Kiek virtuvėje turite nenaudojamų prietaisų? (atnaujinta)

Kai parduotuvių lentynose beveik kasdien atsiranda vis naujų virtuvės pagalbininkų, šeimininkėms pradeda suktis galva: norisi viską išbandyti. Tik ar pasiteisina tokios investicijos? Matyt, kiekvienoje virtuvėje galima rasti nors vieną nenaudojamą prietaisą.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė (“Lietuvos rytas“)

2013-05-13 07:39, atnaujinta 2018-03-06 21:21

Makaronų gaminimo mašinos, salotų džiovyklės, bulviaskutės, sūrio smulkintuvai, tešlos maišytuvai, spurgų keptuvai, ledų ir jogurto gaminimo aparatai, ledo smulkintuvai, kukurūzų spragėsių skrudintuvai, kiaušinių, košės virimo aparatai, įvairios pjaustyklės, obuolių skustuvai – įvairių virtuvės prietaisų sąrašą galima tęsti. 

Greičiausiai visi net nesutilptų į vieną virtuvę.

Lietuvos prekybininkai pastebėjo, kad keletą pastarųjų metų auga įvairių virtuvės prietaisų perkamumas – po ekonominės krizės kur kas daugiau žmonių maistą ruošia namuose, daugėja ir besidominčių sveika gyvensena.

Tiesa, populiariausio prietaiso pozicijų ir Lietuvoje, ir visoje Europoje jau kuris laikas neužleidžia automatiniai kavos virimo aparatai, susidomėjimas jais tebeauga.

Paklausa susijusi su sezonu

„Kai vienas prietaisas tampa vis mažiau naudojamas, jį paprastai pakeičia kitas, technologiškai ir ekonomiškai naudingesnis.

Dažniausiai taip yra dėl to, kad prietaisai tobulėja ir atlieka daugiau funkcijų, o žmonių jau turimi morališkai pasensta, nebeatitinka šiuolaikinio vartotojo poreikių.

Kita priežastis – taupymas, todėl pastebime, kad populiaresni yra aukštesnės energinės klasės, elektrą taupantys prietaisai”, – sakė buitiniais prietaisais prekiaujančios bendrovės atstovė Eglė Žemaitienė.

Pavyzdžiui, anksčiau populiarias kavamales pakeitė į mūsų virtuves sparčiai žengiantys kavos virimo aparatai, senesnės kartos gruzdintuves, į kurias reikėdavo pilti 1–2 litrus aliejaus, dabar keičia tos, kurioms pakanka tik vieno šaukšto aliejaus – gruzdinimas jose vyksta karštu oru, o vietoj tradicinių sulčiaspaudžių žmonės vis dažniau renkasi lėtaeiges.

Pasak E.Žemaitienės, tam tikrų virtuvės prekių paklausa yra susijusi ir su sezoniškumu.

Šiltuoju metų laiku labai išauga susidomėjimas kokteilinėmis ar ledų gaminimo aparatais. 

Beje, ledų gaminimo aparatų populiarumas išaugęs net kelis kartus.

Rudenį kur kas daugiau nuperkama vaisių ir grybų džiovintuvų, o žiemą – duonkepių ir garo puodų. Virtuvės prietaisų perkamumui įtakos turi ir įvairios visuomenėje besikeičiančios gyvenimo būdo mados.

Viena tokių – žaliavalgystė, kai virtuvėje tiesiog būtina turėti trintuvą, kokteilinę ar sulčiaspaudę.

Vieno ar kito prietaiso reikalingumas susijęs su žmogaus gyvenimo stiliumi, jo socialine padėtimi, amžiumi, poreikiais ir pomėgiais.

Kas vienam reikalinga, kitam – visai ne. Vienas žmogus gali labai mėgti vaflius, todėl vaflinė jam tiesiog būtina, o kitas tokiam procesui virtuvėje tiesiog neturi laiko, todėl jam vaflinės ir nereikia.Daug dirbančiam, skubančiam žmogui reikalingas kavos aparatas, o mažus vaikus auginančiai moteriai – dar ir trintuvas, kokteilinė, virtuvės kombainas, mėsmalė.

