Prekyba būsimu grūdų derliumi kol kas vangi

Perkančių grūdus – daug, parduodančių – vos vienas kitas. Taip šiuo metu gyvuoja šiek tiek daugiau nei pusmetį veikianti Agrobirža. Mat pernykščio derliaus grūdų bemaž nebeliko, o būsimojo kainos gerokai mažesnės, nei šiuo metu moka supirkėjai.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas”)

May 7, 2013, 10:35 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:39 AM

Grūdus perkančios įmonės trypčioja nesulaukdamos pardavėjų atsako, mat ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės šiuo metu beria trąšas laukuose.

Žemdirbiai neturi laiko pasižvalgyti, kokias ateinančio derliaus kainas ne iš kavos tirščių, bet iš tendencijų pasaulio biržose buria nuo pernykščio spalio Lietuvoje veikianti Agrobirža.

Ūkininkai neturi laiko

„Reikia dar savaitės kitos, kad biržoje prasidėtų sujudimas. Ūkininkai šiuo metu neturi laiko net kompiuteriui įsijungti. Pirkėjams su jais apskritai nepavyksta susisiekti”, – aiškino bendrovės Agrobiržos direktorius Ruslanas Kraucenka.

Pernykščio derliaus grūdai ūkininkų elevatoriuose jau baigia išsekti. Tačiau pirkėjai jų vis vien dairosi: Žemaitijoje, arčiau Klaipėdos jūrų uosto, grūdų kainas jie siūlo mažesnes, Rytų Lietuvoje – didesnes.

Už antros klasės pernykščių kviečių toną Panevėžio apskrityje šiuo metu siūloma didžiausia – 780 litų pirkimo kaina. Pardavėjai, kurių atsiliepia vos vienas kitas, už juos prašo 805 litų.

Žvelgia į rudenį

Praėjusi žiema žiemkenčiams ypač didelės žalos nepridarė: nei Žemaitijoje, nei Aukštaitijoje ūkininkų skundų negirdėti.

Bet nerimo netrūksta Viduklės, Tauragės krašto žemdirbiams, kur vargu ar visi rapsai įveikė žiemą. Reikės juos atsėti ar ne, paaiškės netrukus.

Užtat grūdų pirkėjai, negirdėdami žemdirbių aimanų, jau pradėjo belstis į jų duris dėl kitų metų derliaus.

„Naujo grūdų derliaus sandoriai sudaromi mažesnėmis kainomis. Pirkėjai už antros klasės kviečių toną, parduodamą rugpjūtį ar rugsėjį, dabar siūlo 650–670 litų. Pardavėjai kol kas tyli.

Tikėtina, kad po savaitės ar kitos, aprimus lauko darbams, biržoje bus aktyviau prekiaujama būsimo derliaus grūdais”, – kalbėjo R. Kraucenka.

Vienas būsimų sandorių buvo sudarytas pernai gruodžio viduryje. Pirkėjas su pardavėju sutarė, kad šių metų spalį nupirks 300 tonų 2-os klasės kviečių. Tonos kaina – 775 litai.

Dar vienas sandoris dėl kitų metų derliaus buvo sudarytas kovą. Pagal sutartį, už 200 tonų 2-os klasės kviečių pirkėjas turės sumokėti 162,1 tūkst. litų – po 670 litų už toną.

Viršūnė buvo gruodį

Pernykščio derliaus grūdai biržoje šiemet buvo parduodami maždaug tokiomis pat kainomis kaip ir pernai rudenį. Pavyzdžiui, balandį sudarydami sandorius pirkėjai su tiekėjais suderėjo 790–820 litų už toną kainą.

Aukščiausiai kainos buvo pasistiebusios pernai gruodį. Tuo metu antros klasės kviečių tona buvo parduodama po 900–905 litus.

Balandį, palyginti su ankstesniais mėnesiais, pirkėjai užsimojo smarkiau ištuštinti pardavėjų elevatorius. Kovą vidutiniškai buvo nuperkama apie 100 tonų grūdų per savaitę, balandį – maždaug po 300 tonų.

Iš viso nuo veiklos pradžios – 2012-ųjų spalio – Agrobiržoje parduota 7475 tonos grūdų. Sandorių vertė siekia kone 7,6 mln. litų.

Šįmet grūdų eksportuojama daugiau

Grūdų eksportas šių metų kovą, palyginti su pernai kovu, padidėjo 2,6 karto – iki 211,2 tūkst. tonų.

Kviečių eksportas kovą siekė 191,6 tūkst. tonų, rugių – 4,5 tūkst. tonų, kvietrugių – 12,3 tūkst. tonų.

Rapsų eksportas per metus sumažėjo 30,9 proc. – iki 13,9 tūkst. tonų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.