Kaip registruojamas prekės ženklas

Prekės ženklą įregistruoti naudinga. Įregistravę prekės ženklą, turėsite išimtines teises jį naudoti ir turėsite teisę drausti tapatų ar panašų ženklą naudoti kitiems. Tam, kad savo prekių ženklui suteiktumėte apsaugą jį įregistruodami, turite atlikti žemiau nurodytą procedūrą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 10, 2013, 3:50 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:58 PM

Ši procedūra taikoma registruojant tik nacionalinį prekės ženklą.

1. Visų pirma, sukurkite patį prekės ženklą. Prekės ženklą gali sudaryti žodžiai, pavardės, vardai, pseudonimai, šūkiai, piešiniai, emblemos, erdvinės formos, spalvos. Prekės ženklas privalo turėti skiriamąjį požymį, kalboje negali būti tapęs bendriniu žodžiu ar žymėti tik prekių rūšį, kiekį, kokybę, paskirtį, vertę, geografinę kilmę ar kitas prekių ir paslaugų charakteristikas, taip pat klaidinti visuomenę, prieštarauti viešajai tvarkai ar gerai moralei ir kt. Prekių ženklams taikomus reikalavimus nustato Lietuvos Respublikos prekių ženklų įstatymas.

2. Pasirinkite prekes ar paslaugas, kurioms saugoti bus naudojamas Jūsų prekės ženklas, t.y. kokioje veiklos srityje naudosite savo prekės ženklą.

3. Patikrinkite, ar nėra įregistruotų ar pareikštų registruoti tapačių prekės ženklų tapačioms ar panašioms prekėms ar klaidinamai panašių į jūsų prekės ženklą ženklų. Patikrinkite, ar Jūsų prekės ženklas nėra tapatus ar klaidinamai panašus į kito juridinio asmens pavadinimą, saugomą geografinę nuorodą, dizainą, literatūros, mokslo, meno kūrinį, žinomo asmens pavardę, vardą, meninį pseudonimą ar kito asmens portretą.

4. Valstybiniam patentų biurui pateikite nustatytos formos paraišką registruoti prekės ženklą ir išduoti prekės ženklo liudijimą. Kartu su prašymu pateikite Jūsų prekės ženklo vaizdą (80 x 80 mm formatu).

Paraiškoje turi būti pateiktas ženklo aprašymas (žodžiai, raidės, skaitmenys ar jų deriniai, kuriuos prašoma įregistruoti ženklu, kiekviena ženklo sudedamoji dalis, kiekvienos dalies spalva, jei pareikštas registruoti ženklas yra spalvotas), taip pat prekių ar paslaugų, kurioms žymėti pareikštas registruoti ženklas, sąrašas pagal Nicos klasifikaciją.

Paraiškoje nurodykite nesaugomus ženklo elementus, nurodykite, ar spalva ar spalvų derinys, jų kompozicija yra skiriamasis ženklo požymis. Paraiškos įregistruoti prekės ženklą tvarką nustato Prekių ženklų registravimo taisyklės ZR/03/2004.

5. Sumokėkite prekės ženklo registravimo mokestį ir pateikite tai patvirtinančius įrodymus Valstybiniam patentų biurui kartu su paraiška registruoti ženklą.

6. Pateikę Valstybiniam patentų biurui paraišką, laukite, kol bus atlikta pateiktų dokumentų ir paties prekės ženklo ekspertizė. Dokumentų ekspertizės metu bus nustatyta, ar išsamiai ir teisingai užpildytas prašymas įregistruoti prekės ženklą, ar teisingai suklasifikuotos prekės ar paslaugos pagal Nicos klasifikaciją, nustatoma pareikšto registruoti ženklo vaizdo kokybė, ar reikalingi kompetentingų institucijų leidimai dėl herbų, pavadinimų kitų žymenų naudojimo ir kt. Prekės ženklo ekspertizės metu ekspertai nustatys, ar pareikštas registruoti ženklu žymuo atitinka prekių ženklams taikomus reikalavimus.

Ekspertai turi teisę priimti sprendimą neregistruoti prekės ženklo, registruoti prekės ženklą daliai prekių arba prekės ženklą registruoti.

7. Gavę sprendimą registruoti prekės ženklą, sumokėkite nustatyto dydžio mokestį už prekės ženklo įregistravimą ir paskelbimą. Mokesčio sumokėjimą patvirtinantis dokumentas turi būti pateiktas Valstybiniam patentų biurui per 3 mėnesius nuo sprendimo registruoti išsiuntimo dienos, kitaip paraiška atšaukiama.

8. Jei viską atlikote teisingai, įregistruoto prekių ženklo duomenys bus paskelbti oficialiame Valstybinio patentų biuro biuletenyje. Po prekės ženklo paskelbimo tretieji asmenys turi teisę reikšti protestus dėl paskelbto prekės ženklo.

9. Jeigu nebuvo pareikštas protestas dėl Jūsų prekės ženklo arba jeigu protestas buvo atmestas ar patenkintas iš dalies, Jūs turite teisę gauti prekės ženklo registracijos liudijimą. Prekės ženklo registracijos liudijimas yra teisinis dokumentas, patvirtinantis prekės ženklo įrašymą į Prekių ženklų registrą ir ženklo savininko išimtines teises į įregistruotą ženklą.

Įregistruotas ženklas Lietuvos Respublikoje galioja toms prekėms ar paslaugoms, kurios yra nurodytos prekės ženklo registracijos liudijime. Prekės ženklo registracija galioja 10 metų, po to registracijos galiojimas gali būti pratęsiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.