Parduotuvėse vien smulkiosios virtuvės technikos prekių grupių yra apie 50, tad pasirinkimas tikrai didelis, asortimentas – labai platus.

Pavyzdžiui, vien virdulių siūloma apie 80, o kitų prietaisų – po 50–60 pavadinimų.

Tarp perkamiausių – kavos aparatai, virduliai, sulčiaspaudės, trintuvai, mėsmalės, virtuvės kombainai, kokteilinės, bulvių tarkavimo mašinos, vaflinės ir skrudintuvai.

Neatsispiria pirkiniams

Žinomo virtuvės meistro Lino Samėno namuose, o dabar ir jo šeimos restorane yra nemažai įvairiausių prietaisų, palengvinančių ir pagreitinančių darbą virtuvėje.

„Man užtenka peilio, skutiklio, dubens, pjaustymo lentelės, keptuvės, viryklės ir gerų produktų, iš kurių galėčiau pagaminti kokybišką patiekalą.

Visokiausių papildomų virtuvės aparatų mėgėja yra mano žmona.

Turime ne vieną tokį įrenginį, kuriuo naudojamės itin retai, kokį kartą per mėnesį, ir jis tamsiajame mūsų namų kambariuke vis laukia savo „išėjimo”.

Kai Monika nusprendžia įsigyti dar vieną naują virtuvės stebuklą, aš, aišku, kiekvieną kartą paburbu.

Tačiau moteris visada laimi, nes sugeba įtikinti, kad to daikto jai labai reikia”, – kalbėjo virtuvės vadovas L.Samėnas.

Į pokalbį įsitraukusi M.Samėnienė neslėpė, kad mėgsta pasilengvinti gyvenimą, todėl virtuvėje turinti ne vieną pagalbininką – pradedant vyšnių kauliukų išėmikliu ir baigiant virtuvės kombainu.

Jos naujausias pirkinys – pastatomas elektrinis plaktuvas, pakeitęs iki tol retai naudotą rankinį elektrinį plaktuvą.

„Jeigu jau jie yra, kodėl jų neturėti? Man viskas reikalinga. Visų virtuvės įrenginių naujienų specialiai neseku, bet užėjusi į parduotuvę stengiuosi apžiūrėti”, – teigė M.Samėnienė, šiuo metu pasvajojanti apie ypač galingą, profesionalų naudojamą virtuvės kombainą.

Moters teigimu, ne vieną gerą ir naudingą virtuvės prietaisą pirmiausia yra įsigijusi ir išbandžiusi jos motina.

Džiaugiasi bulviaskute

Motinos dėka pas M.Samėnienę atsirado salotų džiovyklė ir elektrinė bulviaskutė, kuriomis ji ypač džiaugiasi.

„Salotas visada gausiai praplaunu po tekančiu vandeniu ir nemėgstu, kad jose liktų vandens – viso nukratyti nepavyksta, o ir išgręžti juk negali.

Džiovyklė šį darbą atlieka nuostabiai – ja prasuktos salotos būna švarios, šviežios ir gurgždančios.

Jau antrus metus bulves man skuta bulviaskutė – labai greitai, gražiai ir plonai, ypač šviežias bulves.

Kol skutamos bulvės, turiu laisvo laiko, tad galiu išgerti kavos ar paplepėti telefonu su drauge”, – pasakojo M.Samėnienė.

Jai nesunku kiekvieną prietaisą po panaudojimo kruopščiai išplauti, beje, daugelį jų galima dėti į indaplovę.

Virtuvėje – tik būtini daiktai

Virtuvėje šeimininkauti mėgstanti televizijos laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė patikino neturinti manijos kaupti ir užgriozdinti namų, ypač virtuvės, nereikalingais daiktais, kurie tik kaupia dulkes, užima daug vietos, o naudoti juos nuolat taip ir nekyla rankos.

„Gali turėti nerealią, pačią moderniausią virtuvę ir nesugebėti joje pagaminti skanių pietų.

Ir atvirkščiai – namučiai gali būti labai kuklūs, su maža virtuvėle ir taip kvepėti gardžiu maistu, kad visi kaimynai norės juose apsigyventi”, – sakė N.Marčėnaitė.

