Trys mobiliojo ryšio bendrovės - petys į petį

Pelnus apkarpė smukusios kainos

Vis daugiau žmonių paprastus mobiliuosius telefonus iškeičia į išmaniuosius. Tai patinka mobiliojo ryšio bendrovėms.<br>V. Ščiavinskas
Vis daugiau žmonių paprastus mobiliuosius telefonus iškeičia į išmaniuosius. Tai patinka mobiliojo ryšio bendrovėms.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

May 10, 2013, 10:56 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:32 PM

P. Masiulis neslėpė, kad tai lėmė „kainų karas“ su kitais mobiliojo ryšio tiekėjais. Lietuviai už mobiliojo ryšio paslaugas moka kone mažiausiai Europoje. „Akivaizdu, kad krizės ledai pajudėjo – pavasaris ne tik gamtoje, bet ir ekonomikoje. Žmonės nesibaimina įsigyti brangesnių telefonų ir aktyviau naudojasi paslaugomis, ypač duomenų perdavimo. Tai – gera žinia visiems mums, nes kylantis vartotojų pasitikėjimas rodo ir augančią ekonomiką“, – sakė „Tele2“ generalinis direktorius.

Anot jo, Lietuviai yra racionalūs. Kai atėjo krizė, jei nustojo pirkti telefonus labai atsakingai skaičiavo, ar galės išsimokėti.  Pastaruoju metu Lieuvoje perkami aukštesnės arba vidutinės klasės išmanieji telefonai. Ir šiuo metu jau kas ketvirtas gyventojas turi išmanųjį įrenginį. 

Pelnus apkarpė smukusios kainos

Mažėjusios paslaugų kainos didžiausią įtaką turėjo ir smukusioms „Omnitel“ pajamoms bei pelnui. Tai „Verslo žinioms“ sakė „Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis. Anot jo, lenktynės dėl didžiausio mobiliojo ryšio operatorius titulo yra praradusios prasmę.

„Operatoriaus dydžio aspektas šiandien vartotojams nebėra svarbus, todėl nėra prasmės veltis į lenktynes dėl didžiausiojo titulo“, - teigė „Omnitel“ vadovas. 

Pirmąjį šių metų ketvirtį net 40 proc. Augo „Omnitel“ pajamos iš išmaniosios įrangos pardavimų, 13 proc. padidėjo bendrovės pajamos iš mobiliojo interneto paslaugų, o „Omnitel“ klientų perduotų mobiliųjų duomenų srautas per metus, palyginti su 2012 metų pradžia, išaugo net 69 proc. 

„Per pastaruosius kelis ketvirčius rinkoje keitėsi paslaugų įkainiai, todėl juos ženkliai gerinome visų segmentų vartotojams. Visiems – ir naujiems, ir esamiems – Lietuvos vartotojams suteikėme daugiau vertės, todėl lyginant su 2012 m. pajamos šioje šalyje šiek tiek sumažėjo“, – sakė „Bitė Lietuva“ generalinis direktorius Chrisas Robbinsas, iš principo pripažinęs, kad bendrovės pajamos ir pelnas mažėjo dėl paslaugų įkainių. Atnaujino įrangą 2013 metų kovą „Omnitel“ vadovai prognozavo, kad jau šiemet „Omnitel“ pajamos iš mobiliųjų duomenų perdavimo sudarys ketvirtadalį bendrovės paslaugų pajamų, o didžiausias operatorių laukiantis iššūkis per kelerius ateinančius metus, mokantis didžiąją pajamų dalį gauti iš mobiliojo interneto ir pereinant prie naujų verslo modelių – parengti mobiliuosius tinklus taip, kad jie atitiktų augančius reikalavimus. „Omnitel“ mobiliojo interneto tinklai šiam iššūkiui jau yra parengti. „2013-uosius pradėjome toliau investuodami į savo klientų patirtį naudojantis 3G ir 4G mobiliojo interneto paslaugomis. Per pirmąjį ketvirtį išplėtėme ir modernizavome 3G tinklą aplink Vilniaus – Kauno greitkelį, jungiantį du didžiuosius Lietuvos 4G miestus, – sakė „Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis. Apie greitkelį tarp Vilniaus ir Kauno „Omnitel“ pastatė 38 naujas 3G bazines stotis ir modernizavo senąsias. Atlikus šiuos darbus, trečiosios kartos mobiliojo ryšio tinklo padengimas greitkelyje tarp Vilniaus ir Kauno bei 60 kilometrų atstumu nuo greitkelio pagerėjo net 4 kartus – dabar „Omnitel“ 3G ryšys padengia net 99 proc. šios teritorijos, o juo sklandžiai naudotis tuo pat metu gali trečdaliu daugiau vartotojų.

„Omnitel“ pirmoji Lietuvoje pradėjo prekiauti 4G LTE kišeniniais maršrutizatoriais.

„Tele2“ 4G tinklą pristatė Alytuje, Marijampolėje, Utenoje, Jonavoje ir Mažeikiuose, kiek saviironiškai pasiūliusi sostinės žurnalistus nuvežti į ryšio zoną. Didžiuosiuose miestuose „Tele2“ diegti 4G ryšio tinklo neskuba. Pirmiausia dėl to, kad tik metų gale turėtų būti atlaisvinta tam reikalinga dažnių juosta. 

RRT duomenimis „Tele2“ šiuo metu turi didžiausią ryšio tinklą Lietuvoje. 

Per metus „Tele2“ pastatė 44 naujas bazines stotis ir atnaujino 197 – padidino tinklą pagerino kokybę ir sumažino išlaidas aptarnavimui, elektrai.

Per tris mėnesius Lietuvoje „Bitė“ į paslaugų kokybės gerinimą ir infrastruktūrą investavo daugiau nei 6 mln. litų.

Mobiliojo ryšio bendrovės skaičiais: 

Pajamos 2013 I ketv.: 

„Omnitel“ - 116 mln. Lt (-4 proc.)

„Bitė“ - 106 mln. Lt (-6,5 proc.)

„Tele2“ - 120 mln. Lt (+5,5 proc.)

EBITDA (Pelnas prieš mokesčius, nusidėjimą ir amortizaciją) 2013 I ketv.

„Omnitel“ – 30,8 mln. Lt (EBITDA marža – 26,8 proc. (-1 proc.)

„Bitė“ – 32,2 mln. Lt (EBITDA marža – 30,3 proc. (+1,5 proc.)

„Tele2“ – 47,7 mln. Lt (EBITDA marža – 41 proc. (-1 proc.)

Vartotojai:

„Omnitel“ – 1,957 mln. (+0,5 proc.)

„Bitė“ –  1,020 mln. (-3 proc.)

„Tele2“ – 1,793 mln. (+3,6 proc.)

Rinkos dalis pagal aktyvius klientus 2012 m. IV ketv. (RRT duomenys)

„Omnitel“ – 39 proc.

„Bitė“ – 20 proc.

„Tele2“ – 38,2 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.