Šiaudiniam namui - per milijoną litų

Vietos gyventojai nebetiki, kad šiaudiniame name kada nors bursis vietos bendruomenė. Juos piktina ekologišku vadinamo namo statybos ir įrengimo kaina, pasieksianti jau per milijoną litų.

Gal koks nors vietos gyventojas sumanys pasistatyti panašų būstą. Tuomet ir būtų įrodyta, kad namą iš šiaudų galima pasistatyti ir neturint milijono.<br>V. Petrauskienė
Gal koks nors vietos gyventojas sumanys pasistatyti panašų būstą. Tuomet ir būtų įrodyta, kad namą iš šiaudų galima pasistatyti ir neturint milijono.<br>V. Petrauskienė
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas”)

May 13, 2013, 12:05 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:52 PM

Į statinį Panevėžio rajone, Upytės gyvenvietėje, jau investuota 380 tūkstančių litų, tai dar ne pabaiga – neseniai projekto tęsiniui skirta dar 700 tūkstančių litų.

Upytės bendruomenės tradicinių amatų centro statybos projektas daugiau nei prieš penkerius metus gavo Jungtinių Tautų Pasaulio aplinkos fondo Mažųjų projektų programos finansavimą – 240 tūkstančių litų. Dar 140 tūkstančių litų pridėjo Panevėžio rajono savivaldybė.

Piktina šiaudinio namo kaina

2009 metų birželį pastatytas namas jau tų pačių metų rudenį turėjo tapti Upytės bendruomenės amatų centru, tačiau jis iki šiol stovi tuščias.

Iš lauko pro vitrininius jo langus pažvelgus į vidų, matyti tik ant grindų besimėtančios šiaudų atliekos ir šūsnys negyvų vabzdžių.

Prabilus apie nesėkmingai įgyvendinamą idėją, daugeliui vietos gyventojų kyla natūralus pasipriešinimas.

Juos piktina, kad taip neūkiškai naudojami šiaudinio namo statybai ir įrengimui skirti dideli pinigai.

Papildomi pinigai – įrangai

Tačiau net ir po ketverių metų švietėjiška idėja vėl surado rėmėjų. Neseniai Nacionalinė mokėjimo agentūra projektui pabaigti skyrė dar 700 tūkstančių litų.

Už šiuos pinigus žadama baigti amatų centro vidaus įrengimo darbus, taip pat pirkti dvi molio degimo krosnis, presą, skirtą spausti aliejų iš linų sėmenų, kelias audimo stakles.

Bendruomenės pirmininko Audriaus Zalatorio tvirtinimu, nemaža naujai gautų pinigų dalis bus panaudota sutvarkyti amatų centro aplinką – keliolikos arų teritoriją. Planuojama teritoriją numelioruoti, naujai apželdinti.

Traukos centras – pelkėje

Šiaudinis namas pastatytas buvusioje dvarvietėje. Vietiniai šią vietą vadina pelke. Čia po žiemos ir gero lietaus ilgai laikosi vanduo.

Aplinkui auga seni medžiai. Nemažai jų praretino praėjusią vasarą šėlusi vėtra.

Lankytojų akies nedžiugins ir apylinkių panorama. Už kelių šimtų metrų nuo šiaudinio namo, turėsiančio tapti ir turistų traukos centru, plyti Upytės eksperimentinio ūkio mechaninių dirbtuvių kiemas.

Jame pririkiuota gausybė technikos.

Neaišku, kodėl ekologiško amatų centro statybą sumanę žmonės parinko tokią nepatrauklią vietą.

Juk vos už poros kilometrų yra Panevėžio rajone garsus turistinis objektas – sename vėjo malūne įkurtas Linų muziejus.

Bendruomenės pirmininkas A. Zalatoris tvirtina, kad vieta šiaudiniam namui parinkta atsižvelgiant į patogumą vietos žmonėms.

Būsimasis amatų centras yra netoli gyvenvietės. Be to, projekto finansuotojams taip pat esą labiau patiko ši vieta, o ne esanti šalia Linų muziejaus.

Daug aistrų tebekeliančio šiaudinio namo tvirtumą jau patikrino laikas.

Stovėdamas tuščias kelerius metus, jis kol kas nepradėjo byrėti.

Gal ateis laikas ir koks nors vietos gyventojas sumanys pasistatyti panašų būstą. Tuomet ir būtų įrodyta, kad namą iš šiaudų bei molio galima pasistatyti ir neturint milijono.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.