Ji namuose kol kas turi tik vieną nereikalingą virtuvės prietaisą – duonos skrudintuvą, kurį nupirko vaikams, kai jie buvo maži.

Nomedos virtuvėje – tik būtiniausi daiktai.

Pavyzdžiui, puodų yra keturi, keptuvės trys, o pjaustymo lentelės dvi – tik tiek, kiek reikia.

Tiesa, ji neapsieina be sumuštinių keptuvo, plaktuvo-maišytuvo, trintuvo, rupios druskos smulkintuvo, pipirų grūstuvės, kamščiatraukio, bulvių ir daržovių skutiklio.

Svarbiausia – aštrus peilis

„Mano namuose niekada nebuvo mikrobangų krosnelės, kurias dabar visi iš savo namų grūda lauk. Ilgai neturėjau ir indaplovės.

Bulves košei iki šiol sugrūdu tik mediniu kočėlu. Kartą pabandžiau tai padaryti elektriniu trintuvu – nepatiko, išėjo ne košė, o kažkokie klijai.

Neturiu ir jokių prietaisų pjaustyti dailiuoju būdu, nes man labiau patinka viską susipjaustyti peiliu ir savo rankomis – turiu mėgstamiausią peilį.

Svarbiausia, kad peilis būtų aštrus, prieš imdama į rankas būtinai turiu jį pagaląsti.

Nors jau turiu gerą peilių galąstuvą, esu išmokusi juos pasigaląsti ir į betoninius laiptus.

Gera orkaitė man – tik elektrinė, o viryklė – būtinai dujinė.

Taigi esu labai senoviška, kitokia šioje vietoje – man labiau reikia gražių indų, o ne kokių nors stebuklingų virtuvės prietaisų”, – kalbėjo N.Marčėnaitė.

Pirkdama ką nors virtuvei ji nesivaiko garsių gamintojų vardų, tačiau renkasi tik geras, kokybiškas priemones.

Skanius pietus galima paruošti turint tik vieną puodą ir peilį, svarbiausia – turėti pinigų kokybiškiems produktams įsigyti”, – teigė ji.

Norėtumėte virtų kiaušinių luptuvo ar bananų pjaustyklės?

Eglė Mačerauskienė

Populiaraus maisto tinklaraščio bei žurnalo „Virtuvė. Nuo...Iki...” vyriausioji redaktorė

„Sunku konkrečiai pasakyti, kaip atrodytų Lietuvos moterų sudarytas nereikalingiausių virtuvės prietaisų dešimtukas, nes lietuvių ir, pavyzdžiui, amerikiečių ar kitų vakariečių vartojimo įpročiai skiriasi.

Be to, Lietuvoje ir nematyti daug keistų, neįprastų virtuvės prietaisų.

Esu tik girdėjusi, kad daugelis dažniausiai nenaudoja įsigytų ar dovanotų duonkepių, makaronų gaminimo mašinėlių, ledų gaminimo aparatų, virimo garuose puodų.

Manau, kad lietuviai yra racionalesni ir taupesni už kitus, tad retas sugalvotų įsigyti kukurūzų spragintuvą ar kiaušinių virimo aparatą.

Tačiau pripažinkime: dažnas savo virtuvėje turi užslėptą sumuštinių keptuvę ar vaflinę.

Man pačiai tikrai keisti ir nenaudingi atrodo tokie daiktai kaip avokadų pjaustytuvas (pjausto avokado minkštimą riekelėmis), virtų kiaušinių luptuvas, česnakų luptuvas, obuolių skustuvas, ta pati elektrinė bulviaskutė, bananų pjaustyklė, sušių vyniojimo aparatas, žirklės picai ir kt.

Savo buityje tikrai nerasčiau kur panaudoti elektrinės blynų keptuvės – juk tokių pat skanių, jei ne skanesnių blynų galima išsikepti ir paprastoje keptuvėje.

Manau, kad Lietuvoje yra užtektinai prietaisų pagrindiniams poreikiams virtuvėje patenkinti. Galbūt tik norėtųsi, kad būtų labiau prieinami žinomesnių gamintojų gaminiai, pavyzdžiui, „KitchenAid”.

