, pagrindinėmis susirgimus sukeliančiomis priežastimis ir jų prevencija. Akcentuojama maisto saugos ir bendrų higienos reikalavimų svarba, pristatomi naujai įsigalioję teisės aktais, aktualūs viešojo maitinimo įmonėms.