Parama eksportuojančio verslo plėtrai – kreditų draudimas

Kreditų draudimo bendrovė „Atradius” Lietuvos rinkoje kreditų draudimo polisus išduoda nuo 1999 metų, o prieš trejus metus Vilniuje įsteigė savo atstovybę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 9, 2013, 7:29 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:04 AM

Daugiau nei 80 metų patirtis kreditų rizikos valdymo srityje, lankstus kreditų draudimo pasirinkimas ir siūlomi kredito rizikos valdymo sprendimai, padedantys apsaugoti įvairaus dydžio verslo įmones, sektorius ir rinkas, leido bendrovei pasaulinėje rinkoje užsitikrinti vietą tarp lyderių.

Dėl artimų istorinių ryšių tarp Baltijos ir Šiaurės Europos regiono šalių „Atradius” Baltijos valstybėse vykdomą veiklą priskyrė šiam regionui.

Šis žingsnis buvo sąmoningas ir gerai apgalvotas, o didesnis portfelis leido bendrovei suvaldyti milžiniškus kreditų draudimo išmokų srautus, kurie per finansų krizę privertė kitus draudikus nutraukti savo veiklą Baltijos šalyse.

„Atradius” šioje rinkoje sėkmingai veikė ir 2008–2009 metais, tad, pasitraukus kai kuriems konkurentams, bendrovė galėjo padėti apdrausti Lietuvos eksportą ir išlaikė beveik milijardo litų prisiimtos rizikos sumą vietos rinkoje. Per krizę siekdama padidinti Lietuvos eksportuotojų pajėgumus „Atradius” bendradarbiavo su bendrove „Investicijų ir verslo garantijos” („Invega”). Apie „Atradius” veiklos rezultatus, darbą Lietuvoje ir kreditų draudimą pasakoja Švedijos ir Baltijos šalių regiono direktorius Magnusas Lindgrenas.

– Kokie bendrovės „Atradius” rezultatai 2012 metais?

– Lietuvoje praėjusiais metais pasirašėme apie 9,7 mln. litų draudimo įmokų. Tai reiškia, kad apdraudėme daugiau nei 6,3 milijardo litų vertės Lietuvos eksporto ir vidaus prekybos.

„Atradius” pranašumas – stabiliai mokame išmokas: pradėjus darbą Lietuvoje niekada nebuvo atvejo, kad mūsų klientui prireiktų kreiptis į teismą dėl ginčo su mumis.

Be to, gerai išmanome prekybos su užsienio pirkėjais sferą. Efektyvūs sprendimai internete leidžia Lietuvos eksportuotojams sulaukti ypač greito atsakymo į prašymą dėl kredito limito suteikimo pirkėjui, esančiam bet kurioje pasaulio vietoje.

Kreditų draudimas labiausiai susijęs su saugios prekybos užtikrinimu ir įmonės pajamų apsauga. Bendrovė gali susikoncentruoti ties verslo plėtra, o ne rūpintis dėl galimo pinigų praradimo.

– „Atradius” Lietuvoje neturi savo filialo. Kaip jūs bendraujate su potencialiais klientais ir administruojate draudimo sutartis?

– Mūsų Pardavimų skyriaus darbuotojai yra ypač aktyvūs ir nuolat vyksta pas esamus ir potencialius klientus Lietuvoje.

Polisai administruojami naudojant mūsų interneto sistemą ir klientų aptarnavimo centrą, o rizikos vertintojai ir Pardavimų skyriaus darbuotojai nedelsdami reaguoja į klientų užklausas. Be to, mes bendradarbiaujame su keletu patyrusių kreditų draudimo brokerių Lietuvoje.

– Kiek kreditų draudimo išmokų išmokėjote Lietuvos įmonėms? Kokias tendencijas matote rinkoje?

– Žalos 2009–2010 metais buvo milžiniškos, bet 2011-aisiais jos sumažėjo. Pernai išmokėjome gana mažai draudimo išmokų, tačiau 2012 metų pabaigoje ir 2013-ųjų pradžioje vėl stebime augantį draudiminių įvykių skaičių.