Esu iš tų žmonių, kurie nemėgsta apsikrauti nereikalingais daiktais, be to, mano namų virtuvė labai nedidelė, tad vietą joje taupau ir stengiuosi nieko nereikalinga neįsigyti. Viską, ką turiu, naudoju, niekas nedulka lentynose.

Mano virtuvėje dažniausiai dirba maisto smulkintuvas-trintuvas, sulčiaspaudė, kuri puikiai transformuojasi į didesnį trintuvą, jei mažesnio neužtenka, taip pat elektrinis plaktuvas, itališka makaronų gaminimo mašinėlė, itališka kavavirė ir salotų džiovyklė, be kurių savo gyvenimo jau neįsivaizduoju.

Man labai reikalinga ir orkaitė – esu įsitikinusi, kad tai būtinas įrenginys kiekvienoje virtuvėje.

Neturiu, nors norėčiau, kavamalės, tačiau kavą sumalu maisto smulkintuvu. 

Atsisakiau ir pusiau profesionalaus kavos virimo aparato, nes užėmė per daug vietos – dabar ten stovi sulčiaspaudė. 

Nesu linkusi pirkti ir duonos skrudintuvo, nors mano artimieji, gyvenantys kitame mieste, savo pusryčių be jo neįsivaizduoja.

Galbūt pagalvočiau tik apie duonkepę. Nors duonos puikiausiai išsikepu ir paprastoje orkaitėje, manau, kad duonkepė praverstų kildinant mielinę tešlą, maišant makaronų tešlą ar mažais kiekiais verdant uogienes. Tačiau kol kas puikiai gyvenu ir be jos.

Nesižaviu ir visokiais elektriniais prieskonių malūnėliais, elektriniais vyno atidarytuvais ir kitais panašiais prietaisais – jie tik užima vietą ir naudojami tikrai nedažnai. Tad kam mėtyti pinigus vėjais?

Tiesa, manau, kad kiekvienai šeimininkei praverstų elektroninės svarstyklės – labai geras daiktas ir neužima daug vietos. Aš savosiomis neatsidžiaugiu.” 

Nereikalingiausių dešimtukas

Norėdamas išsiaiškinti, kokia virtuvės technika pati nereikalingiausia, vienas užsienio moterų žurnalas atliko išsamią apklausą, kurioje dalyvavo keli tūkstančiai respondentų.

Apklausos rezultatai:

1 vieta. Kukurūzų spragėsių skrudintuvas (kukurūzų spragėsių paspraginti galima ir mikrobangų krosnelėje ar keptuvėje, uždengtoje dangčiu).

2 vieta. Elektrinis sūrio smulkintuvas (sūrį susmulkinti galima trintuve – šiais laikais siūloma didelė jų įvairovė).

3 vieta. Makaronų gamybos mašinėlė (naminius makaronus galima gaminti supjaustant juos peiliu ar netgi susukti juos rankomis).

4 vieta. Automatinis skardinių atidarytuvas (atidaryti skardines kuo puikiausiai galima ir paprastesniais tam skirtais įrankiais).

5 vieta. Kombainas kūdikių maisteliui gaminti ir smulkinti (tai galima padaryti ir įprastu maisto trintuvu ar virtuvės kombainu, juolab pagalvokite, kiek ilgai jūsų mažylis valgys trintą maistą).

6 vieta. Kiaušinių virimo aparatas (kiaušinius galima išvirti ir paprasčiausiame puode).

7 vieta. Gruzdintuvė (jei prireiks ką nors gruzdinti, pavyzdžiui, bulvytes, tam puikiai tiks ir paprasčiausias puodas, tik, žinoma, ne pats naujausias ir mėgstamiausias).

8 vieta. Elektrinė bulviaskutė (nemažo dydžio prietaisas, kurį tenka plauti ir prižiūrėti, praverčia tik tuo atveju, jei kasdien reikia nuskusti po keletą ar daugiau kilogramų bulvių).

9 vieta. Duonkepė (užima daug vietos, jei duoną namuose kepsite tik retkarčiais, galima pasinaudoti ir orkaite).

10 vieta. Elektrinis konditerinis švirkštas (daug greičiau ir gražiau suformuoti sausainius ar papuošti tortus ir kitus kepinius galima įprastu konditeriniu švirkštu).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.