Apleistų Kauno pastatų vitrinas puoš dailininko piešiniai

Kaunietis dailininkas Vytenis Jakas sumanė apipavidalinti apleistų Laisvės alėjos pastatų langus. Idėja kurti neįprastus piešinius kilo tada, kai vyras dirbo statybininku Prancūzijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Jun 2, 2013, 10:45 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:12 AM

Neretas praeivis nė neatkreipia dėmesio, kad jau gerą savaitę vieno apleisto Laisvės alėjos pastato langai ne šiaip sau išterlioti baltais dažais. Geriau įsižiūrėjus galima pamatyti upę, laivus, dangų, medžius primenančius simbolius.

Tai kauniečio dailininko V. Jako kūryba. Vyras turi ir daugiau idėjų, kaip pagyvinti apleistų miesto centro pastatų vitrinas.

Pastebėjo įvairius simbolius

Negalėdamas išgyventi iš meno, V. Jakas trejus metus darbavosi statybininku Prancūzijos sostinėje Paryžiuje.

Kaunietis pastebėjo, kad ten įprasta uždažyti remontuojamų pastatų langus. Įsižiūrėjęs, kokius ornamentus nesąmoningai palieka statybininkai, kaip dažus pakeičia laikas, oro sąlygos, kūrybingas vyras nustebo.

„Mažyčiame centimetro uždažyto stiklo plote galima įžvelgti nuostabius simbolius, peizažus, įdomius ornamentus“, – pasakojo dailininkas.

Netrukus ornamentų paieškos ant uždažytų vitrinų tapo jo laisvalaikio pomėgiu. Vyras fotografuodavo ir išdidindavo meno kūrinius primenančius fragmentus. Taip kilo mintis paprastomis priemonėmis kurti savitus meno kūrinius ir originaliai papuošti apleistus miesto pastatus.

Praeiviai dėmesio nekreipė

Pirmasis jo darbas atsirado ant nebeveikiančios parduotuvės langų. „Tai – Kauno santaka“, – sumanymą atskleidė menininkas.

Piešinius ant trijų vitrinų vyras piešė naudodamasis paprasčiausiu glaistu ir dažais obelų kamienams baltinti. Vietoj dailininko teptuko naudojo šepečius, mentelę.

„Kol dirbau, buvo įdomu, ar praeiviai atkreips dėmesį. Tik vienas užsienietis įsitaisė priešais gatvėje ant suolo ir stebėjo, ką veikiu. Visi kiti akių į mane nepakėlė. Matyt, galvojo, kad langus teplioja statybininkai“, – šypsojosi menininkas.

Atsiras ir žali koriai

Dailininkas puoselėja idėją savo darbą pratęsti.

„Su parduotuvės savininku sutarti, kad galėsiu atlikti eksperimentą, buvo nesunku. Tokio pat pasitikėjimo tikiuosi ir iš kitų verslininkų, nes sumaniau kitą idėją. Derybos su kai kuriais verslininkais jau vyksta“, – sakė V. Jakas.

Vyras ant apleistų miesto pastatų langų norėtų sukurti „Susiliečiančių indų“ projektą – kiekviename lange nupiešti po vieną korio akį ir ją nudažyti žalia spalva.

„Šiandien gyvename susiskaldę, vieniši. Korys yra vienybės, darnos simbolis. Žalia spalva man siejasi su atgimimu, gamtos pabudimu, darna.

Išpiešęs apmirusių pastatų langus tokiais simboliais, norėčiau, kad žmonės pagalvotų apie prarandamas vertybes, o apleisti pastatai virstų viešomis galerijomis“, – sakė V. Jakas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.