Statybų ir statybinių medžiagų sektoriai vis dar turi daug bėdų. Mes taip pat matome sunkumų laiku atsiskaityti maisto sektoriuje, ypač mėsos ir jos produktų prekybos srityje. Nerimo kelia ir viešbučių bei viešojo maitinimo sektorius.

– Daug Lietuvos įmonių eksportuoja į Rusiją ir kitas Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) šalis. Kokios galimybės verslininkams gauti draudimą šiose valstybėse?

– „Atradius” išplėtė verslą Rusijoje ir Maskvoje, jau turi didesnę rizikos vertintojų komandą.

Ten turime ir ukrainiečių komandą rizikai Ukrainoje vertinti, ieškome specialistų kitoms NVS šalims.

Atstovybė Rusijoje ir vietos specialistai leidžia mums išsamiau įvertinti vietos riziką ir susitikti su pirkėjais, siekiant tiesiogiai iš jų gauti reikalingos specifinės informacijos. Žinoma, padėtis ir stabilumas NVS šalyse skiriasi, bet mes esame nusiteikę savo veiklą vykdyti visose šiose valstybėse.

– 2012 metai Lietuvos eksportui buvo rekordiniai. Kaip „Atradius” ir kreditų draudimas apskritai galėtų padėti šiuos rezultatus dar labiau pagerinti?

– 2010–2012 m. būtent Lietuva buvo viena sparčiausiai besiplečiančių šalių mūsų bendrovės portfelyje, išskyrus kylančias rinkas.

Eksporto srityje esame kreditų draudimo lyderiai ir labai stengiamės padėti lietuvių eksportuotojams sėkmingai prekiauti su kitomis pasaulio šalimis. Plėtra į naujas rinkas visada rizikinga, tad kreditų draudimas gali būti nepamainoma pagalba.

Lietuvos įmonei gavus užsakymą iš bet kurios pasaulio šalies, per keletą valandų arba daugiausia per dieną ar dvi internetu ji sulauks sprendimo dėl kredito limito atitinkamam pirkėjui.

Taigi mes, užtikrindami geras kreditų draudimo sąlygas ir greitų sprendimų priėmimą, galime Lietuvos eksportuotojams padėti sėkmingai konkuruoti užsienio rinkose.

– Nemažai įmonių iš Lietuvos nusivylė kreditų draudimu ir kreditų draudimo įmonėmis dėl jų elgesio per finansų krizę. Kaip į tai reaguojate?

– Suprantu, kad dauguma įmonių, esant sunkiai padėčiai, pasijuto paliktos vienos. Tačiau derėtų suvokti, kad visas pasaulis išgyveno sunkiausią šiuolaikinio pasaulio istorijoje krizę, per kurią į paniką puolė ir bankai bei kitos finansų įmonės.

Kreditų draudimas išvis yra nuolatinė rizika. Tačiau „Atradius” per krizę įvykdė visus savo įsipareigojimus ir neturėjo nė vieno konflikto su klientais. Vien per 2009 metus savo klientams Lietuvoje išmokėjome beveik 52 mln. litų draudimo išmokų, t.y. 12 litų žalų už kiekvieną litą draudimo įmokų.

– Kaip krizė euro zonoje veikia bendrovės „Atradius” veiklą ir pasirinkimus?

– Šiuo metu Baltijos valstybės su didžiausiu ūkio augimu Europoje yra labai ryškios veikėjos. Vis dėlto ateitį labai lemia eksportas, o euro krizė vis tiek kelia riziką.

Dabar net Vokietija mažina savo planuojamą augimo perspektyvą. Mes atidžiai stebime viską, o per krizę daug ko išmokome. Surinkome patikimesnės informacijos ir esame geriau pasiruošę prisitaikyti prie staigių ekonomikos pokyčių.

Iki šiol nesame išbraukę nė vienos valstybės iš savo draudžiamųjų sąrašo, netgi Graikijos.

Į kiekvieną pirkėją žiūrime individualiai ir stengiamės priimti teisingą sprendimą.

Neįmanoma nuspėti, kada ir kur krizė baigsis, bet, mūsų manymu, labiausiai tikėtinas lėtas ir ilgas Japonijos rinkos augimo scenarijus, o ne staigus euro zonos atsigavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.