Kaimiečiams nepatinka ne tik kiaulių, bet ir vištų kaimynystė

Keli šimtai Varėnos rajono gyventojų protestuoja prieš buvusio Seimo nario Jono Jagmino planus kaimynystėje atidaryti broilerių auginimo fermą. Žmonės baiminasi, kad nuo paukštyno sklis blogas kvapas, tačiau rajono vadovai atkerta, kad jiems svarbios kuriamos naujos darbo vietos ir į biudžetą plaukiantys pinigai.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 4, 2013, 3:45 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:11 PM

Iki šiol šalies provincijos gyventojai daugiausia protestuodavo dėl kiaulių kompleksų veiklos. 

Diskusijos dėl paukštyno įkūrimo netoli Melekonių kaimo tęsiasi jau ne pirmus metus. Kadangi tam nepritaria ne tik keli šimtai vietinių gyventojų, bet ir savivaldybės tarybos opozicija, klausimo vis nesugebama išspręsti.

„Aplinkosaugininkų, higienos ir poveikį aplinkai tyrusių specialistų išvados yra teigiamos, todėl mes neturime jokio kito pasirinkimo, kaip tik pritarti planams atidaryti naują paukštyną“, - portalui lrytas.lt sakė rajono meras Vidas Mikalauskas.

Į gyventojų baimę dėl būsimo smarvės meras atsako paprastai: „Čia kaimas, kai mėžia, visada smirda.“ 

Vietiniai gyventojai sako, kad tomis dienomis, kai iš paukštidės išvežamas mėšlas, smarvė būna nepakeliama – ypač šiltuoju metų laiku. Pavyzdys visai netoli – už kelių kilometrų J. Jagminui priklausanti įmonė „Jondara“ turi dar vieną paukštyną.

Naująjį paukštyną verslininkai ketina įkurti vietoje sovietiniais laikais buvusių karvidžių. Per metus Melekonyse ketinama išauginti 1,15 mln. broilerių. Jie į skerdyklą bus išvežami šešis kartus per metus. Tarp šių etapų bus daromos pertraukos, per kurias bus valomas mėšlas, dezinfekuojamos patalpos. Pasirodo, mėsinė višta šiais laikais užauga per 40 dienų.

Vietinės bendruomenės pirmininkė Genė Ramaškienė sako, kad fermos nuo gyvenvietės bus nutolusios tik kelis šimtus metrų.

„Žmonės labai bijo, nes kitoje gyvenvietėje, kur paukštidės jau veikia, padidėjo sergamumas. Taip atsitiko dėl ore padidėjusio amoniako kiekio. Ypač kenčia tie, kurie serga astma“, - pasakojo bendruomenės vadovė.

Tuo tarpu rajono meras įsitikinęs, kad G. Ramaškienė sąmoningai gyventojus stengiasi nuteikti prieš investicijas, nes naujosios paukštidės ribosis su jos žeme.

V. Mikalauskas skaičiuoja, kad esamos paukštidės kasmet valstybės ir savivaldybės biudžetą papildo 400 tūkst. litų, duoda darbo žmonėms. Panašių rezultatų jis tikisi atsiradus dar vienam paukščių ūkiui. Esą darbą jame gaus iki 20 žmonių.

Pabendrauti su „Jondaros“ vadovais nepavyko. Teigiama, kad įmonės savininkas šiuo metu išvykęs iš Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.